JOSKO PONOS Cropix
LUDNICA U SPLITU

VIDEO: Neočekivani heroj Poljuda donio pobjedu u 99. minuti, škarice Sahitija i Livajine asistencije

Hajduk u posljednjim sekundama slomio otpor žilavih Varaždinaca u 12. kolu SuperSport HNL-a
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. listopad 2022. 21:24

HAJDUK - VARAŽDIN 2:1 (Sahiti 33‘, Awaziem 90‘+9‘/Brodić 71‘)

HAJDUK (4-2-3-1): L. Kalinić (od 79. Sentić) - Mikanović (od 76. Lovrencsics), Awaziem, Elez, Melnjak - Atanasov (od 76. Pukštas), Fossati (od 76. Vuković) - Sahiti, Krovinović, Biuk (od 63. Mlakar) - Livaja

VARAŽDIN (3-5-2): Zelenika - Jelenić, Stolnik, Katanec (od 46. Posavec) - J. Stanić, Elezi (od 63. Puclin), M. Stanić (od 46. Ćubelić), Pilj (od 90‘+2‘. Belcar), Kolarić - Šego (od 46. Banovec), Brodić

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 14,000. Sudac: Ante Čulina (Zagreb)


Kakva drama na Poljudu, u devetoj minuti sudačke nadoknade Nigerijac Awaziem iz gužve je loptu iz blizine poslao u mrežu za pobjedu Hajduka. Varaždin je dominirao kompletno drugo poluvrijeme, Bijeli su bili na "konopcima", ali velike momčadi nikada se ne predaju. A kada uz to velika momčad ima Marka Livaju, onda nikada ne smijete otpisati Hajduk.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Bijeli su se provukli praktički u zadnjoj sekundi, a Varaždinci zaista imaju za čime žaliti. Nadigrali su Bijele u drugom poluvremenu, činilo se da su spremni krenuti čak i po pobjedu, ali povukli su se u sudačkoj nadoknadi. Stisnuli u kazneni prostor i uporni Hajduk je u trokutu Krovinović-Livaja-Awaziem došao do bitnih bodova. Uz puno, puno sreće mora se priznati.

>>> SVE POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE. <<<

Zanimljivo, mada ne odviše kvalitetno poluvrijeme gledali smo u dvoboju Bijelih i najvećeg iznenađenja ove sezone, Varaždina. Na odmor su Bijeli otišli prekrasnim pogotkom Sahitija, ali unatoč primjetnoj inicijativi Splićana, bio je to njihov jedini udarac u okvir vrata Zelenike.

Hajduk je preko raspoloženog Livaje prijetio od prve minute, dapače, već nakon 30 sekundi morao je sudac poslušati savjet iz VAR sobe nakon što je Atanasov pao u kaznenom prostoru gostiju. Nije Čulina pokazao na bijelu točku, ali nije se ni Hajduk obeshrabrio tom odlukom.

image
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Nastavili su Bijeli napadati, doduše, neprecizno su šutirali, ali nisu prestali tražiti put prema vratima Zelenike. Sve se kao inače fokusiralo na Livaju koji se često izvlačio na desnu stranu odakle su stizale prijetnje Bijelih. Ali, nedostajalo je više suradnje, više osjećaja za prostor.

Nisu Bijeli u pravo vrijeme napadali dubinu kako to treneri vole kazati. Lopte su prolazile kroz peterac Varaždina, ali nije bilo nikoga da ih pokupi. Osim jednom Sahitija koji je sjajno zahvatio jedan ubačaj Livaje za vodstvo na poluvremenu. A bilo je još uzbuđenja, jer lukavo je šutirao Krovinović u 30. minuti. Kroz noge obrambenom igraču, umalo pored lijeve vratnice.

Livaja je u 44. minuti na dubinsku loptu Sahitija jurnuo u kontranapad, imao je Krovinovića za povratnu na ulasku u kazneni prostor, međutim odlučio se sam šutirati. Snažan udarac prohujao je pored desne vratnice.

Varaždinci su došli bez "kartoniranog" Teklića, ali ipak s jasnom željom da se nametnu igrom. U 16. minuti Mato Stanić je uputio prvi udarac u okvir, uspio je Kalinić ukrotiti taj udarac s distance.

image
JOSKO PONOS Cropix

Marin Pilj u 39. minuti bio je malo neprecizan, njegov pokušaj iz poluvoleja sa 16 metara fijuknuo je pored lijeve vratnice. U prvom dijelu vidjeli smo i dva neoprezna starta hajdukovaca, Fossati je za grubi prekršaj nad Kolarićem dobio žuti karton, a sudac Čulina tek je verbalno upozorio Livaju za klizeći u sudaru s Katanecom, premda je dojam da ne bi pogriješio da je izvadio "žutka".

