RONALD GORSIC Cropix
HNL PETAK

VIDEO: Belcar zabio iz odbijanca i osigurao pobjedu Varaždina protiv Istre

Utakmica Varaždina i Istre 1961 završila je rezultatom 1:0
Piše: SNObjavljeno: 20. rujan 2024. 20:01

VARAŽDIN - ISTRA 1961 1:0 (Belcar 78.)

VARAŽDIN: Zelenika - Maglica, Nekić🟨, Ba, Boršić🟨 - Belcar, Marina (od 72. Duvnjak), Latković (od 84. Tepšić) - Mitrovski (od 64. Babić), Dabro (od 64. Poldrugač🟨), Šego

ISTRA 1961: Majkić - Ivanišević (od 84. Gagula), Marešić, Koski - Kadušić (od 46. Valinčić)🟨, Blagojević, Čalušić🟨, Heister - Lawal (od 70. Vuk), Filet, Lisica

Pogodak pogledajte OVDJE


Na samom startu sedmog kola HNL-a nogometaši Varaždina su upisali domaću pobjedu, s minimalnih su 1-0 (0-0) svladali pulsku Istru 1961.

Jedini pogodak vrijedan tri boda postigao je Leon Belcar u 78. minuti, a time je Varaždin na ljestvici preskočio Šibenik i sada je na četvrtom mjestu. Istra 1961 je ostala šesta.

U prvom poluvremenu najbolja se šansa dogodila na samom početku kada su gosti iz Pule mogli povesti. U drugoj minuti je Filet vrlo lijepo proigrao Lisicu koji se našao sam pred domaćim golmanom, ali je Zelenika dobro reagirao i spriječio startni šok za Varaždin.

Nakon toga je uslijedila uspavanka u ostatku prvog poluvremena. Varaždin je bio nešto angažiraniji, ali pravu priliku domaćin je teško uspijevao kreirati. Kao i tijekom dosadašnjeg dijela prvenstva Michele Šego je bio najraspoloženiji kod Varaždina, ali domaćinu je silno nedostajalo posljednje dodavanje i prava završnica.

Uspjeli su ipak domaći igrači na samom kraju prvog dijela, u 43. minuti, zaprijetiti na pravi način. U istoj akciji je prvo udarac Dabre blokiran, dok je potom Šego točno naciljao vratara Istre 1961 Majkića.

Nastavio je Varaždin s napadima i u drugom dijelu pa je tako Latković, ovoljetno pojačanje iz Rudeša, naciljao okvir vrata u 56. minuti. Pet minuta kasnije opet je u središtu pozornosti bio rastrčani Šego, ali njegov udarac nije bio precizan.

U takvom je ritmu trajala utakmica. Varaždin je napadao, a gosti su čekali kvalitetan kontranapad koji se i dogodio u 76. minuti. Više sretno nego li spretno se odvila kompletna gostujuća akcija. Na kraju je s 12 metara pucao Vuk, ali ravno u Zeleniku.

U 78. minuti je Varaždin poveo nakon što je prvo Nekić pucao glavom i pogodio gredu, a na odbijenu loptu najbolje je reagirao Belcar i zatresao suparničku mrežu. Do kraja je Varaždin čuvao prednost, gosti iz Pule su tražili barem bod i prijetili, ali rezultatske promjene više nije bilo.

U subotu od 17.30 sati u Koprivnici igraju Slaven Belupo i Dinamo, dok u 20 sati Hajduk na Poljudu dočekuje Goricu. Nedjeljni parovi ovog kola su Lokomotiva i Osijek od 17.30 sati te na kraju Rijeka i Šibenik na Rujevici od 20 sati.

KRAJ UTAKMICE

90+3. Čalušić je sada imao izglednu priliku, pucao je s 20ak metara, no nije bio precizan.

90. 🕖

Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

Dočekao je Belcar odbijanac nakon pokušaja Nekića glavom. Lopta je odsjela na vratnici, a u nastavku akcije Belcar je postavio nogu i pospremio loptu u mrežu.

78. ⚽GOOOL!

Belcar zabija za vodstvo Varaždina.

77. 🟨

Žuti karton za Boršića.

72. ⇔ Sada mijenja i Varaždin.

Marina je izašao, na terenu je Duvnjak.

