Željko Hajdinjak/Cropix
SKRIVENI MOTIV

S Vatrenima je bio na Mundijalu, Dinamo mu nije dao šansu, a sad je ‘krivac‘ za njihov kiks

Govorio je da nema posebne motivacije, ali ipak je htio dokazati da su u Maksimiru pogriješili
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. studeni 2023. 11:05

Nakon boda osvojenog u Varaždinu stručni će stožer Dinama ponuditi tradicionalnu mantru: "nismo se predavali do kraja utakmice i opet smo pokazali karakter". No više od karaktera Dinamo je u baroknom gradu prezentirao igru prepunu oscilacija (dramatična je razlika između prvog i drugog dijela), kao i zabrinjavajuću neefikasnost.

Možda će se navijači Dinama pozivati na nedostatak sreće (dvije vratnice), neki će zamjeriti treneru Jakiroviću što je momčad 15 minuta igrala bez klasičnog središnjeg napadača, a mnogi će ustvrditi da je najveći krivac za kiks "modrih" zapravo - Oliver Zelenika!

U aktualnom izdanju HNL-a, gdje nijedan rezultat više ne predstavlja iznenađenje, postoji vjerojatnost da će u zaključnom zbrajanju bodova Dinamu možda nedostajati upravo ova dva – varaždinska. U tom bi slučaju "krivica" Zelenike bila još veća.

U najavi nedjeljnog ogleda vratar Varaždina je konstatirao da mu je to utakmica kao svaka druga te da "nema posebnog motiva". Pa ipak, ne čuči li u podsvijesti svakog igrača prigušen motiv, skriven iza činjenice da se dokaže u izravnom srazu s klubom u kojemu nekoć nije dobio priliku? Naime, stariji navijači Dinama vjerojatno se sjećaju da je Oliver Zelenika svojevremeno "živio i radio" u Maksimiru.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Prošao je sve razrede Dinamove nogometne škole, ali je zapeo u seniorskom uzrastu. U njegovo vrijeme, vratari maksimirskog kluba bili su Ivan Kelava, Romeo Mitrović, Antonijo Ježina, Pablo Migliore, Grzegorz Sandomierski, Eduardo... Zelenika je upisao za Dinamo 23 nastupa i odradio dvije posudbe, u Rudeš i Lokomotivu.

Činjenicu da je upravo Zelenika bio imenovan za trećeg vratara hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, možemo smatrati posvemašnjim kuriozitetom. Ali tadašnji je izbornik Niko Kovač na Mundijal poveo vratara Lokomotive, nastavno na vrlo pozitivna iskustva njihove suradnje u mladoj reprezentaciji.

Nakon Dinama, Zelenika je prije dolaska u Varaždin branio za poljsku Lechiju i nizozemski Nijmegen. Za svaki od spomenutih klubova je potpisao usred sezone. Praktički, s ceste.

Danas se 30-godišnji Zelenika definitivno skrasio u Varaždinu. I bez krzmanja će svakom sugovorniku priznati da će "Dinamo zauvijek ostati njegov klub". No svejedno, u nedjelju je svom klubu oteo dva boda...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 20:41