Na poluvremenu je Mario Kovačević napravio tri izmjene. Očito je trener gostiju bio nezadovoljan prikazanim, pa je na travnjak poslao Posavca, Banovca i Ćubelića, pritom je Kolarića vratio na lijevog beka, a Brodića poslao u "špicu".

Puno je promjena u prednjoj liniji napravio Kovačević u potrazi za promjenom rezultata i već u 54. minuti "zicer" je promašio Brodić. Na ubačaj s desne strane, koji je preletio Awaziema, glavom je sa sedam metara Brodić pucao pored desne vratnice. Dovoljno upozoravajuće da su začuju i prvi zvižduci s tribina.

Hajduk je početkom drugog dijela izgubio prevlast u sredini, Varaždin je uzeo loptu, a prvi potez Karoglana bio je uvođenje Mlakara umjesto Biuka ne bi li zatvorio lijevu stranu obrane. Ali nije pomoglo. "Mirisalo" je na pogodak i pogodak se dogodio. Brodić je poravnao rezultat, a Hajduk je padao. Navijači zviždali, Bijeli nemoćni.

image
JOSKO PONOS Cropix

Karoglan je reagirao s tri izmjene, izvadio je Atanasova, uveo Pukštasa, zatim Mikanovića zamijenio Lovrencsicsem, a Fossatija Vukovićem. Ali, nisu promjene urodile plodom, čak suprotno, imao je Varaždin matnu situaciju u 81. minuti kada je Sentić ispod prečke izvadio snažan udarac Puclina. Ozlijedio se prethodno Lovre Kalinić pa je Sentić morao na vrata. Sudac Čulina odredio je osam minuta nadoknade, pustio je da se izvede još slobodni udarac na početku devete, a Hajduk je iz zadnje šanse došao do tri boda.

image
JOSKO PONOS Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+9‘ - GOOOL! Krovinović je u posljednjim sekundama izveo slobodan udarac i pronašao Livaju koji s druge strane peterca glavom vraća ispred gola gdje se najbolje snašao Awaziem te također glavom pronašao put do mreže žilavih i nesretnih Varaždinaca... Kakva provala veselja na Poljudu, tresu se tribine, Hajduk slavi 2:1!

90‘+8‘ - Jozo Stanić dobiva žuti karton zbog faula na Sahitiju.

90‘+6‘ - Pritišću hajdukovci, ali ne pomaže... Mlakar je glavom gađao pored vrata.

90‘+4‘ - Nova prilika Hajduka! Livaja je centrirao s lijeve strane, a Elez - koji je istrčao kontru preko cijelog terena - tukao glavom ispred bolje postavljenog Mlakara i s tri metra promašio čitav gol! Salve zvižduka čuju se s poljudskih tribina...

90‘+2‘ - Taktička izmjena - ulazi Leon Belcar, na klupu će Marin Pilj.

90‘+1‘ - Šansa za Hajduk! Awaziem se našao u neuobičajenoj poziciji na desnome boku, sjajno je centrirao i pronašao Livaju u petercu koji ne uspijeva zahvatiti loptu na pravi način, potom u padu pokušava i Mlakar, međutim nekako su to uspjeli raščistiti Varaždinci.

90‘ - Igrat će se čak osam minuta sudačke nadoknade.

image
JOSKO PONOS Cropix

89‘ - ‘Požutio‘ je sada i David Puclin zbog faula s leđa na Krovinoviću.

87‘ - Livaja se sjurio u kontru, Jelenić ga ruši i dobiva žuti karton.

85‘ - Žuti karton dobio je Lovrencsics zbog udaranja u lice Matije Kolarića.

82‘ - Strašna obrana Karla Sentića! Pilj je gurnuo Puclina u šansu, a ovaj fenomenalno opalio i gađao rašlje, da bi se - samo tri minute nakon ulaska u igru - čudesnom intervencijom proslavio 21-godišnji vratar!

77‘ - Traje prekid jer na travnjaku leži Jozo Stanić, vjerojatno se ozlijedio u jednome duelu s Janom Mlakarom. Alarm na Poljudu! Ozlijedio se Lovre Kalinić, u ovim trenucima nije poznato zašto... Tako je, ne može nastaviti Kalinić! Ulazi njegova rezerva Karlo Sentić, kakav šok na Poljudu!

