TOM DUBRAVEC Cropix
BIJELI U POLUFINALU

VIDEO: Potop na Poljudu! Hajduk do vrha natrpao mrežu gostiju, majstorija Krove, prvi gol novog pojačanja

Varaždin je u prvom poluvremenu pogodio gredu i vratnicu, a onda - raspad sistema
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. veljača 2024. 19:53

HAJDUK - VARAŽDIN 5:0 (Diallo 42., Krovinović 45+3., Kleinheisler 64., Elez 67., Livaja 72.-11m)

HAJDUK: Lučić - Mikanović (od 70. Čuić), Šarlija (od 23. Elez⚽), Uremović, Diallo⚽, Sigur, Krovinović⚽, Kalik? (od 46. Pukštas), Dajaku (od 62. Benrahou), Brekalo (od 62. Kleinheisler⚽), Livaja ⚽?.

VARAŽDIN: Zelenika - Jelenić?, Ba (od 70. Škaričić), Lusavec? (od 61. Domjanić), Mitrovski, Vukčević, Boršić (od 84. Nekić), Postonjski, Šego (od 61. Mistrafović), Drožđek (od 61. Poldrugač), Belcar.

Ključne trenutke susreta pogledajte ovdje


Bijeli su Varaždinu podarili "petardu" u najvećoj poljudskoj pobjedi ove sezone, Hajduk je u polufinalu Kupa treću godinu zaredom. Vratili su hajdukovci samopouzdanje, zabavili navijače, dobili su sve što su tražili nakon prošlosubotnjeg prvenstvenog remija s istim protivnikom.

Utakmicu su Bijeli prelomili iz dva prekida krajem prvog poluvremena. Iz prvog udarca u okvir vrata došao je Hajduk preko prvijenca Dialla do prednosti u 42. minuti, a pet minuta potom zgoditkom Krovinovića otišao na poluvrijeme sa, pokazalo se kasnije, nedostižnih 2:0. Varaždinu je u prvom dijelu pripao umjetnički dojam, ostali su gosti na pogođenoj gredi i vratnici pri rezultatu 0:0. Ali, zaboravljaju se šanse i igra, broje se samo pogoci i rezultat. Pamtit će se samo uvjerljiva "petica" splitskog odlikaša.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Karoglan je u odnosu na varaždinski dvoboj napravio dvije izmjene, na klupi su završili standardni Sahiti i Pukštas, a priliku od prve minute dobili su Mikanović i Dajaku. Jasno, Dajaku na desnom krilu, dok je Mikanović zauzeo poziciju desnog beka. Sigur je premješten na mjesto zadnjeg veznog u tandemu s Krovinovićem. Odlučio se Karoglan na igru s dvije "šestice" s ciljem stabilnije sredine terena, ali Hajduk se od starta dvoboja mučio s osnovnim segmentom, otvaranjem igre.

Torcida je šutjela do početka dvoboja, a onda je sjever Poljuda zagrmio "samo jednu želju imam...." Ali, podrška s tribina nije potakla zbivanja na travnjaku. Sporo, bez trke i agresije, sumornim nabačajima za Livaju, tako je izgledao Hajduk na početku dvoboja. Jedan od rijetkih pokušaja u kojima nije sudjelovao kapetan Bijelih kreirao je Diallo u 14. minuti. Njegovu prizemnu povratnu neoprezno je propustio Lamine Ba, ali lopta je nespremnog zatekla Kalika koji je zakasnio na vrhu peterca. U 16. minuti zastao je dah navijačima Bijelih.

image

Slavlje Dialla

TOM DUBRAVEC Cropix

Postonjski je snažno šutirao s 22 metra, desnom nogom loptu poslao u gredu. Prvu pravu šansu Bijeli su stvorili u 25. minuti kada je Brekalo okrenuo stranu, pronašao Mikanovića čiji je udarac s 12 metara iskosa prohujao pored desne vratnice. Ali, pokušaj desnog beka Bijelih bio je samo bljesak, jer Hajduk je teško živio i sedam minuta kasnije. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca, lopta je spuštena za Drožđeka koji je snažno s 10-ak metara odapeo u vratnicu od koje se lopta odbila Lučiću u glavu! Kakva sreća za Bijele, kakav peh za Varaždince.

Torcida je ponovno pokušala s podrškom. "Ajmo Bijeli što ste stali" odjekivalo je sa sjevera dok se Hajduk mučio s propustima u obrani i bezidejnošću napadačke kreacije. Ali, sve se preokrenulo u završnici poluvremena s dva brza pogotka u petominutnom blitzkriegu Bijelih.

