Ovako je sve počelo, proslavom plasmana u prvu ligu

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
HIT SEZONE

Predviđali su im sigurno ispadanje iz HNL-a, a ovako visoko u prvoj hrvatskoj ligi nisu bili 26 godina!

Mario Kovačević i njegovi nogometaši senzacionalno drže drugo mjesto u HNL-u
Piše: Ivica HercegObjavljeno: 13. rujan 2022. 09:52

Vinogradari u varaždinskom kraju, na Varaždinbregu, Viničkom vinogorju i ludbreškom kraju, ovih dana imaju pune ruke posla, zbrajaju učinke berbe grožđa i očekivanog prinosa kapljice. Za razliku od njih, u NK Varaždin mogu s velikim zadovoljstvom trljati ruke berbom bodova nakon prvog kruga Supersport HNL-a. Pobjeda nad Lokomotivom u Zagrebu označila je njihov velebni uspon na drugo mjesto, tik do nedodirljivog lidera Dinama.

I nije čudo da je jučerašnji ponedjeljak bio obasjan najljepšim bojama, dometom koji je najveće iznenađenje našeg elitnog nogometnog razreda. Srušio je Varaždin sve prognoze, ponovio s 15 osvojenih bodova najveći klupski prvenstveni doseg. Još davne 1996. godine klub iz Zagrebačke ulice za prvog mandata trenera Luke Bonačića bio je na toj poziciji, a od tada je prošlo 26 godina i mnogo je Drave proteklo kroz Varaždin.

image

Slavlje igraca Varaždina

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Porušili barijere

Varaždin je ovog ljeta srušio gotovo sve barijere koje su bile pred njim. Pobjeda u nedjelju navečer prva je od deset posljednjih međusobnih dvoboja s Lokomotivom i prva nakon 2010. godine. S četvrtog gostovanja momčad se vratila neporažena, pritom je osvojila deset bodova uz pobjede u Puli, Rijeci i Zagrebu. Autor toga pothvata jest Mario Kovačević sa suradnicima iz stručnog stožera, koji su s momčadi napravili simbiozu kakvoj teži svaki trener. Njegov su rukopis bespogovorno slijedili igrači u koje je čvrsto vjerovao.

Ovih se dana navršila puna godina kako se vratio na klupu Varaždina. Momčad je preuzeo na 13. mjesto u Drugoj HNL, doveo je do naslova prvaka i s njom se bez kompleksa uključio u utrku s mnogim iskusnijim konkurentima. Ne samo s onima koji su uvijek u razini borbe za ostanak, već i s onima najboljima. A takav je danas Dinamo, no niti sastav iz Maksimira nije uspio slaviti protiv Varaždina, koji mu je jedini otkinuo bod.

image

Mario Kovačević

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U HNL-u trenutno djeluju četiri hrvatska trenera. I, gle čuda, na tablici su na na prve tri pozicije poredani Čačić (Dinamo), Kovačević (Varaždin) i Zekić (Slaven Belupo). Među njima očito je Mario Kovačević nova kvaliteta na domaćem trenerskom nebu. Ovih dana zasluženo uživa u plodovima svoje prve prvoligaške godine, s 15 bodova iz 9 utakmica vjerojatno je osjetno nadmašio osobna očekivanja.

image

Noa Vugrinec

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Poštenje se isplati

I nije u “sedmom nebu”, novi uspjeh ovako je kratko ocijenio...

- Bili smo se držali dogovora i taktike, zasluženo smo pobijedili, iako se činilo da će nam pobjeda izmaknuti u posljednji čas. Isplatila se upornost i poštena borba, nagradilo nas je veliko htijenje. Kod kaznenog udarca u sudačkoj nadoknadi trebalo je odlučiti izvođača, Šego nije igrao, a Brodić je bio već izvan igre. Sam je preuzeo odgovornost Teklić, svaka čast na hrabrosti i ostvarenoj velikoj pobjedi - rekao je Kovačević.

Bez euforije je i predsjednik kluba Dražen Vitez...