Kapetansku vrpcu preuzeo je Marko Livaja, a prekid je trajao nekoliko minuta.

76‘ - Odmah reagira Karoglan i sprema trostruku izmjenu. Ući će Gergo Lovrencsics, Josip Vuković i Rokas Pukštas, izlaze Dino Mikanović, Marco Fossati i Jani Atanasov.

71‘ - GOOOL! Bivši dinamovac Fran Brodić iskoristio je loše postavljanje Awaziema koji se netom prije vratio u igru, Posavec je izvrsnim centaršutom pronašao napadača Varaždina koji preciznim udarcem glavom probija Kalinića za izjednačenje na Poljudu!

70‘ - Varaždinci u nastavku mnogo opasniji! Sada je Pilj izvrsnim udarcem zagrijao Kalinića koji još jednom fantastično brani! Awaziem stoji uz aut-liniju i traži povratak u igru.

67‘ - Opet prijeti Varaždin! Banovec je s desne strane idealno uposlio Puclina koji pokušava atraktivno petom ugroziti vrata Hajduka, no uspijeva ga blokirati Awaziem. Pritom se požrtvovni Nigerijac ozlijedio, čini se da je u pitanju gležanj i da će morati izvan igre.

63‘ - Ulazi Jan Mlakar umjesto Stipe Biuka. U momčadi Varaždina još jedna izmjena - David Puclin umjesto Elezija.

60‘ - Jelenić rukama zaustavlja Livaju, no sudac Čulina pušta prednost jer je do lopte ipak došao Sahiti. Bilo bi bolje da nije jer ju je odmah izgubio, a prekršaj na Livaju bio je u zoni udarca.

image
JOSKO PONOS Cropix

58‘ - S druge strane šutira dosad pomalo nevidljivi Biuk, na vrijeme ga blokira požrtvovni Stolnik.

54‘ - Nova prilika Varaždinaca! Ovog puta Brodić je ostao sam na desetak metara i gađao glavom, promašio je čitav gol i ostao u nevjerici zbog ovakvog promašaja...

53‘ - Ćubelić je isprobao svoj udarac iz velike udaljenosti, odlazi to daleko od gola.

51‘ - Šansa Varaždina! Posavec je nadskočio Mikanovića u zračnome duelu i dobro gađao glavom bliži kut, a Lovre Kalinić istaknuo se sjajnom obranom!

46‘ - Vraćamo se na Poljud. Čak tri izmjene napravio je trener Varaždinaca Mario Kovačević. U svlačionici su ostali Michele Šego, Matija Katanec i Mato Stanić, priliku će dobiti Lovro Banovec, Ivan Posavec i Ivan Ćubelić. U momčadi Hajduka nema promjena.

image
JOSKO PONOS Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Unatoč visokom presingu Hajduka, raspoloženom Livaji i čitavom nizu izglednih prigoda, Bijeli su poveli iz prvog i jedinog udarca u okvir gola... Ali kakav je to bio pogodak! Sahiti je maestralnim škaricama na Livajinu asistenciju istaknuo kandidaturu za najljepši zgoditak sezone. Hajdukovci su prijetili, vratar Zelenika spašavao što je mogao, no igra Varaždinaca izgleda potpuno bespomoćno u odnosu na izvrsno posloženi sastav splitske momčadi.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

45‘+1‘ - Stolnik je imao šansu glavom u posljednjim sekundama, uspijevaju ga blokirati hajdukovci. Odlazi se na predah.

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44‘ - Šansa Hajduka! Ponovno je probio Livaja desni bok, Sahiti ga je gurnuo u šansu, da bi Hajdukov ofenzivac prošao svog čuvara i silovito gađao suprotan kut... Prošlo je to pored gola, a nezadovoljni Krovinović uz kiseli je smiješak rukama samo pokazao da je na drugoj vratnici bio potpuno sam...

40‘ - Žuti karton dobio je Fossati jer je s obje noge ‘pokosio‘ Kolarića.

38‘ - Opasan udarac Marina Pilja! Izvrsno je opalio i gađao rašlje, ispružio se Kalinić na golu, ali prohujao je njegov pokušaj pored vratnice!

SAHITIJEV MAESTRALAN POTEZ POGLEDAJTE OVDJE.

