DAMIR KRAJAC Cropix
SUPERSPORT 1.HNL

VIDEO: Svakome po poluvrijeme. Varaždin se vratio iz mrtvih, ‘Sinjski dijamant‘ ponovo zaigrao u HNL-u

Gorica i Varaždin su upisali prvi remi u novoj sezoni SuperSport HNL.
Piše: Toni Roić, SNObjavljeno: 23. srpanj 2023. 20:31

GORICA - VARAŽDIN 1:1 (Vujnović 31./Brodić 80.)

GORICA: Banić - Majstorović (od 46. Blummel, od 70. Krizmanić), Steenvoorden, Leš (od 84. Matavž), Štiglec - Raspopović, Soldo (od 60. Mrzljak), Pršir - Ndockyt, Vujnović (od 60. Jurić), Mitrović.

VARAŽDIN: Zelenika - Kolarić, Pellumbi, Jelenić (od 79. Nekić), Bručić (od 67. Boršić) - Pilj (od 46. Vukušić), Postonjski (od 67. Pelcar), Elezi - Banovec (od 46. Mitrovski), Brodić, Šego.

Golove s utakmice pogledajte OVDJE.

Gorica i Varaždin postigli su po gol i osvojili po bod u svom prvom dvoboju 33. izdanja prvenstva Hrvatske u nogometu. Gorica je bila bolja u prvom, a Varaždin u drugom dijelu, pa je rezultat realan, iako će za preostala dva boda ipak više žaliti domaćini.

S dvojicom novih igrača i devet onih koji su u epskim bitkama prošloga proljeća izborili ostanak, krenula je Gorica u šestu uzastopnu prvoligašku sezonu utakmicom protiv Varaždina. Stoper Mateo Leš i zadnji vezni Marko Soldo dobili su odmah priliku za debi, dok je kod Varaždina jedini novak u startnoj postavi bio lijevi bek Karlo Bručić.

Od prvog zvižduka suca Duje Strukana domaćini su iskazali ambiciju za dominacijom na terenu i onaj pravi domaćinski gard, žestoko su pritiskali loptu i zadnju liniju gostiju, što je ubrzo donijelo i dvije vrlo dobre situacije za gol. Najprije je u 6. minuti zdesna išao prema vratima Valentino Majstorović, ali je pucao pokraj okvira, da bi nešto kasnije sam na udarcu sa 12 metara ostao Merveile Ndockyt, no bio je još neprecizniji. Između toga stao je gol glavom Frana Brodića za goste, ali nakon evidentnog prekršaja na vrataru Baniću, pa je na semaforu ostao početni rezultat.

Vratar gostiju Oliver Zelenika spasio je u 16. minuti čisti gol nakon udarca glavom Nikole Vujnovića, ali crnogorski napadač nije se smirio dok se nije upisao u strijelce. Trener Sopić mu je dao povjerenje u špici ispred Matavža i Jurića, a Vujnović se u 27. minuti najbolje snašao u gužvi i s desetak metara loptu usmjerio u mrežu. Pomoćni sudac mahao je zaleđe, ali VAR provjera je pokazala da je sve bilo regularno i Gorica je došla do prednosti. Nju je neumorni Vujnović ubrzo mogao i povećati, ali nije bio dovoljno precizan.

Varaždin skoro ništa u fazi napada nije napravio do 40. minute, kada je prvi put bila "vatra" za domaće. Ubacio je s lijeve strane Bručić, najviši u skoku bio je Brodić, ali lopta udarena glavom završila je na gredi i izjednačenje je za goste ostalo samo san. Po onom što su pokazali u prvom dijelu, nisu ga ni zaslužili, Gorica je bila znatno bolja momčad.

Na startu drugog dijela prvi put se velikogoričkoj publici predstavio Nizozemac Sven Blummel, koji je ušao umjesto Majstorovića i već u prvom dodiru s loptom mogao je zabiti, ali je izblokiran. Trener gostiju Kovačević uveo je povratnika na hrvatske terene nakon čak 10 godina, "sinjskog dijamanta" Antu Vukušića, te Dimitra Mitrovskog, s jasnom intencijom da njegova momčad bude što konkretnija i opasnija u napadu. Bili su Varaždinci više s loptom nego u prvom dijelu, ali Gorica ih je pokretljivom igrom jako dobro zatvarala i onemogućavala ozbiljnije prijetnje za vratara Banića. U 78. minuti imali su gosti slobodan udarac na dvadesetak metara malo iskosa zdesna, ali Mitrovski je ljevicom bio zamalo neprecizan. To kao da je bila najava onoga što će se dogoditi dvije minute kasnije, kada je Brodić glavom s desetak metara matirao Banića i izjednačio na 1:1. Slatki revanš Brodića bivšem klubu, koji nije imao strpljenja ga čekati.

