GORAN MEHKEK Cropix
ANALIZA SUĐENJA

Strani sudac u HNL-u napravio veliku grešku, incident u drugoj ligi: ‘Trebao je suditi penal‘

Komisija nogometnih sudaca HNS-a nije oduševljena poslom koji je obavio Bugarin Radoslav Gidženov
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2022. 20:55

Bugarin je sudio na utakmici 8. kola HNL-a Varaždin - Gorica (2:1), a Komisija smatra je trebao svirati kazneni udarac za goste u četvrtoj minuti kad je Belcar povlačio za ruku Krizmanića. No, unatoč tome dolasci stranih djelitelja pravde u naše prvenstvo se nastavljaju. Draženko Kovačić, član spomenute komisije, u emisiji Studio HNL na MaxSportu je najavio:

- Već u sljedećem devetom kolu stižu Ciprani, Sudit će jedan susreta HNL-a, a povjerenik će odlučiti koji. Naši će negdje kasnije na Cipar.

Kako je Gidženov bio u Varaždinu, tako je Ante Čulina dijelio pravdu na ogledu Ludogorec – Hebar 6:0. I prema vijestima iz Bugarske jako dobro.

O Gidženovu je Kovačić rekao:

- To su suci iz edukacijskog CORE programa UEFA-e. Kod te situacije u četvrtoj minuti imamo očigledno i dugotrajno povlačenje koje je krenulo prije izvođenja udarca iz kuta i spada u domenu manjka poštovanja prema nogometnoj igri. Od sudaca se očekuje da djeluju proaktivno i preventivno te zaustave izvođenje udarca iz kuta kako bi reagirali na takvo povlaćenje. Trebao je obavezno dati žuti karton. No, nije dao žuti karton, a ako je povlaćenje trajalo i u trenutku kad je izveden korner trebao je suditi kazneni udarac. Komisija smatra da je propustio suditi kazneni udarac i opomenuti igrača.

VAR sudac bio je Ivan Bebek.

- Očekuje se i VAR intervencija, bila je komunikacija među njima, jesu li smatrali da lopta još nije u igri ili ne, nemam pojma...

U 74. minuti Bugarin je dao crveni karton Šegi.

- To je bilo nesportsko ponašanje igrača koji nogom reagira prema suparniku. Sudac je smatrao da se radilo o nasilnom činu ali nije došlo do čistog udaranja nego je bilo lagano štrajfanje i nije bio intenzitet tolike siline pa Komisija smatra da bi primjerenija bila opomena. Iako postoje i elementi nasilnog ponašanja. Zbog toga se VAR soba nije uključila. Plus ili minuta za suca? Ostavit ćemo pola-pola - ustvrdio je Kovačić.

Za sve ostale situacije s utakmica HNL-a suci su dobili pozitivnu ocjenu, a Kovačić je prokomentirao i incident na utakmici Rudeš – Dugopolje u Prvoj nogometnoj ligi.

Prvo je Dugopolje dalo gol koji nije priznat zbog zaleđa, vrlo spornog, ali nema dokaza gdje se točno nalazio napadač u odnosu na obrambenog igrača, potom je Rudeš izveo kontru i zabio, iz velikog zaleđa kojeg pomoćnik nije označio jer nije znao tko je dodao loptu. Nastala je frka, guranja, na kraju taj pogodak opravdano nije priznat jer glavni sudac Patrik Kolarić signalizirao pomoćniku da je dodao igrač Rudeša.

Po Kovačiću Kolarić nije trebao pustiti prednost kod prekršaja koji je bio prilično oštar prije tog dodvanja i ništa se potom ne bi zbilo ili je morao na vrijeme informirati pomoćnika da je napadač zadnji igrao loptom.

Ovog tjedna dvojica Hrvata suce europske utakmice. Duje Strukan ima susret Europske lige Malmö - Braga, pomoćnici su Zobenica i Jakšić, a Bebek četvrti sudac, dok Fran Jović sudi u Konferencijskoj ligi ogled Sivasspor - Slavija Prag. Pomoćnici su Radić i Pušić, a četvrti Zebec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2022 20:55