Marko Pjaca (desno) na utakmici s Bayernom

 RONALD GORSIC Cropix
BJELICA SPREMA PROMJENE

Novi peh za Dinamovu zvijezdu. Ne igra sljedeću utakmicu, upitan je i nastup za Vatrene

Nakon remija s Monacom u Ligi prvaka, sve su misli u Maksimiru usmjerene prema Varaždinu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. listopad 2024. 20:27

Za nedjeljni dvoboj s Varaždinom, Dinamov trener Nenad Bjelica ne može računati na Marka Pjacu. Reprezentativni napadač Plavih, naime, osjetio je bol u prednjem butnom mišiću i preskočit će ovo gostovanje.

Nakon spomenute utakmice slijedi dvotjedna prvenstvena stanka, podsjetimo da je Pjaca na popisu izbornika Zlatka Dalića za dolazeće utakmice sa Škotskom i Poljskom, ali tek nakon dodatnih liječničkih pregleda znat će se hoće li napadač Plavih biti spreman za te dvoboje, ili će morati otkazati nastup u našoj reprezentaciji.

Nakon remija s Monacom u Ligi prvaka, sve su misli u Maksimiru usmjerene prema Varaždinu. Osvajanje sva tri boda je imperativ, kako bi Plavi zadržali korak pri vrhu ljestvice s Rijekom i Hajdukom. A Bjelica ima iz svog prvog mandata u Dinamu loše iskustvo s varaždinskim gostovanjem. Naime, nakon senzacionalne 4:0 pobjede protiv Atalante na startu Lige prvaka 2019. godine, tri dana kasnije Plavi su u Varaždinu izgubili 0:1. Bilo je to također, kao što će biti i u nedjelju, 9. prvenstveno kolo, okončana je bila prva četvrtina HNL-a...

image

Marko Pjaca

GORAN MEHKEK Cropix

Bjelica je tada protiv Atalante na travnjak poslao momčad u 3-5-2, odnosno 3-4-1-2 sustavu. I taktički je šokirao Talijane, gusto zatvorivši prilaze svojim vratima, a istodobno je Dinamo koristio svaku priliku za "kontru" i s tri pogotka Oršića, te jednim golom Leovca, rezultatski je "uništio" Atalantu. Slično je Dinamo igrao i protiv Monaca, u 3-5-2, točnije 3-5-1-1 formaciji, nadigrao je renomiranog suparnika koji je doslovno iščupao bod u Zagrebu.

Tri dana nakon trijumfa s Atalantom, Bjelica je u Varaždinu na travnjak poslao gotovo posve izmijenjeni sastav, Dinamo je igrao u 4-1-4-1 sistemu, kojeg je Bjelica, uz 4-2-3-1, preferirao tijekom svog prvog boravka na plavoj klupi. Općenito je toga ljeta Bjelica u kvalifikacijama za Ligu prvaka igrao s jednom, nazovimo to najjačom postavom, dok je u prvenstvu na travnjak izlazila neka druga momčad. Sve do Varaždina...

Promijenio skoro sve igrače

Podsjetimo se najprije sastava koji je "razorio" Atalantu: Livaković - Dilaver, Theophile, Perić - Stojanović, Moro (od 72. Gojak), Ademi, Leovac – Olmo – Petković (od 83. Gavranović), Oršić (od 76. Ivanušec).

A u Varaždinu su, od te postave, u početnom sastavu bila samo dvojica igrača, srednji braniči Theophile i Perić. Evo i te momčadi Plavih: Zagorac - Pinto, Theophile, Perić, Moubandje - Gojak - Hajrović (od 58. Petković), Majer, Ivanušec, Atiemwen (od 71. Kadzior) - Gavranović (od 71. Kulenović). Uveo je Bjelica, dakle, devetoricu novih igrača i pretrpio poraz... Nakon te utakmice, odustao je od ideje da u Europi igra jedna, a u domaćem natjecanju druga momčad. Istina, bilo je rotacija, što je normalno i poželjno, međutim ne na takav drastični način i dobro se znala startna i udarna postava Plavih.

