Marko Dabro i Sandro Kulenović

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
OSTAJE VAŽAN ČLAN MOMČADI

Propustio je uništiti Dinamo, zapapriti Rijeci i potpuno promijeniti bitku za titulu, a sada stiže na Poljud

Napadač se nalazi u krizi realizacije, ali ima povjerenje trenera Nikole Šafarića i suigrača
Piše: M. DjakObjavljeno: 03. svibanj 2024. 09:36

Napadač Varaždina Marko Dabro nalazi se u posljednje vrijeme fokusu nogometne javnosti zbog svoje muke u pretvaranju šansi u pogotke. Iako se Dabro sjajno pozicionira i često ulazi u izgledne prigode, iz utakmice u utakmicu primjetno je da mu nedostaje golgeterska forma koja bi njemu donijela bolju statistiku, a više bodova njegovoj momčadi. Posebno je zapažen njegov problem u ključnim trenucima, kao što su utakmice protiv Dinama, gdje je propustio nekoliko ključnih prilika.

U prvenstvenom susretu protiv Dinama na Maksimiru 18. veljače u 81. minuti Dabro je tako propustio realizirati kazneni udarac koji bi donio izjednačenje Varaždincima. Sa samo desetak minuta do završetka utakmice, ta je situacija imala potencijal donijeti bod gostima, a na kraju je domaća momčadi slavila 1:0. Slična situacija dogodila se i u susretu prošlog kola protiv Dinama u Varaždinu, kada je Dabro u 86. minuti imao situaciju jedan na jedan s gostujućim vratarom Nevistićem, ali je njegov udarac završio tek na vanjskom dijelu mreže, pa su Zagrepčani ponovno slavili 1:0. To su bile dvije utakmice u kojima se mogao proslaviti, u kojima je pred kraj susreta mogao svojoj momčadi osigurati barem bod, Dinamu oduzeti četiri, te mu tako otežati pohod prema tituli prvaka, a Varaždinu dodati dva...

Osim tih situacija protiv branitelja naslova prvaka, pamti se i ona u utakmici protiv Rijeke kada je Dabro uspio promašiti nemoguće, praktički s gol crte, što je dodatno podiglo sumnje u njegove golgeterske kvalitete. Unatoč tim problemima s realizacijom, Marko Dabro ostaje ključni igrač u taktici Varaždina. Naime, njegova sposobnost ‘stvaranja’ prilika često otvara prostor u ofenzivnom dijelu, što koriste neki drugi igrači Varaždina. Iako njegov golgeterski učinak možda nije na očekivanoj razini, njegova sama prisutnost na terenu često predstavlja problem suparničkim obranama.

Nakon što je Dabro postao tema rasprave, trener Varaždina Nikola Šafarić stao je u obranu svog igrača...

- Ja to drugačije gledam. Na utakmicama na kojima je zabio gol, osvojili smo bodove. On jako puno daje za ekipu - objasnio je Šafarić nakon Dinama.

Nova prigoda

Ova izjava trenera Varaždina jasno ukazuje na povjerenje i podršku koju Dabro ima u momčadi, te istovremeno ističe njegove doprinose koji nisu uvijek mjerljivi golovima. Međutim, ako gledamo same brojke, do sada je ovaj napadač nastupio u 11 utakmica u dresu Varaždina, postigavši tri pogotka bez asistencije, uz jedan crveni karton i jedan promašeni kazneni udarac.
Izazovi s realizacijom sastavni su dio putovanja svakog napadača, a Marko Dabro nije iznimka.

Važno je naglasiti da su u modernom nogometu napadači često pod velikim pritiskom da postižu golove, ali i da također budu korisni u kreiranju prilika za suigrače. Dabro, iako se suočava s kritikama zbog propuštenih prilika, nastavlja raditi naporno kako bi poboljšao golgetersku formu i pružio maksimalan doprinos momčadi. Upravo u tim trenucima podrška suigrača, stručnog stožera i navijača ima ključnu ulogu u održavanju samopouzdanja i motivacije igrača. Novu prigodu za popravljanje dojma ovaj 27-godišnjak će imati ove nedjelje kada Varaždin gostuje na Poljudu kod Hajduka...

Varaždinu se vraćaju dvojica, ali bez važnog igrača ide na Hajduk

Varaždin će za nedjeljnu utakmicu sa Splićanima biti jači jer se u kadar vraćaju Michele Šego i Mario Marina, koji su prošlu utakmicu propustili zbog suspenzije. Ova dvojica igrača su važni članovi varaždinske momčadi, te se nalaze u uskom krugu kandidata za prvu postavu, a njihov povratak sigurno će pojačati konkurenciju i opcije trenera Nikola Šafarića. Međutim, dok se Šego i Marina vraćaju u momčad, Varaždin će biti oslabljen izostankom Ivana Nekića, braniča koji će biti suspendiran za nadolazeću utakmicu. Nekić je bio važan dio obrambene linije Varaždina protiv Dinama, pa će njegov izostanak predstavljati izazov za trenera Šafarića prilikom sastavljanja postave i prilagodbe taktike za Hajduk. (mdj)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 09:37