Marko Livaja

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
POBJEDA HAJDUKA

Show Marka Livaje u Varaždinu! Hajdukov genijalac dvaput zabio i čarolijom poslao Torcidu u trans

Prvog je protiv vrlo dobrih Varaždinaca zabio iz okreta, a drugi je vrijedan posebne pozornosti.
Piše: Goran Čičin - Mašansker, Sportske novostiObjavljeno: 30. srpanj 2022. 22:50

VARAŽDIN - HAJDUK 0:2 (Livaja 29‘, 45+2‘)

VARAŽDIN – Stadion Varteksa. Gledatelja: 6947. Sudac: Ante Čulina (Zagreb). Pomoćnici: Pajić i Kolarević. Četvrti: Vidulin. VAR: Bel. AVAR: Tomas. Delegat: Vučemilović.

VARAŽDIN: Zelenika – Stanić, Ba, Pellumbi, Urata (od 69. Brekalo) – Postonjski – Peco (od 57. Posavec), Teklić, Elezi (od 70. Belcar), Herrera (od 86. Vugrinec) – Brodić (od 69. Šego). Trener: Mario Kovačević.

HAJDUK: Sentić – Lovrencsics (od 66. Mikanović), Borevković, Simić, Melnjak – Atanasov (od 77. Vuković), Grgić – Sahiti (od 76. Mlakar), Krovinović (od 89. Ćubelić), Biuk – Livaja. Trener: Valdas Dambrauskas.

Žuti kartoni: Teklić (45+1 – start s leđa), Pellumbi (62 – preoštar start), Livaja (88 – preoštar start).

Krenuo je Varaždin dobro u utakmicu s Hajdukom, trener Mario Kovačević naredio je svojim igračima visoki presing i to je suparniku iz Splita stvorilo velike probleme u početnih dvadesetak minuta. Da je varaždinski ‘David‘ iskoristio vrlo dobre prilike koje su njegovi igrači stvorili u uvodu utakmice, možda je i konačni ishod mogao biti drugačiji.

Međutim, HNL nije Druga liga, tu se pogreške i promašaji ne praštaju tako lako, pogotovo ako je na drugoj strani ‘Golijat‘. Uspio je Hajduk preživjeti žestoke nalete svog domaćina, da bi nakon toga u pravo vrijeme naplatio premoć u kvaliteti i krasnim potezima svog vođe Marka Livaje stigao do velike prednosti uoči odlaska na odmor.

image

Statistika dvoboja Varaždina i Hajduka

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Prvu su priliku u sjajnoj atmosferi varaždinskog noćnog dvoboja imali gosti. Postonjski je izgubio loptu u opasnoj zoni, Sahiti ju je uzeo i našao se u dobroj prilici, ali je tukao pokraj gola.

Uslijedili su potom domaći pokušaji. Prvo raspoloženi Teklić koji je u 10. minuti iskosa ljevicom gađao vrata bivšeg kluba, no pogodio je Sentića koji je na Hajdukovim vratima debitirao u poznatom mu ambijentu. Herrera je stvarao dosta problema na lijevoj strani, u 10. minuti pronašao je Brodića koji je tukao iznad grede.

Teklić je vanjskim dijelom kopačke u 18. minuti poslao sjajnu loptu pred vrata gostiju, Elezi se našao u velikoj prilici, no brži je bio Simić, pa je dobrom intervencijom autogol stopera Bijelih spriječio Sentić. Četiri minute kasnije Herrera je pronašao Teklića koji je s 20 metara tukao snažno, ali zamalo neprecizno.

Uslijedio je odmor za osvježenje koji je očito bolje koristio Splićanima. Igrala se 29. minuta kad je Hajduk stigao do prednosti, i to iz akcije koja u početku nije izgledala previše opasno. Međutim, dovoljno je da lopta u kaznenom prostoru suparnika dođe do Marka Livaje, tada je to ‘opća opasnost‘ koju taj veliki majstor često pretvara u pogotke. Bilo je tako i ovom prilikom, ispao je Herrera, a igrač s kapetanskom vrpcom Bijelih zatresao je mrežu.

Nije se nakon toga Varaždin predao, imao je dvije situacije za brzo povratak. Međutim, u 35. minuti Sentić je obranio snažan udarac Postonjskog, da bi minutu kasnije nakon ubačaja Pece Elezi glavom promašio okvir gola. U 41. minuti Brodić je dobro prihvatio jednu loptu te se iznenada našao u prilici, ali je udarac bio slab.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

I onda u smiraju prvog dijela opet na scenu stupa Livaja. Ovaj put udružio je snage s drugim Hajdukovim majstorom, Filipom Krovinovićem, a njihova je malonogometna suradnja rezultirala krasnim pogotkom Livaje za 0:2.