Na krilima vodstva iz prvog dijela nastavili su Bijeli s napadima i nakon odmora. U 48. minuti je opasni udarac Dajakua iskosa prošao pored desne vratnice, a dvije minute kasnije na ubačaj Brekala iz kornera glavom je Livaja pogodio loptom u gredu od koje se odbila na gol-liniju, ali bez pogotka. U 61. minuti odvažio se i Drožđek ponovno na udarac. Snažno s lijeve strane, ali izvio se Lučić odbivši loptu u korner.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nakon sat vremena posegnuo je Šafarić za tri promjene odjednom, uveo je napadačke Domjanića, Poldrugača i Mistrafovića. S druge strane, Karoglan je već napravio dvije promjene, a odgovor na Šafarićeve zamjene pokušao je pronaći u osvježenju na krilima s Kleinheislerom i Benrahouom. Splitske su promjene bila učinkovitije, Kleinheisler je samo nekoliko minuta po ulasku stavio pečat na pobjedu Bijelih koji su nakon 64 minute igre imali 3:0.

Varaždin se nakon trećeg pogotka sasvim predao, pa je Benrahou asistirao Elezu za četvrti zgoditak. Pjevali su navijači "pet komada, to je naša nada", a onda im je Livaja iz jedanaesterca ispunio želju. Večer za pamćenje na Poljudu, ali nema vremena za veliku feštu, jer već u subotu dolazi Istra kao novi izazov šampionske utrke.

Petarda na Poljudu za prolazak Hajduka u polufinale! Varaždin je u prvih pola sata čak i izgledao bolje te dvaput pogodio okvir gola, ali onda je uslijedio raspad sistema.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90. ?

Igrat će se još najmanje dvije minute.

84.

Izmjena kod Varaždina: Boršić izlazi, ulazi Nekić.

83. Čuić je mogao zabiti šesti gol Hajduka, opucao je sam pred vratarom, ali promašio okvir gola.

81. ?

Opomena i za Eleza zbog povlačenja Belcara.

80. ?

Livaja ulazi u bilježinicu suca, nije se želio odmaknuti od lopte u trenutku kada su Varaždinci trebali izvesti slobodni udarac.

78. Miran tempo posljednjih minuta, utakmica je, očekivano, izgubila natjecateljski ritam.

72.

GOOOL! Livaja zabija s bijele točke za 5:0! Šutirao je u lijevu stranu, Zelenika je imao loptu na ruci, ali nekako se otkotrljala u gol.

70.

Prvo Škarićić ulazi, a izlazi Ba. S druge strane Čuić mijenja Mikanovića. Pajač za to vrijeme komunicira s VAR sobom.

69. Kazneni udarac za Hajduk zbog prekršaja na Pukštasu, skrivio ga je Ba.

67.

GOOOOL! Hajduk ima 4:0! Benrahou je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a Elez najviše skočio i pogodio u desni kut vratara Zelenike.

64.

GOOOOL! Hajduk ima 3:0, Kleinheisler je zabio tek što je ušao u igru! Mikanović je ubacio iz auta, Mađar stigao do lopte i odigrao dupli pas s Livajom te iskosa matirao Zeleniku.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

62.

Mijenja i Karoglan: Brekalo i Dajaku van, Kleinheisler i Benrahou unutra.

image

Josip Brekalo

TOM DUBRAVEC Cropix

61.

Tri izmjene Varaždina: Izlaze lusavec, Drožđek i Šego, a ulaze Domjanić, Poldrugač i Mistrafović.

60. Fantastičan udarac Drožđeka s nekih 15-ak metara! Gađao je suprotni kut, ali Lučić je izvrnso obranio.

Mislav Karoglan živahno prati događanja na Poljudu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

58. Belcar je krenuo u solo-prodor protiv trojice, ali brzo izgubio loptu.

52. Droždek je potegnuo iskosa, ali izvan okvira gola.

50.

Brekalo je ubacio iz kornera, a Livaja najviše skočio te pogodio gredu, nakon čega se lopta odbila na samu gol-liniju! Zatim je Zelenika brzom reakcijom izbio loptu iz opasne zone.

48. Opasnost za Varaždin!

Jako čudna lopta Dajakua, koji je u trku po desnoj strani, čini se, želio ubaciti, no lopta je poprimila drukčiju putanju i zamalo završila u suprotnom kutu Zelenike. Bio bi to spektakularan pogodak. Ovako - ostaje 2:0 za Bijele.

46.

Pukštas ulazi, izlazi Kalik, kojeg je sudac već opomenuo u prvom dijelu da mora biti oprezan jer bi mogao zaraditi drugi žuti, odnosno crveni karton. Karoglan to očito želi spriječiti.

46. Počinje drugo poluvrijeme. Odmah je Lusavec požutio zbog prekršaja na Krovinoviću.

Evo nam i trenutka Krovinovićeva pogotka.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Krovinović je posljednji pogodak na službenoj utakmici zabio - Varaždinu. Bilo je to 12. studenog u 3:1 pobjedi Hajduka na Poljudu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Lako je moglo biti 2:0 za Varaždin nakon što su Postonjski i Droždek pogodili gredu, odnosno vratnicu. No, Hajduk je uzvrato konkretnije - pogotkom Dialla glavom i Krovinovića iz slobodnog udarca. Izvrsna utakmica, čeka nas uzbudljivih 45 minuta u nastavku. Možda i više ako Varaždinci uspiju iznenaditi i izjednačiti.

image

Slavlje Dialla

TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45.+3.