- Dobri smo, borimo se, to je dokaz svega što radimo. Na početku smo se samo nadali, dobre pripremne utakmice bile su zalog. Ali, kasniji uporni rad uprave i sportskog direktora Nikole Šafarića u suradnji s trenerom Kovačevićem doveli su nas do ovog. Možda nas je uvodni poraz protiv Slaven Belupa tek malo poljuljao, ali su trener i momčad brzo našli pravi odgovor. Pula nas je definitivno vratila, igre protiv Hajduka i Dinama dokazale da možemo. Od tada smo rasli, osvajali bodove tamo gdje je to bila rijetkost, kao u Osijeku i Rijeci, a ove nedjelje navečer i kod Lokomotive - počeo je čelni čovjek kluba, koji je uvijek s određenom dozom realnosti primao i ispadanje iz Prve HNL, povratak u nju, a očito i sadašnji trenutak:

- Ovaj rezultat u prvoj dionici najbolje govori da smo bili na pravom putu pri izboru igrača, pomno smo birali igračku i ljudsku kvalitetu. Danas se vidi da imamo kvalitetan, tehnički potkovan izbor igrača, koji se voli nadigravati, pa kada naiđete na sličnog protivnika kakav je Lokomotiva, uspjeh je dostižan. Posebno kada vas s tribina bodre navijači kao što je bilo na Rujevici i sada u Kranjčevićevoj ulici.

Moderan stil

Kako dalje, predsjedniče?

- Istim načinom, zadržati moderni stil borbenog nogometa, a ne misliti da je sve gotovo. Naprotiv, osvojili smo dosad 15 bodova, a sve računice govore da će s obzirom na izjednačenost konkurencije za siguran ostanak trebati najmanje 35-40 bodova. Dakle, čekaju nas još mnoga teška iskušenja, sa željom da osvojimo još barem 10 bodova u sljedećih osam kola do zimskog predaha i SP u Kataru.

Na naše pomalo provokativno pitanje ima li straha od vrtoglavice zbog visokog drugog mjesta, predsjednik Dražen Vitez potpuno ozbiljno odgovara:

- Sve dosad učinjeno je dokaz naše vjere u sebe, ispravnosti svega napravljenog, kako od igrača, struke i uprave u klubu. Naša je nova velika kvaliteta sjajan učinak na gostovanjima. Mi smo za razliku od prijašnjih sezona čak četiri-pet puta uspijevali doći do rezultatskog preokreta u završnih pet ili deset minuta sa sudačkom nadoknadom. Prije smo u pravilu takve utakmice gubili, sada imamo potpuno zajedništvo. Međutim, u svemu tek smo napravi mali korak, nema mjesta apsolutno nikakvoj samodopadnosti, još nam predstoji puno iskušenja.

Više od 550 poruka i čestitki

Pohvalio nam se predsjednik podatkom da je nakon pobjede nad Lokomotivom dobio više od 550 poruka, čestitki i ohrabrenja:

- Javili su mi se mnogi znanci iz mojeg bivšeg profesionalnog, kao i privatnog života, bile su salve čestitki. Zbog takvih se trenutaka doista isplati voditi takav klub kao što je Varaždin. Vidi se da smo postali našim rezultatima nešto što se uvažava, takav je osjećaj jednostavno nezamjenjiv. I daje ti dodatnu snagu da još više daješ od sebe - s očitim raspoloženjem na svojem licu zaključio je taj divni ponedjeljak Dražen Vitez. (ih)

VARAŽDIN U HNL-u

17/07/22.

Varaždin - Slaven Belupo 0:1

22/07/22.

Istra 1961 - Varaždin 1:2

30/07/22.

Varaždin - Hajduk 0:2

05/08/22.

Varaždin - Dinamo 1:1

14/08/22.

Osijek - Varaždin 2:2

20/08/22.

Varaždin - Šibenik 2:2

27/08/22.

Rijeka - Varaždin 1:2

03/09/22.

Varaždin - Gorica 2:1

11/09/22.

Lokomotiva - Varaždin1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:19