Doimalo se da je već tada puno toga riješeno, no hrabri se Varaždinci nisu predavali ni u nastavku. Teklić je vukao konce igre i namještao prilike Brodiću. Prvi put bilo je zaleđe, potom je Sentić još jednom lijepom paradom pokazao da nije slučajno na Hajdukovim vratima. U međuvremenu je Postonjski pokušao iznenaditi udarcem u okvir iz kornera, no i tu je Sentić pokazao visoku razinu koncentracije. Teklić je u 81. minuti izazvao novi uzdah domaće publike, no lopta je prohujala pokraj lijeve vratnice.

Hajduk u nastavku nije uspio ozbiljnije zaprijetiti domaćem vrataru, no sačuvao je prednost bez većih problema te je na kraju proslavio nove bodove sa svojim vjernim navijačima.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Hajduk je slavio u Varaždinu! Pobjeda od 2:0 jako je dobar uvod u europski tjedan za Bijele. Dva pogotka, i to kakva, Marka Livaje govore o nastavku njegove sjajne forme u kojoj igra, u kojoj je nezaustavljiv za sve suparničke braniče. Nakon 2:0 u Puli, istovjetnu je pobjedu Hajduk upisao u Varaždinu.

90‘ Igrat će se još 4 minute sudačke nadoknade.

88‘ Žuti karton dobio je Livaja, a travnjak napuštaju Biuk i Krovinović. Ulaze umjesto njih Elez i Ćubelić.

85‘ Umjesto Herrere ulazi mladi Noa Vugrinec kod Varaždina.

82‘ Teklić! Dobar udarac igrača Hajduka na posudbi u Varaždinu, i ovo je prozujalo pored Sentićeve vratnice.

80‘ Gotovo 7 tisuća ljudi je na tribinama, a među njima su i Branko Ivanković, odnosno Davor Vugrinec.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

76‘ Probao je Šego zaprijetiti, nije uspio. Inače, Sahiti će dati mjesto Mlakaru, dok će Vuković zamijeniti Atanasova.

74‘ Spremio je i Hajduk dvostruku izmjenu, uskoro će ući Mlakar i Vuković. Jasno, već može treneru Dambrauskasu lagano u misli i europski ispit u četvrtak.

72‘ Finu je navijačku podršku danas svojim pulenima podarila Torcida u Varaždinu, uz pirotehničku kulisu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

70‘ Brekalo, Belcar i Šego ulaze, Urata, Šego i Elezi pak napuštaju teren.

68‘ Još uvijek opasno prijete domaći, ne odustaju od namjere da zabiju barem jedan pogodak i tako utakmici vrate početnu neizvjesnost.

66‘ Prva promjena kod Hajduka, izlazi Lovrencsics, umjesto njega u igri je Mikanović.

62‘ Drugi žuti karton večeras, drugi kod Varaždina, dobio ga je Pellumbi zbog povlačenja za dres Marka Livaje.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

60‘ Nešto mirnije razdoblje igre, Hajduk je opet ovladao posjedom.

56‘ Sličan početak drugog, kao i prvog dijela. Domaći su puno opasniji, ali ne uspjevaju ništa realizirati. Ide i prva promjena, umjesto Pece ulazi Ivan Posavec za Varaždin.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

53‘ Pucao je sada još jednom Brodić s ruba kaznenog prostora, ali Sentić je danas nesavladiv. Nakon kornera, Postonjski tuče u blok.

51‘ Postonjski! Izravno iz kornera probao je sada kapetan domaćih, no snašao se Sentić, i to je zaustavljeno.

49‘ Brodić! Nema gola, ali ovo je bila najbolja prilika Varaždina. Izbačen je bio Brodić sam na Sentića, pokušao ga je lobovati, kao što je to u prvom dijelu učinio Livaja, ali zatresao se samo vanjski dio mreže.

47‘ Ubačaj Lovrencsicsa s desne strane bio je prejak za napadače Hajduka, prva je to situacija za zabilježiti u drugom dijelu.

46‘ Počinje nastavak dvoboja, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Hajduk vodi 2:0 u Varaždinu! Marko Livaja ukrao je show vrlo dobrim Varaždincima. Domaći uopće ne igraju loše, ali sve što danas dotakne, Hajdukova desetka pretvara u zlato...

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

45+2‘ GOOOOOOL! Još jednom Marko Livaja! Show u Varaždinu, lagano je lob-udarcem matirao Olivera Zeleniku. U akciji je sudjelovao i Krovinović s kojim je odigrao dupli pas...

43‘ Nisu domaći klonuli nakon primljenog pogotka, dapače, nastoje još do odlaska na odmor iskreirati kakvu opasnost za danas dobro raspoloženog Sentića.

41‘ Još jedna akcija Varaždina je obećavala, međutim nije je okončao Brodić na željeni način, njegov je udarac završio u bloku. Istaknimo opet agilnog Herreru na lijevoj strani koji je također pucao nekoliko sekundi ranije.