70. ⇔ Promjena za Istru.

Izlazi Lawal, a na terenu je Vuk.

57. Najbolja prilika na utakmici. Latković se sjurio po lijevoj strani u kazneni prostor, Marešić ga je omeo u posljednji trenutak te je igrač Varaždina pogodio stativu.

53. Drugi dio nastavljen je u istom tonu, čekamo ozbiljnije prilike.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

43. Dvostruka prilika za Varaždin!

Prvo je Dabro lijepo prošao po lijevoj strani i zapucao u bolk, lopta se odbila do Šege koji ponovno tuče, ali brani Majkić taj pokušaj i skreće loptu u korner.

39. Dabro je pucao s 20-ak metara, lopta je završila u bloku.

33. 🟨

Žuti karton za Kadušića zbog prekršaja nad Šegom.

31. Mini pritisak Varaždina. Sada je Šego probio lijevu stranu, centrirao u sredinu na peterac, no Ivanišević je dobro reagirao i poslao loptu daleko od svojih vrata.

20. Osim uvodnih uzbuđenja, nismo vidjeli previše kvalitetnog nogometa u ovoj utakmici.

15. Filet i Nekić su dobili zavoje i nastavljaju utakmicu.

12. Sada je na podu ostao Ivan Nekić. Nakon težeg sudara sa Filetom ostao je krvariti na terenu, a u međuvremenu je medicinsko osoblje stiglo sanirati ozljedu. Izgleda da će Nekić moći nastaviti.

2. ⚠ Velika prilika za Istru!

Lisica je istrčao sam pred Zeleniku na lijevoj strani terena, no vratar Varaždina dobro je intervenirao i spasio svoju momčad.

1. Korner za Varaždin, Belcar je pucao nakon ubačaja, lopta je odbijena u novi korner.

1. Utakmica je počela.

Najavu pišu: Piše: Mario Djak i Robert Matteoni

S početkom u 18 sati na Gradskom stadionu u Varaždinu počinje 7. kolo SuperSport Hrvatske nogometne lige, a kolo otvaraju domaćini Varaždin i gosti Istra 1961. Varaždinci, koji se trenutno nalaze na petom mjestu prvenstvene ljestvice, traže nova tri boda kako bi nastavili s odličnim rezultatima, a Istra, s druge strane, dolazi u goste s ciljem da preokrene svoju formu nakon poraza od Lokomotive.

Trener Varaždina Nikola Šafarić svjestan je težine izazova koji ih očekuje u ovoj utakmici.

- Istra je izazovna utakmica, fizički će možda biti i jedna od najzahtjevnijih koje smo do sad igrali. Već jedno duže vrijeme Istra gaji svoj stil igre pa moramo prihvatiti tu duel igru, tu trku, a u fazi obrane moramo biti jako oprezni jer imaju brze, kvalitetne napadače. Međutim, i mi imamo svoje adute, a ako budemo imali dobar dan, možemo pobijediti utakmicu, što i želimo - uvodno je rekao Šafarić.

Varaždinski trener i sportski direktor je istaknuo i da je zadovoljan trenutnim stanjem u momčadi, posebno povratkom Mamića te napretkom novih igrača. Kada je u pitanju realizacija, trener vjeruje da će uporan rad i posvećenost igrača donijeti potrebne rezultate.

- Bitno je da stvaramo šanse. Možda nam nedostaje još više agresivnosti i koncentracije u toj završnici, ali dosta radimo na treninzima na tome. Jedini recept je da radom, upornošću i ponavljanjem dođemo do situacije da lakše zabijamo - objasnio je Šafarić.

Varaždin je trenutno hit prvenstva, što potvrđuju i plasman na tablici i igre koje prikazuju na terenu. Šafarić je pohvalio svoje igrače za preuzetu odgovornost i kontinuirane dobre igre:

- Igramo dobro, nije slučajno da ostvarujemo dobre rezultate. Dečki su prihvatili odgovornost koju smo prebacili malo na njih jer ipak oni su ti koji odrađuju sve na terenu. Svjesni su svega, a na kraju krajeva, pokazali su sami i skrenuli pažnju na sebe svojim kvalitetnim igrama. Rekao sam im i prije da zavrjeđujemo veću pažnju javnosti, ali moramo se dokazivati iz utakmice u utakmicu na terenu pa će te i drugi više poštivati. Sigurno ne želimo biti ekipa na kojoj će se bilo tko vaditi. Tako i ova utakmica protiv Istre, idemo jako od prve minute i po tri boda - zaključio je Nikola Šafarić.

