RONALD GORSIC Cropix
LOKOSI U POLUFINALU

Pogledajte novu dramu u završnici! Junak nakon tri minute VAR provjere obranio penal i zicer

Ramon Mierez pokazao se tragičarom Osijeka na Kranjčevićevoj
Piše: Predrag Jurišić/SNObjavljeno: 27. veljača 2024. 16:56

LOKOMOTIVA - OSIJEK 1:0 (Mudražija 51.)

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Šubarić - Bartolec, Mersinaj?, Kalaica, Žilinski (od 63. Leovac) - Smakaj, Marić - Canjuga (od 63. Čop), Mudražija ⚽ (od 90+3. Fetai), Goričan - Šotiček (od 63. Matić).

Trener: Silvijo Čabraja.

OSIJEK (4-4-2): Malenica - Gržan? (od 46. Guedes), Duarte, Bralić ?, Bukvić (od 46. Jugović) - Omerović, Prekodravac (od 76. Matković), Nejašmić, Pušić (od 76. Cokaj) - Mierez, Almasi

Trener: Zoran Zekić.

POGODAK LOKOMOTIVE POGLEDAJTE OVDJE


Pobjedom 1:0 (0:0) protiv Osijeka nogometaši Lokomotive izborili su nastup u polufinalu hrvatskog Kupa! Pogodak odluke postigao je Robert Mudražija u 51. minuti, međutim junak Lokosa bio je 26-godišnji vratar Zvonimir Šubarić. Nakon ozljede Čavline dočekao je svoju priliku i fantastičnim je obranama u drugom poluvremenu sačuvao mrežu nedirnutom i odveo svoju momčad među četiri najbolje momčadi.

Imao je Osijek i igrača više od 61. minute (nakon isključenja Mersinaja), pritisnuo je domaćina i stvarao prilike, ali Šubarić je bio svemoćan. Čak je u 86. minuti obranio i kazneni udarac Mierezu, kontroverzno dosuđeni kazneni udarac, nakon što je ne odveć talentirani sudac Patrik Kolarić pogriješio na štetu Zagrepčana i poklonio gostima priliku za izjednačenje. No, bio je ovo Šubarićev dan, obranio je Mierezu taj 11-erac, potom je, na samome izdisaju dvoboja, "skinuo zicer" Matkoviću i počelo je euforično, zasluženo slavlje Lokosa.

Trener Silvijo Čabraja napravio je opet veliki posao, fantastičan je to uspjeh momčadi koja je u odnosu na jesen ostala bez petorice igrača, ali bori se za plasman u Europu u oba natjecanja.

Prazna je ostala bilježnica nakon prvih 45 minuta u Kranjčevićevoj, još praznija nego što je bila u petak tijekom prvenstvenog dvoboja Lokomotive i Osijeka. Kao da samo sad u Kupu gledali nešto lošiju reprizu teško gledljive prvenstvene utakmice – malo je bilo dobrih poteza i smišljenih akcija, još manje uzbuđenja ispred vrata.

Je li temeljni problem za tako slab nogomet doista bio u teškom, mekanom i skliskom travnjaku? Zacijelo jest, jer inače smo navikli gledati dobre igre Lokosa i Osječana, u njihovim sastavima ima niz znalaca i tehnički dobrih igrača. No, na ovom su terenu nerijetko proklizavali i padali, teško su kontrolirali loptu i rijetki su bili trenuci kad je neka momčad uspjela spojiti više od tri dodavanja.

Svi su pokušaji kombinatorike praktički bili osuđeni na propast, najviše se igralo na sredini terena, ali sve je bilo protkano s mnogo pogrešnih dodavanja. Pa smo stoga tek u nekoliko navrata vidjeli uzbuđenja ispred vrata, najbolju su priliku Osječani imali u 22. minuti, ali pokušaj glavom Duartea nakon udarca iz kuta zaustavio je vratar Lokosa Šubarić.

Sedam minuta prije odlaska na odmor, još je bolju prigodu za domaćina imao Kalaica. Nakon ubacivanja Bartoleca, na petercu je najviše skočio Kalaica i udarcem glavom ugrozio je Malenicu, koji je ipak prsima uspio obraniti tu loptu. Bile su to dvije najbolje prilike za pogotke, vidjeli smo još nekoliko pokušaja iz daljine, ali nakon tih udaraca nije bilo opasnosti za vratare.

