Ronald Goršić/Cropix
DAVOR VUGRINEC:

‘Žao mi je što se Dinamo doveo u ovu situaciju. Bišćan je prebrzo smijenjen, a jednog igrača treba istrpjeti‘

Velikan hrvatskog nogometa uoči okršaja Varaždina i Dinama govori o aktualnoj situaciji u Maksimiru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. studeni 2023. 09:37

Dinamo u nedjelju gostuje u Varaždinu, a dopredsjednik domaćeg kluba je Davor Vugrinec. Legenda prije svega varaždinskog nogometa, no koji je kao igrač ostavio trag i u dresu Dinama. Iako će kazati da više vremena provodi u galeriji nego na stadionu, prati HNL...
- Kad bi se mene pitalo, volio bih da Varaždin bude prvak. Alternativno da se za prvaka bore Varaždin, Dinamo, Rijeka i Slaven Belupo, klubovi u kojima sam igrao - sa smiješkom će kazati Vugrinec, kojeg danas neki više prepoznaju kao kolekcionara umjetnina. Trenutačno je njegova izložba izložena u Muzeju grada Rijeke od 14. rujna do 8. studenoga pod nazivom Kolekcija Vugrinec - Metamorfoze figurativnog (1880. - 1970.).

No zvali smo ga zbog nogometa...

- Kad u Varaždin dođe Dinamo, to je uvijek posebna utakmica jer mi Varaždinci i prije i sad gravitiramo prema Zagrebu i Dinamu. Sigurno će privući brojne gledatelje, nadam se da će biti lijepo vrijeme, a očekujem da bude dobar nogomet. Varaždin se želi nadigravati te iz toga izvući i pozitivan rezultat. Bod bi to bio, a na daj Bože da se dogoditi i pobjeda... Sve je moguće. Bit će to jako lijep nogometni dan u Varaždinu.

Kako bi ocrtao aktualni trenutak Varaždina i Dinama?

- I jedni i drugi u rezultatskoj smo krizi. Varaždin dobro stoji na tablici, trener odlično vodi ekipu, ali jasno je da nam trebaju bodovi kako bismo se održali u sredini, a ako je moguće kasnije i gledali prema Europi. U HNL-u je sve ostvarivo, prošle sezone su nam kvalifikacije za Konferencijsku ligu zamalo pobjegle... Dinamo je favorit u ovakvim utakmicama, kao i za prvaka Hrvatske. No, lijepo je da su tu i Rijeka, i Osijek, i Hajduk...

image

Davor Vugrinec

DAMJAN TADIĆ/Cropix

Dinamo dolazi u Varaždin s dva uzastopna HNL poraza na gostovanju. Ima pritisak da ne doživi i treći...

- To bi bio rekord za Dinamo. Sve je moguće. Varaždin igra dobro, može biti nezgodan protivnik. To smo dokazali. Zadovoljni bismo bili i bodom, ali težimo pobjedi.

Kako vidite Dinamove probleme?

- Odlasci stožernih igrača poremetili su ekipu, nije se lako vratiti, treba strpljenja. To se moralo dogoditi u jednom trenutku da se Dinamo resetira, da vidi koje resurse ima doma i kako može financijski funkcionirati. Dosad je imao jasnu strategiju, ali u budućnosti će trebati poraditi više na proizvodnji i osloniti se u većoj mjeri na domaće igrače. Ovi koje su doveli tijekom ljeta nisu me oduševili, nisu našli adekvatne zamjene za igrače kojih više nema. Trebali su posegnuti za domaćim kadrovima, a ne strancima. To jedino mogu kazati kao malu primjedbu. Dinamo je dugo funkcionirao izvrsno, svi smo njegov model gledali kao uzor kako bi trebao djelovati jedan klub, no to se mijenja.

Mislite da više neće imati toliko novca ili da neće moći naći kvalitetne igrače na tržištu?

- Klubovi iz bogatijih država rade skauting i uzimaju što vrijedi, a ujedno mi u Hrvatskoj imamo veliki bazen talenata. Oko Zagreba, Varaždina, u Dalmaciji, Slavoniji... Može se naći kvalitetnih igrača kod nas.

Jedna od zamjena bila je i Gabriel Vidović za Luku Ivanušeca. Dosad nije uspio uskočiti u kopačke Dalićevog reprezentativca...

- Vidović je kvalitetan. Mladog igrača treba istrpjeti. Treba strpljenja, a u Dinamu ga teško nalaze jer pritisak je velik, utakmice idu, a svaka je bitna. Velika su očekivanja, mediji rade presing, neki mladi igrači padnu pod tim. Mislim da je dovođenje Vidovića bio dobar potez Dinama.

Fran Brodić neće igrati zbog ozljede, on nedostaje Varaždinu, dosta smo polagali nade u njega

Je li Sergej Jakirović idealan trener za Dinamo?

- Opravdano je došao na tu poziciju. Dinamo je brzopleto smijenio Igora Bišćana, nisu vidjeli koji su nedostaci ekipe. Možda je Bišćan i napravio neke pogreške, ali niti faktor sreće nije bio na njegovoj strani. Za Jakirovića se zna, gdje god je radio bio je to super posao. Apsolutno je zaslužio šansu. Nije mu lako istog časa napraviti rezultat. Jako je zanimljiva sezona jer Dinamo nije na nivou na kakvom ga pamtimo, a i ne može biti bolji s kadrom kakav ima.

Tko bi od Varaždinaca mogao srušiti Dinamo, a tko bi od Modrih mogao biti igrač utakmice?

- Momčad mora odraditi posao i izbacit će pojedinca. Fran Brodić neće igrati zbog ozljede, on nedostaje Varaždinu, dosta smo polagali nade u njega. Golman Oliver Zelenika često spašava. S druge strane, Dinamo ima toliko kvalitetnih igrača i teško je nekoga izdvojiti. Varaždin uvijek ovisi samo o sebi, njegova je igra ta koja odlučuje hoće li dobiti ili izgubiti.

Potom je Vugrinec rekao...

- Žao mi je Dinama što se doveo u ovakvu situaciju, ali možda to za budućnost nije ni loše. Na vlastitim pogreškama najviše se ući. Svi znaju da nije dobro, a nije se lako izvući.

Dinamo traži sportskog direktora, nikako da ga nađe, imate li kakav prijedlog ili jeste li se osobno voljni primiti toga posla, pitali smo ga za kraj.

- Jako sam malo u nogometu, gledam HNL i reprezentaciju. Više sam u svijetu umjetnosti. Nije im se lako odlučiti jer svaki kojeg dovedu košta, a ako ga potom potjeraju dodatno ih košta. Moraju dobro odvagnuti tko će biti rješenje - podvukao je Vugrinec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 07:45