Postava sinova

 FOTO: Cropix, Profimedia ILUSTRACIJA: SN
TALENT U GENIMA

Najbolja HNL momčad sinova bivših igrača: u obrani tri velika talenta, u vezi fantazisti, a u špici Petković

Prosjek godina manji je od 21,5 godine, ali ova bi se jedanaestorica mogla boriti za velike stvari
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 21. travanj 2023. 10:00

Jabuka ne pada daleko od stabla. Tu staru poslovicu definitivno možemo koristiti kada pogledamo o kojim se hrvatskim nogometašima trenutno priča kao o najvećim hrvatskim talentima. Praktično nema dana kako se ne pojavi neki novi klub zainteresiran za Martina Baturinu ili Luku Vuškovića, a oni su sinovi bivših nogometaša Mate i Daniela. No nisu jedini.

U SuperSport HNL trenutno igra dosta nogometaša čija nam prezimena zvuče poznato, da parafraziramo naziv popularne televizijske emisije. U domaćem prvenstvu igra toliko sinova bivših nogometaša da je od njih moguće napraviti cijelu jednu momčad. Bila bi dosta mlada, prosjek godina im je nešto manji od 21,5 godine, ali mogla bi se boriti za velike stvari.

Momčad sinova bivših nogometaša složili smo u formaciji 4-2-3-1, a za jednu poziciju smo morali posegnuti za igračem koji je posuđen u slovensku ligu. No i on je formalno član Dinama...

image

Sinovi bivših nogometaša u HNL-u

SPORTSKE NOVOSTI

Nikola Čavlina (20, Lokomotiva)

Nikola je iz Lokomotivine omladinske škole 2015. prešao u Dinamo samo da bi se prošlog ljeta vratio na Kajzericu u statusu slobodnog igrača. Od 3. kola ovosezonske SuperSport HNL uzeo je ‘jedinicu‘ Lokomotive u svoje ruke, a u studenom je upisao i prvi nastup za U21 reprezentaciju Hrvatske. Njegov otac Silvije je u karijeri branio za Hrvatski dragovoljac, Inter, Kamen Ingrad i Šibenik te Hapoel Petar Tikva, LASK i Sturm.

Niko Đolonga (18, Hajduk)

Niko je dio momčadi Hajdukovih juniora, a u nedjelju je na utakmici protiv Rijeke upisao i debi za prvu momčad splitskog kluba odigravši posljednjih 8 minuta. Član je U19 reprezentacije Hrvatske, a njegov otac Vlatko je dugo igrao za Hajduk, a nastupao je i u Hrvatskom dragovoljcu te imao kratku epizodu u španjolskom Alavesu. Za reprezentaciju Hrvatske je odigrao 3 utakmice. Niko je i nećak Daria Šimića čija je sestra Mihaela Nikina majka.

Moreno Živković (18, Dinamo)

I Moreno je debitirao proteklog vikenda u SuperSport HNL. On je odigrao posljednjih 17 minuta za Dinamo protiv Slaven Belupa. Moreno je sin Borisa Živkovića, prekaljenog bivšeg nogometaša koji je bio i kapetan Hrvatske, a za Vatrene je nastupio 39 puta i dao 2 gola. Živković je karijeru počeo u Marsoniji, a nakon Hrvatskog dragovoljca uputio se u inozemstvo te igrao za Bayer, Portsmouth, Stuttgart i Köln. Karijeru je završio u Hajduku.

image

Luka Vušković

TOM DUBRAVEC/Cropix

Luka Vušković (16, Hajduk)

Luka Vušković je jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, a oko njega se već spominju najveći europski klubovi i odšteta koja ne bi smjela biti manja od 10 milijuna eura. Vušković je ovog proljeća postao standardni igrač prve postave Hajduka, a dolazi iz prave nogometne obitelji. Djed Mario je bio nogometaš i igrao je za Hajduk, Go Ahead Eagles te Heerenveen. Otac Daniel je bio u Hajduku, Rijeci, Zadru, mnogim niželigaškim klubovima i ruskom Vladivostoku, a brat Mario je u HSV-u gdje je trenutno suspendiran.