37‘ Nije Livaja burno slavio gol kojeg je postigao, više je izgledao ljutit na igru Hajduka. I zaista, do gola Hajduk nije izgledao dobro.

35‘ Postonjski! Pucao je još jednom kapetan Varaždina, ali sjajno brani Sentić. Nastavak akcije prekinut je zbog zaleđa, ali da je ušla bomba domaćeg veznjaka izvana, svakako bi vrijedilo.

32‘ Jasno, promijenio je taj gol odnos snaga na terenu, Hajduk je sada taj koji je zagospodario igrom.

29‘ GOOOOOL! Livaja - 0:1. Varaždin je prijetio, Hajduk iz prvog opasnijeg udarca zabio. Nije vidio loptu Zelenika, a Livaja se sjajno okrenuo i zabio kao na haklu... Akcija je krenula od Lovrencsicsa s desne strane, Sahiti je preskočio loptu, a sve ostalo Livaja je napravio u svom stilu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

26‘ Sudac Čulina poslao je igrače na kratku pauzu za osvježenje, standardnu za ovo doba godine.

24‘ Novi pokušaj Varaždina, sada je probao Brodić, od jednog igrača Hajduka otišlo je to u korner za domaće.

21‘ Traje prava opsada Hajdukova gola, završilo je sjajnim udarcem Teklića koji je otišao zamalo iznad grede Sentićeva gola.

18‘ Elezi! Kakvo dodavanje Teklića prema Eleziju, vanjskom je to išlo, Elezi puca, a Sentić to vršcima prstiju vadi iz gola...

17‘ Dosta kontakt-igre, već smo deset prekršaja imali prilike vidjeti. Poprilično puno posla ima zagrebački sudac Ante Čulina.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

15‘ Dva Hajdukova vezana kornera nisu urodila nečim opasnijim po Zeleniku.

12‘ Malo je zaiskrilo između Grgića i Teklića, nakon što je veznjak Varaždina napravio jedan prekršaj na sredini terena.

10‘ Probao je sada i Teklić s desne strane, loptu je prigrlio Sentić, a u nastavku akcije ubacio je Herrera, ali Peco nije stigao do lopte. Varaždin pritišće.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

8‘ Postonjski! Nije pogodio nakon dobrog dodavanja Herrere s lijeve strane, otišla je lopta zamalo pokraj Sentićeve lijeve vratnice. Mogu, mogu dakako Varaždinci biti opasni.

6‘ Možemo zapisati prvi kakav-takav pokušaj Sahitija, nakon jedne pogreške Zelenike, odnosno Postonjskog i krivog dodavanja. Nije bilo potrebe za intervencijom nekoć reprezentativnog vratara.

4‘ Žele se večeras iskazati i domaći, imaju i oni što za pokazati pred fino ispunjenim tribinama varaždinskog stadiona. Još uvijek čekamo prvu opasnost pred vratima.

image

Veldin Karić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

image

Leon Benko

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

2‘ Hajduk je od početnih sekundi stao iskazivati jasnu želju da što prije zabije pogodak večeras. Već su Grgić i Atanasov učinili svatko po jedan prekršaj.

21.00 Utakmica u Varaždinu upravo je započela.

>>> Hajduk u subotu dosegnuo 78.000 članova

Impresivne su brojke koje Hajduk ostvaruje izvan terena, barem kad je u pitanju privrženost njegovih navijača. Nije to ništa novo, opće je poznato kolika je ljubav prema bijeloj boji u redovima Torcide, ali i ostalih Hajdukovih navijača i simpatizera. Objavio je Hajduk u subotu kako je dosegnuo 78.000 članova, a taj se broj do početka utakmice dodatno povećao. Mnogi drugi klubovi mogu samo sanjati takvu predanost, no Hajduk je oduvijek bio posebna priča...

>>> Debi Karla Sentića za Hajduk

Hajduk je na gostovanje u Varaždin stigao bez oba Kalinića. Nije trener Dambrauskas mogao računati na prvog vratara i kapetana Lovru Kalinića zbog bolesti, dok je njegov prezimenjak, napadač Nikola, izostao zbog oporavka od ozljede. Stoga je na vratima Splićana mjesto dobio Karlo Sentić, koji je prošlu sezonu proveo upravo u Varaždinu te je ostavio odličan dojam. Prema neslužbenim informacijama, Lovre Kalinić je izostao zbog viroze. U početnih 11 Hajduka vratili su se i desni bek Gergõ Lovrencsics te veznjak Jani Atanasov.

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Lovre Kalinića nema niti na klupi, brani Karlo Sentić. U prvoj postavi je i mađarski bek Gergo Lovrencsics umjesto standardnog Mikanovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. travanj 2024 07:36