Dražen Vitez, predsjednik Varaždina

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
JASAN STAV PREDSJEDNIKA

Pala je odluka, autor renesanse ostaje trener ovosezonskog hita HNL-a: ‘Nastavljamo dalje, nema dvojbe‘

‘I sam je rekao da mu je nakon dvije vrhunske sezone cilj proboj u europsku konkurenciju‘
Piše: Ivica HercegObjavljeno: 31. svibanj 2023. 10:20

Netom završena natjecateljska sezona donijela je mnogo uspjeha i radosti prvoligašu iz grada baroka. Uzdignuta čela Varaždinci su dočekali kraj prvenstvene sezone 2022./2023. Vidjelo se to najbolje na zaključnjoj konferenciji za novinare početkom ovog tjedna, prije svega kroz izlaganje predsjednika Dražena Viteza, koji je u tri protekle godine kao čelna osoba prošao sva moguća iskušenja jednog nogometnog kluba...

Podsjetimo, prvo je u premijernoj godini kao čelnik osjetio gorčinu ispadanja iz najvišeg razreda, pri čemu je Varaždinu manjkao jedan pogodak i jedan bod za ostanak. Hrabro je tada nakon 0:1 u Koprivnici izjavio:

- Nije svaki poraz - poraz.

I najavio je potom svojevrsnu renesansu varaždinskog nogometa.

Mnogi ih otpisali

Ona je uslijedila angažiranjem za trenera Marija Kovačevića nakon šestog kola Druge HNL. Čovjek koji je igrački stasao u Varaždinu, u zajednici s vodstvom kluba i dobro odabranim igračima, izborio je ekspresni povratak. Pokazalo se potom da je uhvatio i zalet za daljnji korak prema nekadašnjim pozicijama koje je Varaždin dosegnuo na razini nogometa u Hrvatskoj.

image

Mario Kovačević

DAMIR KRAJAC Cropix

U osvrtu na ostvareno u proteklom prvenstvu, Dražen Vitez ne skriva zadovoljstvo osvojenim šestim mjestom u Hrvatskoj nogometnoj ligi:

- Na početku smo za većinu bili među glavnima konkurentima za ispadanje. Taj dojam pojačao je poraz u prvom kolu kod kuće protiv Slaven Belupa, gdje smo očito sagorjeli u želji da uzvratimo za rezultat koji nas je izbacio iz najviše lige. No, kako je HNL odmicao, naša igra i rezultati su rasli. Pobjeda u Puli, bod s Dinamom, odličan otpor Hajduku, s kojim smo izgubili nesretno u završnici. Sve dalje išlo je u našu koristi.

Predsjednik nastavlja...

- Čitavu godinu mi smo uporno naglašavali da nam je glavni cilj ostanak u ligi, a na kraju, sve do same završnice prvenstva, do nekoliko zadnjih kola, bili smo konkurentni za europsku scenu. Stvarno su nam vrata kontinentalne pozornice bila blizu. U tome su nas spriječile neke nesretne okolnosti, ponajprije niz ozbiljnijih ozljeda naših igrača. Da nije bilo toga, naš je učinak mogao obilno nadmašiti sva očekivanja, iako smo objektivno to i ostvarili - podvukao je Vitez.

Čelni čovjek kluba nije propustio naglasiti veliko zadovoljstvo učinkom stručnog stožera kluba na čelu s trenerom Marijom Kovačevićem.

- Kada imamo u vidu kontinuitet igara i rezultata, a koji smo ostvarili s gotovo jednakim sastavom koji je izborio povratak iz Druge HNL, nema dvojbe da Mario Kovačević zaslužuje naše daljnje povjerenje. Uostalom, bio je na samom pragu Europe, a i sam je najavio da mu je poslije dvije vrhunske trenerske sezone posebni izazov proboj u europsku konkurenciju. Glasno i jasno - nastavljamo suradnju s trenerom Marijom Kovačevićem i u predstojećoj sezoni. Vjerujemo u novi uspješni nastavak.

Odluke o stadionu

Poslije izbora novog Gradskog vijeća Varaždina, pred klubom je pretvorba u športsko dioničko društvo.

- Usvajanjem novog Zakona o športu stvorene su pretpostavke za ukidanje bivšeg povjerenstva i izbor novog sastava. Napominjem da smo jedini nogometni klub u Hrvatskoj koji se odlučio za dragovoljnu pretvorbu, a pri čemu nije odlučivala prijetnja dugovima i hipotekom. Procijenili smo da je to najbolji način da osnove kluba postavimo na zdrave i čiste materijalne osnove. Osim toga, u sklopu najavljene rekonstrukcije šire stadionske infrastrukture u Hrvatskoj, postoji mogućnost izgradnje novog stadiona u Varaždinu, o čemu odluke tek predstoje, ali se o njima intenzivno razmišlja - kaže Vitez.

Dodajmo na kraju dobro poznatu činjenicu. Iako Varaždin nije na čelu liste naših prvoligaša po prihodima, u klubu su uvjereni da će natjecateljsku godinu okončati s oko 20 milijuna kuna. Istina, to je višestruko manje od većine konkurenata. No, uz sve brige i teškoće, Varaždin je uspio u proteklih godinu dana uložiti čak 2,4 milijuna kuna vlastitih sredstava u klupsku infrastrukturu kroz nabavku raznih alata, opreme, poboljšanje kvalitete terena i ostala ulaganja. I po tome je klub iz Varaždina svojevrsni primjer u Hrvatskoj.

Linker
26. travanj 2024 01:35