33‘ - GOOOL! Livaja je opet napravio pomutnju po desnome krilu i sjajno asistirao Sahitiju koji majstorski, atraktivnim škaricama zabija za 1:0 protiv Varaždina na Poljudu!

image
JOSKO PONOS Cropix

31‘ - Nastavlja se festival udaraca koji idu visoko preko gola... Sada je gađao Biuk, ljevicom s vrha šesnaesterca, i on bez uspjeha.

30‘ - Krovinović! Lukavo je gađao Hajdukov veznjak Stolniku kroz noge, gađao je suprotan kut s desetak metara iskosa, prošlo je to tik uz vratnicu!

image
JOSKO PONOS Cropix

27‘ - Još jedan udarac Varaždinaca nebu pod oblake, ovog puta bio je to pokušaj Matije Kataneca.

24‘ - Opalio je na drugoj strani bivši hajdukovac i rođeni Splićanin Michele Šego, ali bilo je to više za statistiku, prolazi njegov pokušaj visoko iznad Lovre Kalinića.

23‘ - Nižu se prilike Hajduka kao na traci... Krovinović sada gađa preko gola.

21‘ - Muče se Varaždinci s raspoloženim Livajom. Nova atrakcija najboljeg nogometaša Bijelih, malonogometnim je potezom pronašao Biuka koji odmah gura u šansu usamljenog Atanasova, međutim udarac makedonskog veznjaka odlazi daleko na tribine.

19‘ - Minijatura Sahitija! Varkom tijela poslao je u prazno Kataneca, kratko dodao do Livaje čiji ubačaj pravovremeno hvata gostujući vratar ispred natrčalog Biuka.

image
JOSKO PONOS Cropix

16‘ - Prvi udarac u okvir gola na susretu, i to kakav! Mato Stanić odvažio se na šut s tridesetak metara, bio je to silovit pokušaj koji je teškom mukom svladao Lovre Kalinić...

14‘ - Uzvraća Varaždin! Brodić je oduzeo posjed Awaziemu i sjurio se prema Kaliniću, na kraju ga sustiže nigerijski branič i ispravlja svoju pogrešku.

12‘ - Nova šansa Hajduka! Livaja je sjajno iskoristio prazan prostor na desnome boku, riješio se svog čuvara i probio stranu, zatim je završnim pasom tražio Krovinovića, no centaršut je bio prejak, nije na njega stigao veznjak Bijelih.

image
JOSKO PONOS Cropix

8‘ - Nastavlja se pritisak Bijelih... Mikanović ubacuje s desnoga krila, ali spreman je na toj lopti vratar Zelenika.

3‘ - Sjajan potez Marka Livaje! Petom je atraktivno podvalio za Krovinovića koji isprve šalje u peterac, no ondje nije pronašao nikoga od suigrača...

1‘ - Mnogo uzbuđenja već u prvih 30 sekundi! Trajala je gužva u šesnaestercu Varaždina, uspjeli su prvo blokirati jedan udarac gosti, no potom je Atanasov pao u duelu unutar kaznenog prostora... Sudac je pokazao da se igra nastavlja, a Fossati je dobro šutirao iz daljine i izborio korner. Čekala se presuda VAR sobe o padu Atanasova - na kraju, bez najstrože kazne.

19.05: Počela je utakmica na Poljudu! Glavni je sudac Ante Čulina iz Zagreba.

image
JOSKO PONOS Cropix


18.00: Stigli su sastavi!

Bijelima je ovo četvrta utakmica pod vodstvom Mislava Karoglana, a dosad su ostvarili dvije pobjede (oba puta protiv Rijeke) i jedan remi (Istra 1961). Varaždin, pak, na Poljud stiže u nizu od osam utakmica tijekom kojih su upisali samo jedan poraz (od Slaven Belupa) i uzeli bod Dinamu.

Karoglan u ovom susretu ne može računati na kartoniranog Anthonyja Kalika te na ozlijeđene Nikolu Kalinića, Davida Čolinu i Lukasa Grgića, dok Varaždinci stižu bez svog najboljeg igrača Tonija Teklića, koji je u prošlom kolu zaradio treći žuti. Također treba naglasiti da u momčadi Hajduka danas nema ni Tonija Borevkovića, a novost je i to da se na klupi nalazi Samuel Eduok, piše Slobodna Dalmacija.

Klupa (Hajduk): Subašić, Sentić, Simić, Vuković, Eduok, Dimitrov, Šarić, Pukštas, Lovrencsics, Mlakar, Prpić, Hrgović.

Klupa (Varaždin): Radošević, Brekalo, Puclin, Posavec, Banovec, Vugrinec, Peco, Belcar, Škaričić, Domjanić, Ćubelić


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 19:37