DAMIR SKOMRLJ Cropix
SLAVLJE NA RUJEVICI

VIDEO Jakirovićev stroj utrpao tri komada, briljirali vratari, Rijeka nakon pola godine u gornjem domu

Riječani su u 25. kolu slavili s 3:1 i time preskočili Varaždin, ali i Slaven Belupo, na HNL ljestvici
Piše: Siniša Lončar/SNObjavljeno: 12. ožujak 2023. 16:55

RIJEKA - VARAŽDIN 3:1 (Selahi 45‘, Ampem 53‘, Banda 58‘/Jelenić 88‘)

RIJEKA (4-2-3-1): Labrović - Veiga, Galešić, Dilaver (od 46. Krešić), Goda - Hodža (od 56. Banda), Selahi - Ampem (od 74. Grgić), Janković, Marin (od 82. Liber) - Obregon (od 74. Jurić)

VARAŽDIN (4-2-3-1): Zelenika - J. Stanić, Ba, Jelenić, Urata (od 46. Pellumbi) - Puclin, Pilj (od 60. Elezi) - Drožđek (od 74. Postonjski), Teklić (od 81. Domjanić), Šego - Banovec (od 46. Herrera)

RIJEKA - stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 5,114. Sudac: Dario Bel (Osijek).


Nogometaši Rijeke u prekrasnom ambijentu Rujevice stigli su i do svoje šeste pobjede u osam odigranih utakmica pod paskom Sergeja Jakirovića, Varaždinci su na kraju morali "položiti oružje" u uzbudljivoj i dinamičnoj, pravoj europskoj utakmici.

SVE POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

Prvi su zaprijetili domaćini već u 8. minuti, nakon što je Obregon pao u šesnaestercu bez da je zahvatio loptu ista je došla do Portugalca Veige koji iz prve silovito puca iskosa s 10-ak metara, no Zelenika je spremno zatvorio svoj bliži kut.

Dvije minute kasnije bilježimo prvi pokušaj Varaždinaca, slobodni udarac s lijeve strane izveo je Tonio Teklić koji je loptu poslao na drugu stativu. U skoku lopta stiže do usamljenog Šege koji, nasreću po domaćina, atraktivno ali i prilično neprecizno loptu šalje u gol aut.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Tri minute kasnije ponovo su zaprijetili gosti. Banovec je na desnoj strani svog napada pritisnuo Godu koji je pao, sudac Bel nije se oglasio, što je varaždinskom veznjaku dalo puno prostora za miran ubačaj do natrčalog Drožđeka koji lijepo puca iz okreta, ali Labrović je bio na mjestu i loptu je "boksanjem" poslao na drugu stranu.

Dvije minute kasnije, u 19., opet je zaprijetila Rijeka. Obregon je mirno primirio jednu "svijeću" u protivničkom šesnaestercu i povratnom je loptom našao Ampema. Silovito je opalio riječki Ganac s kakvih 10-ak metara, no Zelenika je i ovaj put bio uspješniji.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Stiskala je Rijeka goste u svoj šesnaesterac koji su teško izlazili s loptom sa svoje polovice, no lopta jednostavno nije htjela u gol. U 26. minuti aktivni Antonio Marin probao je ovog puta sam, prešao je svog čuvara, ušao u kazneni prostor i iskosa pucao, nekadašnji vratar Dinama opet je bio na mjestu i sačuvao svoju mrežu. Nekoliko minuta kasnije glavni sudac susreta Dario Bel otišao je do riječke klupe i prozborio koju riječ s trenerom Jakirovićem oko vlastitog (prilično slobodnog) kriterija suđenja koji nikako nije bio po volji domaćinima, a dojam je da su barem neki od startova Varaždinaca trebali biti okarakterizirani kao prekršaji.

U 37. je Varaždin imao najbolju priliku u prvom dijelu, Urata je s lijeve strane ubacio loptu koja je stigla do natrčalog Banovca. Goda ga nije uspio zatvoriti, uslijedio je udarac koji je Labrović sjajnom intervencijom "izvukao" ispod grede svog gola.

Probao je Marin u 39. iz slobodnjaka, pa i Janković u 42. s 25 metara ugroziti Zeleniku, no varaždinski vratar i obrambeni blok osujetili su i te pokušaje domaćina. I kada se činilo da će prvo poluvrijeme završiti bez pogodaka, Rijeka je konačno povela. Lopta je stigla do Veige na desnoj strani koji se malonogometnom minijaturom oslobodio svog čuvara Šege i na osam metara od gola pronašao Selahija koji je loptu zakucao iza Zelenike za veliko slavlje na Rujevici – 1:0.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U nastavku je prva opet zaprijetila Rijeka, Marin je u 49. pronašao Ampema čiji je udarac zaustavio vrlo dobri Zelenika. No, niti on nije mogao ništa četiri minute kasnije. Niko Janković, za kojeg nema izgubljene lopte, osvojio je jednu takvu na polovici Varaždina i jednim je potezom izbacio Obregona u matnu šansu. Kolumbijac s riječkom adresom loptu je nesebično prebacio na drugu stranu, usamljeni Ampem zakucao je loptu za povećanje vodstva Bijelih, pljeskala je i pjevala Rujevica svojim ljubimcima.

