ZELJKO HAJDINJAK Cropix
I DALJE GA SE ČEKA

Velika kriza napadača u SHNL-u, nije zabio šest mjeseci. Mlada nada će ga izbaciti iz prvih 11?

Jedini pogodak koji je Dabro ove sezone postigao u službenim utakmicama dogodio se u Kupu
Piše: Mario DjakObjavljeno: 18. listopad 2024. 09:30

Marko Dabro, napadač Varaždina, prošao je svih devet kola SuperSport Hrvatske nogometne lige bez postignutog gola ili upisane asistencije, što svakako izaziva zabrinutost među navijačima i stručnim stožerom. Iako je Dabro vidno angažiran na terenu i ne manjka mu volje, njegov učinak daleko je ispod očekivanja.

Gledajući i prošlu sezonu, 27-godišnjak je nanizao 14 utakmica bez pogotka i asistencije, od gola Rudešu 22. travnja. Varaždinci sljedeći dvoboj imaju u nedjelju s Goricom, što znači da Dabro u SHNL-u neće zabiti ni asistirati barem 181 dan, a trenutačno je u nizu od 901 minute kako se nije upisao u statističke rubrike SHNL-a...

Odigravši osam puta kao starter, Dabro je do sada ove sezone nastupao u prosjeku 66 minuta po utakmici, ali prema podacima sa SofaScorea, njegov napadački učinak ne prati trud koji ulaže. Ima prosječno 1,9 udaraca po utakmici, ali promašio je četiri velike prilike - situacije iz kojih bi napadač njegova kalibra trebao barem ponekad zatresti mrežu. Ispred njega je na toj negativnoj ljestvici tek Ivan Božić iz Šibenika, koji je promašio pet takvih prilika.

Jedini pogodak koji je Dabro ove sezone postigao u službenim utakmicama dogodio se u Kupu, protiv četvrtoligaša Gaja iz Mača. To je nedvojbeno nedovoljno za igrača od kojeg se očekuje da predvodi napad Varaždina, posebice u situacijama kada momčad ima teških trenutaka u SHNL-u.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Prošle je sezone, nakon što je stigao u Varaždin na zimu, Dabro odigrao 15 utakmica SuperSport HNL-a i postigao tri pogotka - protiv Istre 1961, Slavena Belupa i Rudeša. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, jedan od trenutaka koji se pamti je promašeni kazneni udarac u utakmici protiv Dinama, koji se desio u njegovom debiju u dresu varaždinskog prvoligaša.
Tijekom reprezentativne pauze Varaždin je odigrao prijateljsku utakmicu protiv mađarskog drugoligaša, u kojoj je napadačka šutnja Dabre ponovno nastavljena.

Jedini gol za Varaždin postigao je mladi Niko Domjanić, Dabrina zamjena, koji je ove sezone prikupio svega 30 minuta na terenu. Njegova prisutnost u utakmici i pogodak svakako otvaraju pitanje konkurencije na napadačkoj poziciji.

S druge strane, Dabro doprinosi momčadi na drugim poljima. Njegova sposobnost zadržavanja lopte u napadu te sudjelovanje u brzim tranzicijama omogućuju Varaždinu da stvori prilike, čak i kada ih on osobno ne realizira. Njegova trka i rad u fazi obrane također nisu zanemarivi, ali uloga napadača ipak se ponajprije mjeri golovima i asistencijama, a te brojke kod Dabre zasad izostaju.

Ostaje pitanje - hoće li Dabro uspjeti preokrenuti situaciju i opravdati povjerenje koje mu je dano u startnoj postavi, ili će mladi Domjanić dobiti više prilika da pokaže svoj potencijal? Trener Nikola Šafarić naglašava kako stoji iza Dabre, ističući njegov trud i doprinos ekipi izvan same realizacije. Međutim, ako se u skorijem periodu ne dogodi promjena u napadačevom učinku, mogla bi se postaviti pitanja o promjenama u početnom sastavu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. listopad 2024 09:31