Daniel Štefulj (23, Celje, posudba iz Dinama)

Daniel je iz Varaždina prvo otišao u Zagreb da bi s 19 godina završio u Rijeci. Nakon odlične sezone 2020./21. Dinamo ga kupuje za 1 milijun eura, ali se nije nametnuo u Maksimiru te je trenutno na posudbi u slovenskom Celju. Otac Danijel je igrao u Varteksu, Dinamu, Hannoveru, Nürnbergu, Essenu i Međimurju, a ima i 2 nastupa za Vatrene.

Marko Bulat (21, Dinamo)

Velikih 2,2 milijuna eura platio je Dinamo Šibeniku za Marka Bulata u zimu 2021. Trenutno je 21-godišnji veznjak član rotacije maksimirskog kluba, a imao je problema s ozljedama. Otac Josip je igrao u Hajduku, Zagrebu, Rijeci i Šibeniku te turskom Bursasporu i kineskom Jonoonu. Odigrao je i jednu utakmicu za Vatrene, 1999. protiv Meksika.

image

Martinb Baturina

NIKŠA STIPANIČEV/Cropix

Martin Baturina (20, Dinamo)

Martin Baturina je trenutno ponajbolji igrač Dinama i nogometaš na kojem će Modri klub zaraditi veliki novac prilikom transfera jer se oko njegovog imena već vrte mnogi velikani poput Arsenala. Martin je sin Mate Baturine, bivšeg nogometaša Šibenika, Zagreba, Hajduka, švicarskog Grasshoppersa, izraelske Bnei Yehude i Zadra, a i njegova braća igraju nogomet - Roko je u Racing Santanderu, a Marin je član Dinamovih mlađih dobnih kategorija.

Noa Vugrinec (20, Varaždin)

Noa Vugrinec je početkom sezone odigrao nekoliko utakmica za Varaždin, ali je trenutno u drugom planu trenera Maria Kovačevića. Njegov otac Davor je ikona hrvatskog nogometa. Sa 145 golova najbolji je strijelac u povijesti HNL-a, a u karijeri je igrao za Varteks, Trabzonspor, Lecce, Atalantu, Cataniju, Rijeku, Dinamo, Zagreb, Varaždin i Slavonski Brod. Za reprezentaciju ima 28 nastupa i 7 golova.

Duje Čop (33, Šibenik, posudba iz Dinama)

Bogatu karijeru iza sebe ima Duje Čop u kojoj je upisao i 14 nastupa te 2 gola za hrvatsku reprezentaciju. Iz Hajduka je jako rano otišao u portugalski Nacional pa se vratio na Poljud, a slijedili su Split, Dinamo, Cagliari, Malaga, Sporting Gijón, Standard Liege, Real Valladolid, povratak u Dinamo pa posudbe prvo u Celje i sada u Šibenik. Otac Davor je zabijao dosta golova za Hajduk, Napredak iz Kruševca, Dinamo iz Vinkovaca i kasnije za Cibaliju. Okušao se i u Empoliju, ali bez većih uspjeha.

Gabrijel Rukavina (19, Dinamo)

Oko Gabrijela Rukavine digla se velika pompa u zadnjim danima mandata Ante Čačića u Dinamu jer se smatralo kako nije dobio pravu priliku u Maksimiru, a otac Tomislav je zaprijetio i napuštanjem kluba. Gabrijel je iznimno talentiran igrač koji je redovni član U19 reprezentacije, a otac Tomislav je svoju karijeru proveo u Osijeku, Zagrebu, Dinamu, Veneziji i Hajduku. Ima i 6 nastupa za reprezentaciju Hrvatske.

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK/Cropix

Bruno Petković (28, Dinamo)

Bruno Petković nije prepoznat kao mladi igrač u Dinamu pa je preko HAŠK-a i Hrvatskog dragovoljca rano otišao u Italiju gdje je promijenio dosta klubova (Catania, Varese, Reggiana, Virtus Entella, Trapani, Bologna, Verona) da bi se u ljeto 2018. vratio u Dinamo. Jedan je od najvažnijih igrača Modrih zadnjih godina, a od 2019. je upisao 29 nastupa i 7 golova za reprezentaciju Hrvatske. Otac Jakov je igrao za Osijek i rani završio karijeru zbog ozljede koljena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 09:05