U 58. minuti Rijeka je stigla do uvjerljivog vodstva od 3:0. Drožđek je napravio prekršaj na desnoj strani, blizu crte šesnaesterca kojeg je izveo svježi Emmanuel Banda, koji je dvije minute ranije zamijenio Hodžu. Oštar ubačaj u peterac prošao je kroz "šumu" igrača i na kraju završio u desnom kutu gola Zelenike na radost lijepo ispunjenih tribina riječke "bombonijere".

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Rijeka je, nakon sigurnog i velikog vodstva, očekivano spustila nogu s papučice gasa, a gosti su to umalo iskoristili u 74. minuti. Nakon ubačaja iz kuta gostiju lopta je stigla na riječki peterac. Redom su iz neposredne blizine pucali Herrera, Stanić i Jelenić, no riječka obrana i vratar Labrović i ovog su puta izašli kao pobjednici, četvrti udarac samo je pogodio vanjsku stranu mreže. Uslijedila je i tiha VAR provjera nije li u toj "gunguli" lopta slučajno prešla crtu, no utješnog pogotka za "razbijenu" varaždinsku vojsku nije bilo sve do 89. minute kada je Labrović ostao bez svog "clean sheeta".

Izveli su gosti korner, Postonjski je loptu poslao na drugu vratnicu gdje je Jelenić visoko skočio i neometan glavom matirao nemoćnog reprezentativnog vratara Rijeke koja je, po prikazanoj igri i realiziranim šansama, sasvim zasluženo stigla do velike pobjede i, nakon dugo vremena, četvrtog mjesta na prvenstvenoj ljestvici.


SVE POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+2‘ - Šansa Varaždina! Za kraj je još i Herrera isprobao svoj udarac izvana, prohujalo je to malo pored vratnice. Gotovo je, Rijeka nakon više od pola godine dolazi na četvrto mjesto tablice HNL-a!

90‘ - Igrat će se (samo) dvije minute sudačke nadoknade.

88‘ - GOOOL! Postonjski je ubacio iz kornera za Luku Jelenića koji visoko skače i lijepim udarcem glavom pogađa same rašlje za smanjenje vodstva i počasni pogodak Varaždinaca...

82‘ - U igru će Adrian Liber umjesto Antonija Marina.

81‘ - Izašao je Teklić iz igre u velikim bolovima, mijenja ga 20-godišnji Niko Domjanić.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

77‘ - Bruno Goda ruši Teklića, bit će on prvi igrač Rijeke danas sa žutim kartonom. U bolovima leži Tonio Teklić i traži zamjenu, čini se da je taj Godin klizeći start bio fatalan.

74‘ - Izlaze Jorge Obregon (šepajući) i strijelac Prince Ampem uz ovacije riječke publike, zamijenit će ih Deni Jurić i Alen Grgić. Mijenja i Varadžin. U igru će Postonjski umjesto Drožđeka.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

70‘ - Herrera utrčava u prazan prostor na Pellumbijevu dijagonalu, međutim bježi mu lopta i Labrović ga uspijeva omesti taman toliko da mu preuzme posjed.

64‘ - Tri ogromne šanse Varaždina, kakve reakcije Nediljka Labrovića! Šutirali su redom Herrera, Stanić i Jelenić, a sva je tri, ako ne i četiri, puta u toj sveopćoj gužvi fantastično reagirao vratar Rijeke! Zato ga je izbornik Dalić i pozvao u reprezentaciju...

60‘ - Ušao je Elezi umjesto Pilja.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

58‘ - GOOOL! Zambijski nogometaš Emmanuel Banda izveo je taj slobodnjak koji je skrivio Drožđek, išla je lopta na drugu vratnicu, ali je nitko nije dirao i to je već 3:0 na Rujevici! Prvijenac je to u HNL-u ovog zambijskog nogometaša...

57‘ - Drožđek zbog prekršaja dobiva žuti karton.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

56‘ - Ulazi Emmanuel Banda umjesto Veldina Hodže.

53‘ - GOOOL! Obregon pruža zaista jednu od boljih partija otkako je u HNL-u, sada je pobjegao obrani Varaždina i potom s(p)retno uposlio Ampema na drugoj vratnici koji smireno, pričekavši Zeleniku na krivoj nozi, iz blizine šalje loptu u mrežu... Rijeka vodi 2:0 na Rujevici!

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

49‘ - Dugo je Ampem vagao svoje čuvare, na kraju se namjestio na lijevu nogu i potom opalio izvana, odlazi to preko gola.