U nastavku je Osijekov trener Zoran Zekić odmah promijenio svoje igrače na desnoj strani, Gržana i Bukvića, ušli su Guedes i Jugović. A drugo je poluvrijeme ponudilo uzbuđenja za dvije utakmice, bilo je niz situacija koje su gledatelja držale "na nogama". Već u 51. minuti, Lokosi su poveli, Mudražija je iskoristio neopreznost i dekoncentracije obrane gostiju i donio je domaćinu prednost. Četiri minute kasnije, Prekodravac je iz okreta tukao s desetak metara, no Šubarić je bio dobro postavljen i obranio je tu loptu.

A Lokomotiva je u 61. minuti ostala s igračem manje! Mersinaj je, naime, na 17 metara od svojih vrata prekršajem zaustavio Miereza, sudac Kolarić pokazao mu je žuti karton, bio je to Mersinaju drugi žuti, isključujući karton, prvoga je zaradio u posljednjoj minuti prvoga dijela također zbog preoštrog prekršaja. I već u 65. minuti, Osijek je imao veliku priliku, ali loptu je nakon udarca Bralića glavom, sjajno obranio Šubarić.

Osječani su pritisnuli domaćina, stvorili su i nekoliko pravih prilika, ali nesavladiv je bio vratar Šubarić. U 83. minuti Omerović je tukao s 20-ak metara, lopta je pogodila Marića, a sudac Kolarić pokazao je na bijelu točku! Bila je to kontroverzna odluka, Marićeva je ruka bila "privezana" uz tijelo, nije proširio obujam tijela. Uslijedila je četverominutna VAR provjera, nakon koje je Kolarić potvrdio svoju odluku! Dojma smo da je to opet bila pogrešna odluka na štetu Lokomotive, opet je dosuđen nepostojeći kazneni udarac za Osijek, kao i u petak.

Ali, epilog je ovaj put bio drukčiji, sretniji za Lokose! Šubarić je, naime, ovaj put "pročitao" Miereza i obranio je kazneni udarac! Imao je u petoj minuti sudačke nadoknade Fetai "zicer" za potvrdu pobjede Lokosa, ali nije bio precizan. I onda je, tri minute kasnije, Matković imao još jednu veliku priliku, tukao je s tri metra, no čudesni Šubarić nogom je na crti zaustavio tu loptu i počelo je slavlje Lokosa...

KRAJ UTAKMICE

90+8. Kakva obrana Šubarića u zadnjim trenucima! Matković je pucao iskosa s metra udaljenosti, a Šubarić obranio na gol-liniji.

90+5. Meč loptu imao je Fetai! Išao je jedan na jedan s Malenicom nakon kontre Lokosa, ali promašio okvir vrata.

90+3.

Čabraja pravi izmjenu: Mudražija izlazi iz igre, ulazi Fetai.

90+2. Vratar Šubarić, apsolutni junak susreta, požalio se na bol u nozi i treba medicinsku pomoć.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

90. ?

Igrat će se još najmanje sedam minuta.

90. Matković je poslao dvije oštre niske lopte, ali sve čiste domaći!

86.

NEMA GOLA! Šubarić brani Mierezu, ostaje 1:0 za Lokomotivu!

86. Bit će kazneni udarac za Osijek!

83.

Kazneni udarac za Osijek! Omerović je šutirao, a Marić potencijalno igrao rukom. VAR provjerava situaciju.

82. Goričan je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a Kalaica najviše skočio, ali i dosta neprecizno pucao glavom.

75. Još jedna izvrsna intervencija Šubarića! Prekodravac je zapucao iz sjajne pozicije, poluvolejem s nekih 7-8 metara, ali brani to vratar Lokosa.

72. Mogu Lokosi i s igračem manje! Sjajnu kontru Goričan je završio udarcem, ali spreman je Malenica.

65. Vrhunska obrana Šubarića! Bralić je zapucao glavom nakon kornera, a vratar Lokomotive izvrsnom reakcijom sačuvao vodstvo domaćih.

63.

Odmah reagira Čabraja:

Žilinski izlazi ulazi Leovac, Šotiček izlazi da bi ušao Matić i Čop će na mjesto Canjuge.

61. ?

