Sergej Jakirović

 DAVOR PONGRACIC Cropix
OKRŠAJ DIREKTNIH RIVALA

Utakmica koja može do kraja zaoštriti borbu za Europu u HNL-u: ‘Najviše radi love koja se dijeli, ha, ha...‘

Trener rujevičke momčadi Sergej Jakirović pred nedjeljno nadmetanje s Varaždinom
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 12. svibanj 2023. 23:23

Nogometaši Rijeke u okviru 34. kola SuperSport HNL-a odigrat će u nedjelju gostujući dvoboj protiv Varaždina, možda i odlučujući susret kojim bi Rijeka, uz pobjedu u baroknom gradu, i teoretski osigurala europske izazove iduće sezone.

- Neću izmisliti ništa novo ako kažem da nas čeka jedna iznimno zahtjevna i teška utakmica u smislu borbe za Europu. Varaždin je tu jako blizu i sigurno da imaju svoju računicu. Igramo s jednom potentnom, poletnom ekipom, koja teži nadigravanju i koju moj kolega Kovačević jako dobro vodi. Oni su svoj prvi cilj osigurali, a to je bio ostanak u ligi, sada je sve što uzmu bonus. Možda igraju malo slabije u odnosu na jesenski dio, u smislu da nisu toliko učinkoviti kao prije, no to je jedan maraton i normalno je da dođe do oscilacija, kao i kod nas. Smatram da će u nedjelju profitirati ona momčad koja bude odlučna. Ja se nadam da ćemo to biti mi, da ćemo odigrati dobru utakmicu i uzeti nešto iz te utakmice - kazao je Sergej Jakirović u uvodu.

Sve je jasno kao dan

S ovom je Rijekom već napravio veliki posao, no te dobre igre sa sobom nose i odgovornost, pa i pritisak. Nije isto završiti sezonu kao treći ili četvrti i, još bitnije, s europskom vizom u džepu ili bez nje.

- Najviše radi love koja se dijeli, vidim da se to počelo potencirati, ha, ha. Ma, sve je jasno kao dan, jasno je i momcima s kojima svakodnevno komuniciramo. Došli smo tu blizu, fali ti jedan taj mali koračić i naravno da ćemo napraviti sve da to ostvarimo. Bila bi to velika nagrada za sve nas, pogotovo u ovom proljetnom dijelu. Ja se nadam da ćemo taj koračić i napraviti, do kraja nije ostalo puno, svega tri utakmice. Iznimno je zato važno uzeti svaki bod od te tri utakmice. No, i druge ekipe imaju svoju računicu, nikoga nije lako pobijediti, što se i vidi iz ostalih rezultata. Nadam se da ćemo na kraju doći do te pozicije koju smo po našem proljeću apsolut

Uvijek po pobjedu

Osvrnuo se na vlastitu maksimu da je važno ne gubiti.

- Mi uvijek idemo na pobjedu, no ako ćemo se osvrnuti na posljednju utakmicu, s obzirom na sve okolnosti i događanja na terenu, ispada da je i taj neriješeni rezultat velik skoro kao pobjeda. Taj nam je bod jako dragocjen, bili smo jako blizu poraza, no i protiv Osijeka smo izgubili dva boda u posljednjim sekundama, pa nam se to, eto, možda i vratilo sada. Sve se to nekako iznivelira na kraju, kada podvučemo crtu stvarno se nadam da ćemo biti tamo gdje želimo biti - pojasnio je Jakirović, koji se još jednom kratko osvrnuo na Istru, odnosno, igru svoje momčadi u nekim periodima tog susreta koja nije bila na proljetnoj razini. Od igre s igračem više do uže obrane...

- Ma, nitko nije bio na visini, pogotovo prvo poluvrijeme. To je bilo mlitavo, ispuhano, sve ono što smo dogovarali u pripremi utakmice nismo ispunili niti jedan posto. Linije su nam bile previše razvučene, bili smo daleko od igrača, a kada bih komparirao našu utakmicu u Puli i ovu nedavnu, bile su dijametralno suprotne u smislu energije, agresivnosti i čvrstine. Na kraju smo takav gol i primili, onakav kako smo i igrali prvo poluvrijeme. Ono što sam planirao, igrače koje sam odmarao, ništa mi nisu dali i na njih sam potrošio tri neplanirane zamjene. Ne moram ja imena spominjati, to dečki znaju, ali možda je bio i takav dan. Ne mogu ni ja baš sve pogoditi u pripremi utakmice, ali drugo poluvrijeme me raduje, no bila je loša reakcija i kod drugog gola, to smo analizirali, ali to je i kvaliteta Bakrara. No, raduje me upornost, ustrajnost moje momčadi. Igrač manje može biti jako varljiv, ako su iza dva stopera i dodavaju se, čeka vas blok od osam ljudi. Tu vam treba igrač koji može napraviti razliku, proći jedan na jedan, no nije to lako ostvariti. Smatram da smo ih centaršutima stavili pod pritisak, tu može doći do pogreške, što je konačno i došlo i tako smo uspjeli izjednačiti. Treba svakako još jednom pohvaliti i vratara Majkića, on je od 53. do 66. obranio četiri dobra udarca. Pitanje je što bi bilo da je Selahi odmah zabio, no ne treba biti nezahvalan. Mi smo sretni s tim bodom, na kraju krajeva i zaslužili smo ga, okrećemo se novoj utakmici - dodao je Jakirović.

Potpuna koncentracija

Nema sumnje da će i ovaj dvoboj Varaždina i Rijeke biti zanimljiv.

- Dinamika će sigurno biti naglašena, Varaždin je ekipa koja se voli nadigravati i igrati dobar nogomet, a dođe im i dosta gledatelja koji ih bodre. Pitanje je tko će im igrati, vidim da neki igrači imaju problema, saznao sam i da Teklić ima temperaturu, no kvalitete sigurno imaju. Tamo je i Brodić, koji ima fantastičnu sezonu iza sebe, a mnogi su ga otpisali. Imaju i drugih jako dobrih igrača koji te mogu iznenaditi, poput Pilja i Puclina, Elezija... Mi smo njih tu pobijedili 3:1, a nije to baš bilo kako rezultat govori, prije je bilo da smo mi iskoristili svoje prilike. Morat ćemo biti izuzetno ozbiljni i koncentrirani ako mislimo nešto uzeti, što bi nas jako, jako približilo Europi - rekao je na kraju press-konferencije uspješni Rijekin trener.

+6

Rijekina je prednost nad Varaždincima

RIJEKA I VARAŽDIN OVE SEZONE

27/08/22.

Rijeka - Varaždin 1:2

06/11/22.

Varaždin - Rijeka 0:3

12/03/23.

Rijeka - Varaždin 3:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:43