Pred Varaždinom je važan susret u kojem traže nastavak pozitivnog niza i potvrdu kvalitete. Istra dolazi s jasnim ciljem da popravi dojam nakon zadnjeg poraza, ali Varaždin u ovom trenutku djeluje samouvjereno i spremno za novu pobjedu pred domaćim navijačima. Posljednji poraz kod kuće Varaždinci su upisali još 25. svibnja ove godine, kad je na njihovom travnjaku trijumfirala momčad Osijeka s 2:0.


Priča prije puta u Varaždin nije dobro krenula. Iz Italije su stigle tužne vijesti da je preminuo Christian Argurio, koji je do veljače bio asistent sportskom direktoru Saši Bjelanoviću. Argurio je imao 52 godine i umro je od zatajenja srca. U razdoblju koji je proveo u Istri (prije toga i Hajduku), ostavio je vrlo pozitivan dojam, gospodskim manirima i sugeriranjem više mladih igrača (Iovu, Matheus...) za Zeleno-žute...

Život mora dalje i Istra 1961 se okrenula idućem natjecateljskom izazovu, u Varaždinu.

- Nije slučajno da Varaždin dobro igra i ima dobre rezultate. Primaju jako malo golova, a dali su ih koliko i mi. No, svaka kompaktnost momčadi i mogućnost da se sakupljaju bodovi polazi od dobre obrane. Za razliku od njih, mi smo primili puno golova, što je prioritet da popravimo te radimo na tome - kazao je Paolo Tramezzani.

Zanimljivo je da je Varaždin bod ispred Istre, a ima bitno bolju atmosferu. Stvar je u čvrstoj obrani i pet clean sheetova, tri puta 0:0, pobjede 1:0, 2:0, te jedan poraz od Hajduka (1:2), ali i pohvalnom učinku iako su imali 4 gostovanja i 2 domaća susreta.

- Prošlo proljeće bilo je 2:2 kod njih, pa 2:0 za nas u Puli. Ovaj Varaždin je malo, ali dobro mijenjao u odnosu na tada. Imaju čvrsti defenzivni blok, sredina im je solidna, a prema naprijed su brzi i okomiti. Iskreno rečeno, pokazuju u ovom trenutku da su bolji od nas, uvjerljiviji kao momčad, zato smo svjesni da nas čeka jako teška misija. Radili smo dobro da ostvarimo svoje ciljeve i s takvim stavom idemo i u Varaždin.

Sastav još nije definiran jer Tramezzani je navikao mijenjati postave. Svakako će u postavi biti Salim Fago Lawal, koji je u dva navrata s Lokomotivom izborio mat prilike sprintom čiji je peak bio sjajnih 37,4 km/h. Nigerijac će u Varaždinu pokušati biti precizniji. Vjerojatno u paru s Filetom, s kojim se dobro slaže, iako Francuz do sada pozitivan dojam ostavlja tek po pitanju “rada” za momčad, a ne realizacijom.

Ville Koski bio je dobar s Lokomotivom, ali je “pionirskom paralelom” omogućio Goričanu da postigne pogodak.

- Nema se smisla opterećivati greškom, događaju se, bitno je biti fokusiran na iduću utakmicu i biti pravi - kaže Finac koji se ustalio obrani 3, gdje kao stoper najviše voli igrati.

- Da, tamo se najbolje osjećam, neovisno na kojoj strani.

Varaždin će biti novi težak ispit?

- Opasni su, brzi u kontrama i morat ćemo biti jako oprezni da nas ne uhvate u raskoraku. Igrao sam proljetos one dvije utakmice s njima i spoznao njihove individualne izražene vrijednosti. Morao sam paziti na Šegu, koji je stvarno moćan igrač, a vidi se da je i sada u formi. Dobro smo trenirali, visokim intenzitetom i nadam se da ćemo pokazati uda smo sposobni za pozitivan rezultat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 20:03