Crveni karton za Mersinaja! Preciznije, drugi žuti, a zaradio ga je zbog prekršaja na Mierezu nadomak kaznenog protora.

59. Duarte je sjajno pronašao Prekodravca dubinskom niskom loptom, ali zatim je igrač Osijeka dosta loše opucao prema vratima premda se nalazio u izglednoj poziciji. Hvata to Šubarić bez problema.

57. Goričan je poslao opasnu loptu prema Šotičeku, ali Malenica prati i stiže prvi. Nema opasnosti za Osijek u ovoj stiuaciji.

Podsjećamo, ako završi bez pobjednika, čekaju nas produžeci i eventualno penali. Sada su šanse za to znatno manje nego maločas.

image

Andre Duarte i Silvijo Goričan

RONALD GORSIC Cropix

51.

GOOOOOOL!

Robert Mudražija zabija za vodstvo Lokosa. Nije slavio pogodak budući da je zatresao mrežu bivšem klubu. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca u režiji Canjuge, Marić je glavom spustio pred gol, a Mudražija bez poteškoća zatresao mrežu. Čabraja je opet poveo protiv Zekića, kao i u petak u ligaškoj domeni.

50. ?

Slavko Bralić zaradio je žuti karton zbog prekršaja na Šotičeku.

49. Omerović je potegnuo s distance, ali samo u blok.

48. Lokosi su se približili golu nakon proboja Canjuge, ali uspjeli su ga zaustaviti gosti.

46.

Počinje drugo poluvrijeme! Dvije izmjene kod Osijeka prije nastavka akcije:

U igru će Guedes i Jugović, a izlaze Gržan i Bukvić.

Djelić atmosfere u Kranjči:

image
RONALD GORSIC Cropix

45.+1 ?Kraj prvog poluvremena u Kranjčevićevoj! Prvi dio utakmice nije donio ono što smo priželjkivali, a to su golovi. Jasno, ulog je velik, ali očekivali smo više. S obje strane...

45. Imat ćemo minutu sudačke nadoknade.

45. Glavobolja za Zekića pred odlazak na predah. Mierez je završio na travnjaku nakon duela s Mersinajem, koji je za prekršaj nagrađen žutim kartonom. Ipak, čini se da će sve biti u redu s argentinskim napadačem.

43. ⚠Lokomotiva traži penal, ali neće ga dobiti! Kolarić je bio u kratkoj konzultaciji s VAR sobom, utakmica se nastavlja.

37. ⚠Najbolja prilika na utakmici, ali rezultat ostaje nepromijenjen! Kalaica je bio najviši u skoku nakon kornera i pucao glavom, ali Malenica brani odličnom reakcijom.

36. Uh, ovo je mogla i trebala biti zlatna prilika za Osijek! Gržan je imao puno prostora na desnom boku i ubacio na peterac, no Almasi nije dobro procijenio let lopte, pa Šubarić nije morao reagirati. U nastavku akcije je Prekodravac pucao s 11 metara, također neprecizno.

34. Velika potencijalna prilika za Lokomotivu odlazi u nepovrat! Imao je domaćin kontru - tri na tri - ali Mudražija nije dobro primio dodavanje Šotičeka, pa će tako Lokosi iz svega dobiti samo korner.

33. Goričan poteže silovito, ali i izrazito neprecizno. Lopta odlazi izvan kruga stadiona...

31. Mierez puca iz mrtvog kuta, no lopta odlazi iznad gola. Pogodak se ionako ne bi vrijedio jer je Argentinac bio u zaleđu u trenutku dodavanja Pušića.

26. Sada je Lokomotiva podigla svoju zadnju liniju, tako da se Osijek brani sa svih 11 igrača na svojoj polovici. Domaćin je zaradio prvi korner na utakmici, ali ubačaj Goričana uspješno je izbacio Mierez.

21. Prva prava prilika na utakmici! Almasi je pucao nakon kornera, ali Šubarić to brani. Na drugoj je strani svoj udarac okušao Šotiček, ali bez prave preciznosti.

20. Prijeti Mierez, ali na semaforu ostaje 0:0. Pucao je Argentinac glavom s 10 metara, no pogodio je samo Smakaja u bloku, nakon čega se lopta odbija od Kalaice i odlazi u korner.

