Fran Brodić
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
FRAN BRODIĆ ZA SN

‘Ne dolazim s osvetničkim namjerama, a ne znam zašto u Gorici nisam dobio šansu. Vjerujem da neće ispasti‘

‘Ne vjerujem da Šibenik može dobiti bilo koga u zadnja dva kola, ako Gorica i izgubi, neće ispasti‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 13:21

Fran Brodić s 26 godina igra ponajbolji nogomet u karijeri, uživa u Varaždinu i volio bi s njim u Europu. Uoči završna dva kola HNL-a kaže:

- Raspoloženje je super, spremamo se za Goricu, trebala bi to u subotu biti otvorena utakmica, zanimljiva publici, s dosta golova. Veselim se - kazao nam je Brodić.

Gorica se bori za ostanak, u njezinim kalkulacijama pobjeda nad Varaždinom stoji kao “sveti cilj” jer ima samo dva boda više od posljednjeg Šibenika, ali Brodićevoj ekipi također trebaju tri boda za Europu.

image

Fran Brodić nakon pogotka

DAMIR KRAJAC Cropix

- Jako želimo Konferencijsku ligu, spremni smo se potući u obje utakmice. Rijeka i Osijek igraju međusobno i sve je moguće.

Brodić je produkt Dinamove škole, rano je otišao u Belgiju, kasnije Italiju, da bi se vratio doma i krenuo od Kustošije. U HNL-u je bio upravo u Gorici, gdje ga nisu vidjeli kao igrača za prvi plan. Morao je priliku potražiti u Varaždinu, koji je tada bio drugoligaš.

Da nije bilo njih...

Ima li osvetničke namjere?

- Nemam, ne - nasmijao se i dodao:

- Nisam u Gorici dobio pravu šansu, ali da nije bilo njih ne bih možda ni sada bio u Varaždinu u ovoj situaciji. Sve ide jedno s drugim, sve se događa s razlogom, a Goricu gledam kao i na svaki drugi klub. Želim pobjedu.

U HNL-u ste ove sezone zabili 12 golova i dodali tri asistencije...

- Zadovoljan sam sezonom. Moglo je biti i bolje i lošije. Ponekad sam iskoristio manje prilike, a nekad nisam postigao gol iz velikih. Dvanaest pogodaka nije slaba brojka, a imam prigodu još je podignuti. Vesele me golovi, ali i način na koji igramo i ja i moja momčad.

Koja je tajna kvalitetnih izvedbi Varaždina?

- Nema tajne. Imamo dobru konekciju među dečkima, trener je sve lijepo posložio, odlična je atmosfera. Svi su mlađi željni dokazivanja i da naprave karijeru. Glad za uspjehom vuče nas prema dobrim igrama.

Koja je za vas razlika između Gorice i Varaždina?

- Ne znam zašto u Gorici nisam dobio šansu. To je stvar trenera ili načina na koji želi igrati. Krunoslav Rendulić mi u Gorici nije dao neku priliku, igrao je s Matarom, visokom špicom koja ne igra baš s loptom, više na skok. U Varaždinu težimo nogometu, a ja sam tip igrača koji voli doći po loptu, igrati, proigravati. U Gorici nisam pasao...

Trenerov potencijal

Dakle, Mario Kovačević kao trener po vašem je guštu?

- Preuzeo je momčad u drugoj ligi malo prije nego što sam došao. Od tada niže dobre rezultate, dečki su svi sretni. Iskren je, ima dobar potencijal za napraviti nešto više. Na njemu je hoće li to htjeti. Vidi se da je sretan u Varaždinu, da uživa u klubu, imam osjećaj da bi odbio kad bi mu netko drugi ponudio plaću 10 tisuća eura. Rekao bi: “Ne, ostajem u Varaždinu”. Stvarno voli klub i grad.

Koliko bi značio plasman u Europu?

- Bio bi to povijesni uspjeh za klub. Svima nam je to cilj. Utakmice Konferencijske lige mogle bi nam donijeti puno i za neki budući transfer, a svi bismo voljeli osjetiti i to putovanje i igranje izvan Hrvatske, pred više publike. Stvarno to želimo.

Varaždin ima solidnu podršku, međutim, osim kad dođu Dinamo i Hajduk, svi gledatelji stanu na jednu tribinu.