46‘ - Vraćamo se na Rujevicu. Sergej Jakirović je primoran na promjenu, kod Dilavera je već krajem prvoga dijela bilo jasno da neće moći nastaviti, zamijenit će ga gotovo dvometraš (1,98 m) Anton Krešić koji će s Galešićem činiti stoperski par. U svlačionici Varaždina ostali su, pak, Lovro Banovec i Itsuki Urata, a Mario Kovačević uvodi Andrisa Herreru i Jorga Pellumbija.

image

Sergej Jakirović, trener Rijeke

DAMIR SKOMRLJ Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Riječani su od samoga starta pokazali želju za postizanjem ranoga pogotka, preuzeli su inicijativu i strpljivo stezali obruč oko gola Varaždinaca. Sjajni je Zelenika branio sve što je stigao, no kapitulirao je u samoj završnici prvoga dijela. Varaždin nije ostao bez ispaljenoga metka, dvaput je Labrović morao intervenirati te je pritom pokazao klasu, a takva je aktivna igra obiju momčadi ujedno i garancija uzbudljivoga dvoboja i u nastavku.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45‘ - GOOOL! Portugalac Danilo Veiga lukavom se minijaturom riješio Michelea Šege i potom ubacio za Selahija koji izbliza probija nemoćnog Zeleniku... Rijeka vodi 1:0!

44‘ - Nevolje za Rijeku - Emir Dilaver pokazuje da se ozlijedio i ne izgleda dobro. Čini se da će dočekati kraj prvoga dijela, ali i da ga nećemo vidjeti u nastavku.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

40‘ - Krasna akcija Rijeke! Bilo je to klasično ‘rukometno‘ prebrojavanje koje je završilo Ampemovim udarcem iskosa, da bi se ponovno fantastičnom intervencijom istaknuo Oliver Zelenika!

39‘ - Sada Puclin ruši Hodžu pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

38‘ - Ba ruši Jankovića i opravdano dobiva prvi žuti karton na utakmici.

37‘ - Banovec pored Gode uspijeva uputiti udarac s desetak metara, a Labrović to čupa ispod grede!

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

35‘ - Dario Bel prekida susret i odlazi popričati s trenerom Rijeke Sergejom Jakirovićem uz aut-liniju, usmeno ga je upozorio zbog opetovanih prigovora upućenih sudačkoj delegaciji.

34‘ - Antonio Marin na Ampemov ubačaj gađa glavom - odlazi to daleko od riječkoga gola.

image

Mario Kovačević, trener Varaždina

DAMIR SKOMRLJ Cropix

31‘ - Rijeka uporno steže obruč pred golom Varaždinca, međutim gosti su žilavi i muče se Jakirovićevi ofenzivci s realizacijom. Marin je posebno aktivan po lijevome krilu, kao i Ampem po desnome, zasad im uspješno odolijevaju izabranici Marija Kovačevića.

26‘ - Lijepo se Marin riješio svojih braniča i potom gađao suprotan kut, a Zelenika je još jednom koncentriran. Treći je ovo udarac Riječana u okvir gola.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

22‘ - Mnogo je sitnih prekršaja, Teklić je već nekoliko puta završio na travnjaku, što je riječka publika popratila zvižducima. Maloprije spomenuti sudar glavama završio je sretno po obje strane, no sada je Selahi na tlu... Liječnička služba ima pune ruke posla.

20‘ - Strahovito dinamičnu utakmicu gledamo na Rujevici... Sada je Obregon ostavio za Ampema čiji opasan šut s desetak metara sjajno brani Zelenika.

17‘ - Nova šansa Varaždinaca! Banovec lukavo krade loptu Godi i gura Drožđeka u priliku, povratnik u varaždinsku momčad šutira iz okreta, da bi se efektnom obranom istaknuo sjajni Nediljko Labrović!

14‘ - Evo i Varaždina! Teklić je inicirao akciju koju je pokušao završiti Šego atraktivnim škaricama, no nije bilo preciznosti u njegovu pokušaju.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

13‘ - Došlo je do sudara glavama Ampema i Urate, traje kraći prekid dok se ukazuje liječnička pomoć nesretnim nogometašima.

9‘ - Dobro su kombinirali Dilaver i Obregon, međutim Jelenić pravovremeno, ali i pomalo panično, uspijeva neutralizirati prijetnju... Rijeka je mnogo opasnija u ovoj fazi utakmice.

7‘ - Prva veća uzbuđenja na susretu! Obregon pada u šesnaestercu u duelu s Baom, no Bel pušta da se igra nastavi, lopta dolazi do Veige koji šutira s desetak metara iskosa, a Zelenika spremno zatvara svoj bliži kut!

15.00: Počela je utakmica na Rujevici. Glavni je sudac Dario Bel iz Osijeka.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. srpanj 2024 08:25