12. Novi pokušaj Bijelo-plavih nakon prekida, ovog puta je Omerović bio zadužen za izvođenje, Duarte je ponovno bio meta, ali se nije uspio izboriti za kvalitetan udarac pokraj braniča Lokomotive.

12. Prvi udarac Osijeka u okvir gola. Pušić je ubacio iz slobodnjaka s lijeve strane, Duarte je pucao glavom, ali Šubarić brani bez većih poteškoća.

5. Prvi udarac na utakmici odlazi pokraj gola, a njegov autor je bio Robert Mudražija. Bila je ovo solidna prilika, no veznjaku Lokomotive lopta odlazi preko noge, pa tako nije predstavila iskušenje za Malenicu.

2. Prekodravec napravio prekršaj nad Marićem na nekih 30-ak metara, Goričan je ubacio, ali nije pronašao nikoga od suigrača u Osijekovom šesnaestercu.

1. ?Započela je utakmica u Kranjčevićevoj!

Najavu pišu: Gradimir Đukarić i Predrag Jurišić

Samo četiri dana nakon prvenstvenog okršaja, Lokomotiva i Osijek u utorak će se sučeliti i u četvrtfinalu Kupa (Kranjčevićeva, 15 sati). U petak je njihov dvoboj okončan remijem, tako sigurno neće biti u utorak. Jer, ne bude li pobjednika nakon 90 minuta igrat će se produžeci, ostane li i tada neodlučeno izvodit će se jedanaesterci.

Lokosi su u petak ostali bez vratara Nikole Čavline, platio je danak lošem travnjaku u Kranjčevićevoj i u utorak mu slijedi pregled magnetskom rezonancom. Lokomotivini igrači, inače, tijekom tjedna treniraju u svom kampu na Kajzerici, a donedavno su posljednji trening uoči utakmice odrađivali u Kranjčevićevoj, kako bi se barem malo priviknuli na svoj “domaći” teren.

Terenu nema pomoći

Međutim, jesenas su odustali od te prakse upravo zbog lošeg stanja terena kako bi sačuvali travnjak za igranje utakmica. No, teren propada iz dana u dan i potrebna je obnova...
- S tim se, na žalost, moramo pomiriti. Iako će služba koja servisira travnjak učiniti sve da bude osposobljen za igranje utakmice, taj je teren takav kakav je i tu nema prevelike pomoći. To će dobro izgledati prvih 20-ak minuta, ali nitko ne može znati kakav će biti nakon toga, dosad se “raspadao”. Samo da kiša ne padne, to bi još više uništilo travnjak - kaže trener Lokosa, Silvijo Čabraja.

image

Nikola Čavlina

DAMIR KRAJAC Cropix

Kakvu utakmicu očekujete u utorak?

- Teško je to reći. Vidjet ćemo što će biti, u kakvom će raspoloženju biti moji, ali i osječki igrači. Želimo prolaz u polufinale, ući ćemo u utakmicu motivirani i puni želje, ali nešto će se pitati i suparnika.

Osijek svoju igru temelji na napadaču Ramonu Mierezu, Osječani ne “žive” samo od njegovih pogodaka, nego i od dugih lopta na svog centarfora i njegovih proigravanja suigrača. Hoćete li stoga posvetiti posebnu pozornost tim “drugim”, odbijenim i naizgled ničijim loptama?

- Jasno je da smo analizirali Osječane, u petak smo načelno zaustavili njihove takve pokušaje i pokazali smo da smo pripremljeni za taj način igre. Vjerujem da će tako biti i u utorak, opet ćemo najviše ovisiti sami o sebi, to je tako u većini utakmica.

Energetsko čuvanje

Na vratima će biti Šubarić, hoće li biti još promjena u sastavu Lokosa?

- Vjerojatno ćemo napraviti neke rotacije, moramo se energetski sačuvati i za subotu. Ali, neće biti velikih “pretumbacija” u momčadi.

Utakmica je to velikog uloga, obje su momčadi u prvenstvenoj utrci za plasman u Europu, a do tog se cilja može doći i kraćim putem, kroz kup-natjecanje...

- Točno je, u teoriji nas samo tri utakmice i tri pobjede dijele od Europe. Ali, zna se koliko je Kup zahtjevno natjecanje, sad su u igri ostali samo prvoligaši i nema više “švercanja”. Ta je staza do Europe u Kupu kraća, ali nisam baš siguran da je i lakša.

