Damir Škomrlj/Cropix
IZRAVNI OKRŠAJ

U Rijeci ne skrivaju ambicije: Postane li Rujevica opet neosvojiva tvrđava, eto ih u Konferencijskoj ligi

Borba za Europu u elitnom razredu hrvatskog nogometa skoro da nikad i nije bila neizvjesnija
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 09. ožujak 2023. 17:34

Nogometaši Rijeke nakon slobodnog vikenda i velike, važne pobjede u Puli, vratili su se već početkom tjedna uobičajenim treninzima i misiji zvanoj – Varaždin. Bijeli će u okviru 25. kola SuperSport HNL-a ove nedjelje na svojoj Rujevici odmjeriti snage s još jednim hitom ovogodišnjeg prvenstva.

Izabranici Marija Kovačevića već su ove sezone slavili na Rujevici, bila je to njihova premijerna pobjeda u Rijeci (2:1) nakon povratka kluba iz Varaždina u prvoligaško društvo. Nakon pogotka Teklića u 74. iz jedanaesterca, pobjedu je svojoj momčadi osigurao Matija Kolarić pogotkom u 87. minuti susreta, dok je vodeći pogodak, a pokazalo se samo utješni u susretu, postigao nedavno oporavljeni Nais Djouahra u 47. minuti.

Od pet pobjeda četiri vani

Trener Sergej Jakirović, uostalom, kao i cijela momčad, nakon sjajnog ulaska u nastavak prvenstva, u kojem su i dalje trenutno najuspješnija momčad lige, s najviše osvojenih bodova, i sa sve boljom igrom, o svojim europskim ambicijama, odnosno, izlasku na europsku scenu više ne govore s dozom opreza. Uostalom, momčad je svojim radom i trudom, te posljedično uspješnim prezentacijama na terenu, u vrlo kratko vrijeme (svega sedam kola!) došla u poziciju da umjesto gorke priče o prvoligaškom ostanku bude ravnopravni takmac za ono mjesto koje vodi u pretkolo Konferencijske lige. Eventualnim novim trijumfom, koji bi bio šesti u osam proljetnih kola, Rijeka bi i na ljestvici prestigla Varaždince, koji trenutno drže tu četvrtu poziciju s 33 boda, baš koliko ima i peti Slaven Belupo.

Želi li nastaviti svoju uspješnu seriju i povećati svoje dionice u borbi za europsku scenu, Rijeka naprosto mora početi u kontinuitetu pobjeđivati i doma, a ne samo na strani, gdje su Bijeli i dalje najuspješnija gostujuća momčad lige. Od pet pobjeda u 2023. čak četiri je Rijeka ostvarila na gostujućim terenima, a u prvih 17. kola, odnosno, u jesenskom dijelu natjecanja, od četiri pobjede momčadi s Kvarnera svega jedna se dogodila na Rujevici (slavlje protiv Lokomotive 3:0). U pravu je trener Jakirović kada kaže da Rujevica nasušno mora postati ono što je sezonama bila, neosvojiva tvrđava.

Domaći susreti još će više do izražaja doći u posljednjoj četvrtini prvenstva (od 28. kola) u kojem će Rijeka imati domaću utakmicu više, a pridoda li se tome i domaći ogled protiv Osijeka u 27. kolu, s kojim Jakirovićevi izabranici zatvaraju treći krug natjecanja, Bijeli će na svom terenu odigrati čak tri uzastopne utakmice protiv istih onih protivnika (Osijek, Šibenik, Hajduk) u kojima je Rijeka i započela svoju renesansu pod Jakirovićevim vodstvom i osvojila respektabilnih sedam bodova.

Kupovina srećke

Puno je još utakmica do kraja prvenstva, 12 kola, odnosno, 36 mogućih bodova. Dodatna europska mogućnost je svakako i treća pozicija s obzirom na to da na to da je loša serija sada već bivšeg trenera Osijeka Renea Pomsa klub iz Gradskog vrta “spustila” na svega tri boda prednosti ispred trenutno četvrtoplasiranog Varaždina.

Šest klubova naguralo se u svega osam bodova razlike, njih četiri je u dva boda, borba za Europu nikad nije bila neizvjesnija, no nastave li Riječani prije svega skupljati bodove, a onda i igrati na način kako su to činili u posljednjih nekoliko susreta, s minimalnim oscilacijama, Rijeka bi trebala biti, uz Dinamo i Hajduk, momčad koja će i iduće sezone predstavljati HNL na velikoj europskoj pozornici. Tko sada, pak, zna tko će biti četvrti europski predstavnik, neka odmah kupi i srećku...

Vukčević ponovo u reprezentaciji

Rijekin lijevi bek Andrija Vukčević se na temelju svojih vrlo dobrih prezentacija u nastavku prvenstva, slično kao i kapetan momčadi Nediljko Labrović, vratio u izabranu vrstu svoje zemlje, Crne Gore. Okupljanje crnogorske reprezentacije zakazano je za 20. ožujka u Podgorici, a "Hrabre sokole" čekaju dva ogleda u nadolazećim kvalifikacijama za Euro 2024. Prvi susret na rasporedu je 24. ožujka u Bugarskoj protiv njihove izabrane vrste, dok će tri dana kasnije odigrati domaći dvoboj protiv reprezentacije Srbije. Vukčević je do sada skupio dva službena nastupa u izabranoj vrsti. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. listopad 2024 03:35