Kako će, dakle, Dinamo izgledati u nedjelju u Varaždinu? Neprijeporno će biti promjena u momčadi koja je odigrala vrlo dobru utakmicu s Monacom, a nastupit će Plavi i u drukčijem sustavu, zacijelo u 4-2-3-1 formaciji. Dinamov je roster po imenima širok, vrijeme će pokazati jesu li igrači dovedeni ovoga ljeta i pojačanja, sigurno je tek da će imati dosta prilika za dokazivanje, počevši već od Varaždina.

Za razliku od prvoga mandata, Bjelica nije selektirao momčad, nije sudjelovao u dovođenju igrača u svoju svlačionicu, nego radi s nogometašima koje je zatekao u Maksimiru. No, već u prvim izjavama po dolasku na Dinamovu klupu, istaknuo je da ima kvalitetan igrački kadar i vidjet ćemo kako će s tim nogometašima balansirati između Lige prvaka i domaćih natjecanja.

Pet krila na klupi

I površni pogled na Dinamov roster, jasno govori kako Plavi imaju najviše krilnih napadača. U odnosu na prošlu sezonu, ostali su Špikić i Hoxha, a dovedeni su Pjaca, Cordoba i Mbuku. Protiv Monaca, sva su petorica krila s klupe odgledali utakmicu, pojasnio je Bjelica poslije dvoboja kako mu takav profil igrača nije bio potreban za spomenuti okršaj. Ali, sigurno će biti potreban za sve domaće utakmice, pa tako i za nedjeljnu u Varaždinu.

Treba stoga očekivati i promjenu sustava i uvođenje nekih novih igrača. Dinamo bi u Varaždinu trebao igrati s krilima, za poziciju na desnoj strani konkuriraju Špikić i Cordoba, na lijevoj je Hoxha, dok je još uvijek nedefinirano na kojem se mjestu najbolje snalazi Mbuku, koji je dosad imao minutažu "na kapaljku". Iako je, nadalje, po vokaciji vezni igrač, na krilnoj poziciji može igrati i Kačavenda, ali teško je vjerovati da će uz klasična krila još i Kačavenda konkurirati za mjesto uz aut-crtu.

Velika je bila tjelesna (a i mentalna) potrošnja svih Dinamovih igrača u dvoboju s Monacom, poglavito onih u veznom redu, stoga treba na sredini terena očekivati neka nova imena. Uz Ademija, Mišića, Sučića i Baturinu, Bjelica u svlačionici ima veznjake Roga i Kačavendu, juniora Pavića, a Stojković je ozlijeđen.

Na vratima će biti Nevistić, a vjerojatno će biti promjena i u posljednjem obrambenom redu, poglavito na bokovima, kako bi se odmorili Ristovski i(li) Pierre-Gabriel, pa neće biti neočekivano zaigra li na poziciji lijevoga braniča Ogiwara, a svoju priliku čekaju oporavljenik Moharrami, junior Mikić, te Oliveras, koji je dosad apsolutna nepoznanica.

U konkurenciji za stoperske pozicije nisu ozlijeđeni Mmaee i Perković (može igrati i na lijevom boku), još uvijek se oporavlja i Perić, no Bjelica će u Varaždinu zacijelo ponuditi stoperski tandem iz trilinga koji je igrao i protiv Monaca – Bernauer, Theophile, Torrente. Napokon, u vrhu napada, uz Petkovića, Dinamov trener još ima i Sandra Kulenovića, koji je golgeterski silovito ušao u sezonu, ali je na posljednjim utakmicama imao manju minutažu.

Uglavnom, bit će u Varaždinu promjena u početnom sastavu u odnosu na momčad koju je Bjelica sučelio Monacu, vidjet ćemo koliko će trener Plavih rotirati. I tko će, poglavito na krilnim pozicijama, biti starteri. Protiv Lokomotive utakmicu su počeli Cordoba i Hoxha, s klupe su ušli Špikić i Pjaca, dok Mbuku nije imao minutažu...


MOGUĆI SASTAV ZA VARAŽDIN (4-1-4-1): Nevistić – Pierre-Gabriel, Theophile, Torrente, Ogiwara – Sučić – Cordoba, Rog, Baturina, Hoxha – Kulenović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 20:28