Slavlje igrača Hajduka

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SLAVLJE BIJELIH

Nakon Varaždina Hajduk se ne smije zavaravati. Jesu li zbilja napredovali ili je to bila samo ‘duda varalica‘?

Do isključenja Elezija Hajduk nije bio bolji od Varaždina, bila je to posve izjednačena utakmica
Piše: SNObjavljeno: 11. veljača 2023. 23:06

Ne treba nam patetika ni lažna obećanja, dosta priče, di su pojačanja? Tu poruku je Torcida izvjesila u Varaždinu. Bila je to poruka očito usmjerena prema predsjedniku Lukši Jakobušiću. Zato nakon trijumfa u baroknom gradu prvi čovjek Majstora s mora biti itekako sretan, ali mogao bi poslati i zahvalnicu Agonu Eleziju, goropadnom momku koji je napravio nevjerojatno grub, krvnički prekršaj na Hajdukovoj polovici terena i zaradio crveni karton.

Do tog trenutka utakmica je bila izjednačena, nakon toga je sve bilo na strani Hajduka. Splićani su znali iskoristiti igrača više i do konca su zatrpali varaždinsku mrežu. Sigurno je laknulo i Hajdukovom treneru Ivanu Leki, koji sad može biti pod manjim stresom koliko se to uopće može biti kad si trener Majstora s mora. Ali trebala je ta pobjeda Leki kao žednom u pustinji. Nakon dva uzastopna poraza, crne oblaci i sumnje nadvile su se nad njegov rad. Možda je ova varaždinska pobjeda najava boljeg Hajduka u budućnosti.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

E sad, teško je kazati je li Leko nakon nokauta koje je doživio protiv Istre 1961 i Hajduka uspio podići Hajduk. Podigao ga je sigurno u psihološkom smislu, jer ovakve uvjerljive gostujuće pobjede često su inspirativne, često znaju biti detonator koji dovodi do eksplozije momčadi u pozitivnom smislu.

No, držimo da se nakon ovog uspjeha u Varaždinu Leko niti svi ostali u Hajduku ne smiju zavaravati. Do isključenja Elezija Hajduk nije bio bolji od Varaždina, bila je to posve izjednačena utakmica, čak je domaćin za nijansu bio bolji. Recimo, imao je Varaždin u prvom poluvremenu čak deset udaraca prema Sentiću, za razliku od Hajdukova četiri, imali su domaćini i veći posjed lopte.

Možemo zaključiti da su Splićani ipak došli do tako uvjerljive pobjede zbog toga što je Varaždin imao igrača manje. Već u sljedećem sudaru s Goricom na Poljudu, te poglavito na velikom derbiju u Maksimiru nakon toga, vidjeti ćemo je li Hajduk napredovao u igri ili je ova pobjeda protiv brojčano slabijih ipak bila samo zavaravanje, ‘duda varalica‘.

Valja također napomenuti da se Leko kod rezulata 1:1 ‘dozvao pameti‘ pa je sustav s trojicom odozada izmjenama pretvorio u sustav s četiri otraga. Osim igrača više, vjerojatno mu je taj potez donio prevagu. Hajduk slavi, ali ne smije previše, jer realno, u Varaždinu su se igrale dvije utakmice, ona do isključenja i ona nakon toga. U ‘prvoj‘ utakmici Hajduk nije pokazao da bi mogao ozbiljnije ugroziti Dinamo. No, do El Croatica još ima vremena za Leku i njegove dečke, ima vremena da izgledaju bolje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 05:50