- Da, općenito u Hrvatskoj nedostaje publike, osim na Poljudu. Kad pogledamo neke druge inozemne lige, sve je krcato. Možda se jednog dana i to promijeni...

Ima li u vašoj momčadi igrača koji bi mogli biti pojačanje za Dinamo i Hajduk?

- Ima, generalno u Ligi ima takvih igrača. Kad si kvalitetan, lako se uklopiš s još boljima. Dečkima samo treba dati priliku, a to je već drugi par čarapa.

Jeste li u komunikaciji s kime iz Gorice?

- S Frukom sam jako dobar, čujemo se skoro svakodnevno. S njim sam ostao najbolji...

Je li zatražio da pustite bodove?

- Ha, ha, sprdamo se na razne teme, ali na takav način nismo razgovarali.

Hoće li biti oklade između vas?

- Nema potrebe. Reći ću vam iskreno, mislim da će Gorica ostati u HNL-u jer ne vjerujem da Šibenik može dobiti bilo koga u posljednja dva kola. Ima Osijek i Hajduk, što su teške utakmice. Ako Gorica i izgubi, neće ispasti.

Dakle, planovi su vam vezani za Varaždin?

- Zasad ostajem. Ima nekih zanimanja klubova, ali ugovor me veže do 2024. godine. No, prijelazni rok tek stiže, sve je moguće tijekom ljeta. Ako dođe ponuda koja bi zadovoljila klub i mene, možda i odem.

Bez laganja

Na kraju, od četiri najveća kandidata za dva europska mjesta - Rijeka, Osijek, Istra 1961 i Varaždin - koma dajete najveće šanse?

- Rekao bih Rijeci, ali igraju s Dinamom i Osijekom u gostima. Realno, Istra 1961 ima najlakši raspored, pa i mi imamo dobar raspored, no Osijek i Rijeka su objektivno klubovi iznad nas. Nećemo si lagati. Teško je reći, bit ćemo pametniji nakon sljedećeg kola - zaključio je napadač Fran Brodić, 180 cm visoka “devetka” po potrebi i “desetka”, nogometni šmeker koji se u Varaždinu vrlo dobro snašao.

VODEĆI HNL STRIJELCI

19 GOLOVA

Marko Livaja (Hajduk)

14 GOLOVA

Matija Frigan (Rijeka)

12 GOLOVA

Fran Brodić (Varaždin)

10 GOLOVA

Bruno Petković (Dinamo), Ante Erceg (Istra 1961), Luka Ivanušec (Dinamo), Ramon Nazareno Mierez (Osijek)

BRODIĆEVI GOLOVI

22. SRPNJA 2022.

Istra 1961 - Varaždin 1:2 (1 gol)

14. KOLOVOZA 2022.

Osijek - Osijek 2:2 (1 gol)

8. LISTOPADA 2022.

Hajduk - Varaždin 2:1 (1 gol)

16. LISTOPADA 2022.

Dinamo - Varaždin 3:1 (1 gol)

16. LISTOPADA 2022.

Šibenik - Varaždin 1:2 (1 gol)

3. VELJAČE 2023.

Istra 1961 - Varaždin 2:1 (1 gol)

11. VELJAČE 2023.

Varaždin - Hajduk 1:4 (1 gol)

4. OŽUJKA 2023.

Varaždin - Šibenik 2:0 (1 gol)

17. OŽUJKA 2023.

Varaždin - Gorica 2:1 (2 gola)

30. TRAVNJA 2023.

Varaždin - Osijek 1:3 (1 gol)

5. SVIBNJA 2022.

Šibenik - Varaždin 0:2 (1 gol)

Dinamo je za mene završena priča

Imate li nadu da će vas Dinamo vratiti ili ste to otpisali?

- Ne očekujem Dinamov poziv. Možda sam i odradio sezonu koja bi mi mogla po brojkama donijeti povratak u Maksimir, ali mislim da je to za mene završena priča. Gledaju mlađe igrače poput Matije Frigana, koji je također odigrao izvrsnu sezonu i pred njim je velika budućnost. Dečko ima tek 20 godina. Sve ovisi o tome tko kupuje igrače... (da)

550

tisuća eura vrijednost je Brodića prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 09:16