Ovaj put će, za razliku od petka, sigurno biti pobjednika, jeste li spremni za možebitne produžetke i jedanaesterce?

- Spremni smo za sve, iako bih želio da odlučimo utakmicu nakon 90-ak minuta, bez dodatnog, tjelesnog i psihološkog, trošenja u tih pola sata naknadnog igranja - kaže Čabraja.

Osječani će, pak, u Kranjčevićevoj proslaviti 77. rođendan, naravno, središnja proslava bit će u prvoj idućoj utakmici u Opus Areni, a Zoran Zekić i njegovi igrači u prilici su počastiti klub - plasmanom u polufinale Kupa. Iz osječke perspektive kup-sraz protiv Lokomotive utakmica je sezone..

- Lokomotiva je nas, a i mi smo Lokomotivu, u prvenstvenoj utakmici limitirali u puno toga. Bila je to velika borba po teškom terenu na kojem je zaista teško odigrati bilo kakvo smisleno dodavanje. Ali, ne smije to biti alibi za utorak. Moramo biti spremni na sve detalje. Znamo što se očekuje od nas, mi to isto očekujemo od sebe. Moramo biti hrabri, puno kvalitetniji nego u nekim prethodnim utakmicama na gostovanjima - kazao je u najavi utakmice Osijekov trener Zoran Zekić.

Bit će to utakmica nakon koje nema popravka.
- Da, nema popravnog nakon te utakmice, ali to su detalji koji bi nas trebali radovati, a ne sputavati - poručio je.

Teren u Kranjčevićevoj već je “opjevan” puno puta, no strateg Osijeka ne želi u njemu tražiti alibi.

- Nije se nikome lako prilagoditi na taj teren. Jednostavno, tako je kako je. Jako nam je bitna utakmica, po meni i najbitnija do sada, iako je svaka bitna, ali ne treba od toga sebi raditi pritisak

Tradicija je protiv Bijelo-plavih. Osijek je, naime, svoj put u Kupu najčešće završavao u četvrtfinalima. To im se dogodilo čak 15 puta, posljednji put prošle sezone kad je u Gradskom vrtu koban bio Hajduk. Niti jedna momčad u povijesti Kupa Hrvatske nije češće zapinjala na toj stepenici. Međutim, u Zagrebu će Osječani imati snažan vjetar u leđa da preskoče stepenicu na kojoj su najčešće do sada zapinjali. Očekuje se kako će nekoliko stotina navijača potegnuti iz Slavonije bez obzira na nezgodan termin utakmice.

- Zahvaljujem im se što odvajaju svoje vrijeme i novac da bi nas došli podržati. Imamo pregršt motiva, a to je još jedan od njih - kazao je Zekić.

Ništa od Roka Jurišića

Uoči posljednjeg treninga pred polazak u Zagreb definitivno je potvrđeno kako u autobusu zbog ozljede neće biti Roka Jurišića. Standardni lijevi bek Osječana i jedan od najboljih Bijelo-plavih u drugom dijelu sezone u petak je zbog boli u preponama prvenstvenu utakmicu protiv Lokomotive zaključio već nakon sat vremena. Dan uoči kup-sraza definitivno je prekrižen, a klupska liječnička služba u utrci je s vremenom da ga osposobi za nedjeljni prvenstveni ogled protiv Dinama. Omerović ili Guedes vjerojatno će tako silom prilika u Kranjčevićevoj zaigrati lijevog beka. Niti Nejašmić nije posve spreman...

- Nažalost, situacija s Jurišićem nije dobra. On protiv Lokomotive neće biti u kadru, a nadam se protiv Dinama da hoće.

S obzirom na to da su dva protivnika ove sezone već odigrali tri međusobne utakmice, malo je vjerojatno kako će Zekić ili Čabraja uspjeti iznenaditi jedan drugog.

- To je već toliko puta ispričano. Toliko se radi taktički pred svaku utakmicu da i mene do ponekad već malo iritira. Može se od svega napraviti filozofija, ali nogomet je puno jednostavniji nego što se čini. Dat ćemo pravu informaciju igračima, što jednostavniju. Najbitniji je stav, razumijevanje i vjera u to što radiš - zaključio je trener Zoran Zekić.

Linker
02. svibanj 2024 10:49