Unatoč izmjenama koje je Sopić napravio (mijenjao i Blummela, koji je ušao na poluvremenu), Gorica je djelovala ispuhano što je utakmica išla kraju i strpljivi Varaždinci znali su to naplatiti, a poštedio ih je u 82. minuti i Josip Mitrović, koji ne uspijeva pogoditi iz zicera s nekoliko metara. Na drugoj strani Banić je odlično zaustavio udarac Šege, da bi meč-loptu za Varaždin u 90. minuti propustio Kolarić, koji nije zabio iz blizine iskosa s desne strane, pa je završilo bez pobjednika.

Željko Sopić:

- Nisam nezadovoljan što smo uzeli bod jer često se ovakve utakmice gube iz zadnje akcije. U prvom poluvremenu smo morali riješiti utakmicu, ali nismo jer nije bilo mirnoće, koncentracije ili kvalitete. Ako imaš 13 udaraca, jedan gol je premalo za standarde prve lige, trebalo je biti dva do tri razlike za nas, a na kraju s obzirom na Kolarićevu šansu u zadnjoj minuti, trebamo biti sretni što nismo izgubili. Padali smo što je utakmica išla kraju, ali to je posljedica problema iz priprema, neki igrači su kasnije se priključili, neki se vraćaju nakon operacija, neki su novi. Ovo nije Gorica iz zadnjih šest mjeseci, ali uvjeren sam da ćemo rasti kroz trenažni proces i utakmice koje dolaze.

Mario Kovačević:

- Na kraju rezultat je realan. U prvih pola sata Gorica je bila puno bolja i zasluženo povela, a onda smo mi počeli dolaziti k sebi. Mijenjali smo sustav i zaigrali s dva napadača, te došli do izjednačenja, a možda smo imali i bolje prilike za zabiti drugi gol. Znali smo da će biti problema nakon odlaska Teklića jer to je igrač na kojem smo puno toga gradili, on je donosio prevagu u zadnjoj trećini i trebat će nam vremena dok pronađemo način kako igrati bez njega. Dobro je da smo osvojili bod, a možda ćemo već od sljedeće utakmice počinjati s dva napadača.

Evo i statistike utakmice:

image
SOFASCORE

Opširniju statistiku pronađite na OVOM linku.

Gotova je utakmica. Imamo prvi remi u novoj sezoni - Gorica i Varaždin su odigrali 1:1. Svakoj momčadi je pripalo po jedno poluvrijeme; domaćini su bili puno bolji u prvih 45 minuta dok se Varaždin u nastavku 'vratio iz mrtvih', došao do boda, a mogao je i do sva tri. Zanimljivo je da se na ovoj utakmici nakon 10 godina u SuperSport HNL vratio Ante Vukušić.

90. Odmah nakon šanse za Varaždin, uslijedila je jedna na drugoj strani. S oko 25 metara je pucao Mrzljak, ali je Zelenika bio na mjestu.

90. Veliki promašaj Kolarića. Dugo je gradio Varaždin akciju, a nakon jednog ubačaja s lijeve strane Kolarić je ostao sam na drugoj, ali je loše zahvatio loptu te upropastio izglednu šansu.

84. Brzi napad Varaždina je kroz sredinu povukao Brodić te uposlio Šegu na lijevoj strani. On je odmah pucao, ali Banić je bio na mjestu.

84. ⇔ Nova izmjena kod Gorice. Užao je Matavž, a izašao Leš.

83. Elezi je sada spasio Varaždin. Nakon jedne dobre akcije domaće momčadi Elezi je uklizao na nekoliko metara od gola ispred Ndockyta.

80. ⚽ GOOOOL!I zjednačio je Varaždin. Nakon duge akcije gol je glavom postigao Brodić nakon dobrog ubacivanja Boršića s lijeve strane. Zaslužio je Varaždin ovaj pogodak, puno su aktivniji u drugom poluvremenu.

79. ⇔ Posljednja izmjena u redovima Varaždina. Umjesto Jelenića je ušao Nekić.

78. Nije loše Mitrovski pucao iz slobodnog udarca s oko 20-ak metara. Prebacio je 'živi zid', ali zamalo i vrata.

75. Osim izmjena nije se ništa važno događalo na terenu u posljednjih 10-ak minuta. Gorica se obranila od varaždinskog agresivnog početka drugog poluvremena, a nije bilo nikakvih prilika niti na jednoj strani. Sada je Ndockyt pucao s oko 30 metara. Nije bilo opasno, ali da upišemo i to.

