Ante Vukušić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SINJSKI DIJAMANT

‘Stalno bih igrao protiv Dinama i Hajduka. Kako ću slaviti ako zabijem ‘Bijelima‘? To će ostati moja mala tajna‘

Igraču Varaždina slijedi dvoboj s ‘njegovim‘ klubom, kojeg je napustio prije točno 12 godina
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. kolovoz 2023. 16:22

Ante, Ante, sinjski dijamante, još i danas kao da čujemo glas Drage Ćosića u trenutku kada Vukušić zabija pogodak Anderlechtu, pobjednički za Hajduk u Europskoj ligi. Prošlo je od tada 13 godina, još je Vukušić dvije sezone nosio nakon tog pogotka bijeli dres, a u subotu će prvi put zaigrati protiv Hajduka. U dresu Varaždina dočekuje splitske Bijele na stadionu pored željezničke pruge.

- Osjećaj? Dobar, jedva čekam utakmicu. Malo i neobično, moram priznati, ali bit će lijepo. Pun stadion, dva protivnika bez poraza, jasno, Hajduk je favorit, ali i mi igramo atraktivan, napadački nogomet - kazao nam je Vukušić bez oklijevanja na početku razgovora.

Najbolja opcija

U ljeto 2012. godine otišao je s Poljuda u Pescaru, da bi potom igrao za Lausanne, Beveren, Greuther Fürth, Tosno, Krško, Olimpiju, Steaua, Messinu, Tuzlu City i Kolubaru. Od ovog ljeta je u Varaždinu.

- Bilo je ponuda iz HNL-a, ali Varaždin se pokazao kao najbolja opcija. Pomogao mi je menadžer Ivo Baričević, razgovarao sam i s odvjetnikom Davorom Radićem, svi su mi najljepše govorili o Varaždinu i nisu pogriješili. Nisam ni ja kada sam izabrao Varaždin za nastavak karijere, za moj povratak u HNL.

image

Ante Vukušić, Josip Radošević i Mijo Caktaš

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Upisao je četiri nastupa u ovogodišnjem izdanju elitne hrvatske lige, jednom je krenuo od prve minute, u ostalim dvobojima ulazio s klupe. U kakvom će statusu biti u subotu, još ne zna. Kako će proslaviti pogodak Hajduku ukoliko se upiše u strijelce, to je jako zanimljivo pitanje...

- To će ostati moja mala tajna, neću to otkriti - zagonetno je kazao Vukušić.

Prošlo je 11 godina od zadnjeg susreta Hajduka i Vukušića, od posljednjeg njegovog nastupa za Bijele. U međuvremenu je tri puta bio nadomak povratku u Hajduk.

- Bilo je ideja, ali ne i realizacije. Hajduk je klub u kojem sam doživio najveću afirmaciju i moj pogled prema Bijelima neće promijeniti ni ljudi koji su često znali pokazati da ne cijene ono što bivši igrač donese klubu. Ne treba dalje o tome razmišljati, koncentriran sam na Varaždin u kojem zaista uživam. Igramo napadački nogomet za pogodak više i to mi se najviše dopada. Zato vjerujem da će i u subotu biti odlična utakmica u kojoj će gledatelji uživati.

Hajduk dolazi u velikoj formi, s četiri pobjede u nizu na otvaranju HNL-a, dok Varaždin traži prigodu prekinuti taj pobjednički niz Splićana.

- Mi ćemo napraviti sve da ostanemo neporaženi, dapače, ako se ukaže prilika za pobjedu, pokušat ćemo je iskoristiti. Ali, znamo što je Hajduk, koliko je snažna momčad Splićana. Volim takve utakmice, da mogu birati stalno bih igrao protiv Hajduka i Dinama, budući da su to dvoboji koji iz svakog igrača izvlače maksimum.

Kakav doček na subotnjoj utakmici očekujete od navijača Bijelih?

- Nema razloga da bude drukčije od onog što sam prolazio svih ovih godina. Još i danas dobivam poruke s pitanjem “kad ćeš se vratiti u Hajduk?”. Kroz sve protekle godine nikad nisam imao ni najmanju neugodnost, dapače, uvijek su me navijači podržavali, zato i u subotu očekujem pozitivne reakcije navijača Hajduka - istaknuo je Ante Vukušić.

Na varaždinskom stadionu sučelit će se Marko Livaja, aktualni kapetan Bijelih i najveća zvijezda HNL-a, te Ante Vukušić, nekoć idol navijača Bijelih.