GOOOOOL! Krovinović iz slobodnog udarca zabija za 2:0. Probio je mrežu veznjak Hajduka, a prethodno je Jelenić zaradio žuti karton upravo zbog tog prekršaja, baš na Kroninoviću!

44. Varaždin opasno živi! Sada je i Kalik imao dobru šansu i tukao glavom, ali pogodio u blok.

42.

GOOOOOOL! Hajduk vodi 1:0, Diallo je zabio nakon kornera! Brekalo je ubacio, stigla je lopta do Krovinovića, koji vraća natrag u gužvu te nakon glavometa Elez pronalazi Dialla, koji iz blizine trese mrežu glavom.

42. Malo konkretnih situacija u posljednjim minutama, Hajduk će sada imati korner.

I dalje je onaj udarac Postonjskog s nekih 25 metara najljepši kadar dosadašnjeg dijela igre.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

35. Elez je poslao dubinsku loptu Diallou, koji je pokušao ubaciti, a Jelenić je odbio loptu u korner.

36. ?

Kalik je prvi zaradio opomenu zbog prekršaja.

34. Pajač je provjeravao s VAR-om je li u Hajdukovu 16-ercu bilo igranja rukom od strane Sigura, ali u konačnici je pokazao nastavak igre.

32. Još jednom okvir gola spašava Hajduk! Ovaj put pogodio ju je Drožđek iz voleja s jedno 12 metara. Pogodio je stativu, potom se lopta odbila u Lučića i zatim izvan opasne zone. Nevjerojatna sreća za Bijele.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

29. Još jedna neugodnost pred Lučićem! Vratar Hajduka nije uspio uhvatiti ubačaj Boršića, zatim je Droždek promašio loptu u trenutku kada je trebao zapucati, a Belcar pogodio u blok.

26. Drožđek je ubacio s lijeve strane, točno u ruke Lučiću.

25. Odlična šansa za Hajduk! Mikanović je opalio iskosa desnicom i gađao suprotni kut vratara Zelenike, no promašio je okvir gola.

23.

Ipak preokret u slučaju Šarlije! Izlazi iz igre, a ulazi Elez. Po svemu što se dalo zaključiti na temelju Šarlijinih gestikulacija, radi se o problemu s koljenom ili natkoljenicom. No, izašao je u trku, stoga vjerojatno u pitanju nije nešto ozbiljno.

22. Šarlija je nakratko napustio teren, no već se vratio u akciju.

20. Zvonimir Šarlija legao je na travnjak, čini se da ima problem. Liječnici su na terenu, za to vrijeme Krovinović i Brekalo upijaju Karoglanove upute kod aut-linije.

16.

Kakav udarac Postonjskog! Zapucao je veznjak bombu s 25 ili nešto više metara i zatresao gredu! Kakva bi ovo golčina bila, Postonjski je opalio iz pune snage.

14. Mogla je biti velika opasnost pred vratima Varaždina, ali Kalik nije uspio pravovremeno utrčati na nisku loptu s lijeve strane.

10. Mitrovski je opucao s nekih 25 metara, potpuno bezopasan udarac po Lučića. No, vrijedi kazati da Hajduk u početnim minutama poprilično "curi" na svom lijevom boku.

8. Lijepu dugu loptu poslao je Jelenić, no Šarlija je brži od Vučkovića i čisti tu situaciju.

6. Brekalo je poslao izvrsnu dijagonalu na Dajakua, koji oštro centrira prizemnu loptu u peterac Varaždina, ali nije Livaja uspio doći do udarca pored Jelenića.

4. Vukčević je ubacio s desne strane, ali čisti to obrana Bijelih. Potom je Diallo brzo izgubio loptu kod aut-linije, ali nije Varaždin uspio iskreirati nešto konrektno. U konačnici je Drožđek pao u 16-ercu tražeći kazneni udarac, no sudac mu je samo pokazao da ustane.

Naš fotoreporter Tom Dubravec uhvatio je Kalikovu tetovažu iz bliskog kuta.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

2. Kalik je uposlio Krovinovića, koji radi prekršaj u napadu na Jeleniću. Napucao je potom Krovinović loptu u mrežu, znajući da ništa neće biti od gola Hajduka.

Navijači su već neko vrijeme na tribinama, nadaju se boljem rezultatu Hajduka od onih 1:1 iz prošlog kola SuperSport HNL-a.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

1. Počinje ogled na Poljudu! Hajduk je prvi s loptom.

Linker
08. ožujak 2024 01:18