70. ⇔ Evo nove izmjene i kod Gorice. Izlazi Blummel koji je u igru ušao početkom drugog poluvremena, a ulazi Krizmanić.

67. ⇔ Dvostruka izmjena u redovima Varaždina. Izlaze Bručić i Postonjski, a ulaze Boršić i Pelcar.

64. Pucao je sada Šego sa 17-18 metara, ali je Banić mirno uhvatio tu loptu.

60. ⇔ Ulaze Mrzljak i Jurić u redovima domaćina, izlaze Soldo i Vujnović.

image

Vujnović je postigao gol za 1:0

DAMIR KRAJAC Cropix

59. Varaždin ima loptu u svojim nogama i bolja je momčad u drugom poluvremenu. No, Gorica se uglavnom dobro brani pa gosti u ovih 15-ak minuta nisu imali pravu priliku.

55. Napada Varaždin, a sada je s ruba šesnaesterca pucao Vukušić. Njegov udarac je završio u obrambenom bloku Gorice. I nakon kornera je Varaždin zaprijetio, ali neuspješno.

50. Aktivniji je Varaždin na otvaranju drugog poluvremena. Više prijete, imali su i dvije poluprilike i moglo bi biti zanimljivo u nastavku utakmice.

Ante Vukušić se vratio u SuperSport HNL nakon deset godina. Nakon odlaska iz Hajduka bio je član sljedećih klubova: Pescara, Lausanne, Beveren, Greuther Furth, Olimpia Grudtiadz, Krško, Olimpija Ljubljana, GCSB, Messina, Tuzla City i Kolubara.

46. ⇔ Počelo je drugo poluvrijeme. Po jedna izmjena sa svake strane. Kod Gorice je ušao je Blummel umjesto Majstorovića, a kod Varaždina su ušli Mitrovski i Vukušić, a izašli Banovec i Pilj.

Gotovo je prvo poluvrijeme u Velikoj Gorici. Domaćini zasluženo vode s 1:0, a prednost je mogla biti i veća. Gorica je bila dosta bolja momčad u prvih 45 minuta, stvarala je prilike, ali i bila neprecizna. Varaždin je većim dijelom prvog poluvremena bio neprepoznatljiv u odnosu na momčad koja je na neki način bila hit prošle sezone.

43. Lijepo je pucao Pršir s nešto više od 20 metara od gola. Lopta je otišla malo iznad vratnice.

41. Evo napokon i Varaždina. Bručić je probio lijevu stranu i dobro ubacio, a Brodić sa 7-8 metara glavom pogađa gredu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

40. Nastavlja Gorica s pritiskom. Nakon što je Pršir odlično izveo korner, Vujnović je bio sam na prvoj vratnici, ali njegov udarac je otišao pored vrata.

38. Opet je Štiglec dobro probio lijevi bok i ubacio u sredinu. Sada je Mitrovićev udarac završio u bloku, odnosno u korneru.

37. Nova prilika za Goricu, ali sada su Ndockyt i Mitrović mogli bolje reagirati.

31. ⚽ GOOOOL! Nakon što je tri minute VAR provjeravao spornu situaciju, Strukan je ipak priznao gol i pokazao na bijelu točku.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

28. Postigao je gol Vujnović, ali je domah poništen zbog zaleđa.

20. ? Prvi žuti karton na utakmici dobio je Jelenić koji je prekršajem zaustavio Ndockyta.

16. Brani sada Zelenika! Nakon dobrog ubačaja s desne strane glavom je pucao Vujnović, ali njegov udarac je zaustavio gostujući vratar.

14. Okušao je sada udarac Vujnović, ali nije bio precizan.

11. Aktivan je Štiglec koji igra odlično na lijevoj strani Gorice. Sada je ubacio na drugu stranu gdje je sam bio Ndockyt, ali njegov udarac je bio izrazito neprecizan.

9. Kolarić je dobro probio desni bok i ubacio loptu u šesnaesterac Gorice gdje ju je Postonjski prebacio glavom, a onda su na nju išli Banić i Brodić. Napadač Varaždina je zasmetao vrataru Gorice pa je lopta otišla u mrežu, ali gol je poništen zbog prekršaja na Baniću.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

4. Šansa za Varaždin. Šego je probio lijevu stranu i ubacio u sredinu. Brodić je pucao s ruba šesnaesterca, ali njegova lopta je pogodila suigrača Banovca i završila u gol-autu.

3. Prvi pokušaj na utakmici dogodio se za domaćine. Štiglec je ubacio s lijeve strane, ali Vujnović nije bio najbolje postavljen da bi ozbiljnije zaprijetio Varaždinu.

1. Počela je utakmica u Velikoj Gorici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:31