- S Livajom sam prošao jedne pripreme u Hajduku, s trenerom Rejom u Marbelli. Nismo u prvenstvu igrali zajedno, baš mi je žao zbog toga. Da sam imao prigodu igrati s njim, sigurno bih zabio još više pogodaka - kaže Vukušić.

Ante Vukušić u Varaždin je došao iz Kolubare, srpskog prvoligaša u kojem je proveo prošlu sezonu. Klub je na kraju ispao u drugoligašku konkurenciju, a Vukušić je pronašao novi klub.

Ponude iz Emirata

Što se dogodilo s Kolubarom, koja je na polusezoni imala ugodnu situaciju s borbom za play-off, a onda je izbačena u niži rang?

- Ne znam detalje zbog kojih je klub kažnjen, ali došlo je do nekog neočekivanog naglog pada u trenutku kad smo imali osiguran opstanak. Ono što mi se nije dopadalo već početkom drugog dijela sezone jest igra u kojoj se forsirao obrambeni nogomet. Da sam mogao, već bih u veljači otišao, ali morao sam čekati istek ugovora. Nogomet koji smo igrali u drugom dijelu sezone nikako mi nije odgovarao, baš zato u Varaždinu uživam.

S 32 godine u životnom kalendaru Sinjanin optimistično gleda prema nastavku karijere, premda i sam zna da je mogao više napraviti. Primjerice, prije tri godine bio je prvi strijelac slovenske lige u dresu Olimpije, ali svoje pogotke nije materijalizirao probitačnim profesionalnim ugovorom.

- Imao sam ponude iz Emirata. Velike, milijunske, ali htio sam igrati u Europi. Predsjednik Mandarić je tražio veliku odštetu od 1,5 milijuna eura, što se pokazalo najvećom preprekom. Htio sam igrati u jakom klubu, Steaua je bila moj izbor, ali na kraju se to nije pokazalo iskorakom. Bilo je prilika u životu, međutim, nikada mi novci nisu bili na prvom mjestu. Htio sam napredovati kao igrač. Danas s 32 godine računam da još mogu četiri-pet sezona odigrati u HNL-u. Nisam nikada imao problema s dugotrajnim ozljedama, pazim na svoj tijelo, radim kako bih što dulje igrao.

Dinamov veliki potez

U kakvoj je formi Vukušić pokazat će nam u subotu, u dvoboju s najvećim motivom dokazivanja. Varaždin stoji na putu jakom i ambicioznom Hajduku, kojeg i njegov bivši igrač drži najvećim kandidatom za titulu.

- Dinamo je napravio veliki potez angažmanom Jakirovića, koji se dokazao u Zrinjskom, a posebno u Rijeci, koju su svi vidjeli u borbi za opstanak, a njegovim dolaskom je uhvatila Europu. Međutim, Hajduk je trenutno u najboljoj situaciji. Rekao bih, nikad bliže tituli. Šteta da su Bijeli rano ispali iz Europe, ali zato će se više koncentrirati na Hrvatsku nogometnu ligu - podvukao je na kraju razgovora iskusni napadač Varaždinaca.

VUKUŠIĆEVI KLUBOVI

Junak Sinj (Hrvatska)

Hajduk Split (Hrvatska)

Pescara (Italija)

Lausanne-Sport (Švicarska)

Beveren (Belgija)

Greuther Fürth (Njemačka)

Tosno (Rusija)

Olimpia Grudziadz (Poljska)

Krško (Slovenija)

Olimpija Ljubljana (Slovenija)

FCSB (Rumunjska)

ACR Messina (Italija)

FK Tuzla City (BiH)

Kolubara (Srbija)

Varaždin (Hrvatska)

Ulazi na stadion otvoreni od 17 sati

Iz varaždinske policije pozivaju sve navijače i gledatelje da se prije utakmice Varaždina i Hajduka, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon dvoboja, primjereno ponašaju kako bi se utakmica odigrala u pravom sportskom duhu.

Ulazi na varaždinski stadion bit će otvoreni od 17 sati. Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju se posjetitelji da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

U vremenu od 16 do 22 sata bit će zatvorena Zagrebačka ulica od raskrižja s ulicom Frana Supila i Gospodarskom ulicom. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima.

- Preporučamo posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, te prostora Autokluba Varteks. Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice bit će za navijače gostujućeg kluba, dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice - poručeno je iz policije. (va)

32

godine nedavno u lipnju proslavio je Ante Vukušić

12

klubova u inozemstvu ukupno je promijenio Vukušić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 04:32