DRAMA U FINIŠU

Završnica lude HNL-borbe za Europu: U igri je preko šest tisuća kombinacija, ali dva kluba su u prednosti

Dinamo kao prvak i Hajduk kao prvi pratitelj već imaju sigurna mjesta, ali dva još treba popuniti
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. svibanj 2023. 14:13

Rijeka i Osijek su glavni favoriti za pridruživanje Dinamu i Hajduku u kvalifikacijama za europska natjecanja ovog ljeta. Treći su Riječani, četvrti Osječani, prvi red je njihov, pole position je tu. No takva je situacija danas, a kako će ona izgledati na kraju vikenda, nakon derbija na Rujevici u nedjelju nešto prije 21.30 sati, veliko je pitanje. Pred nama je u svakom slučaju ključan vikend u europskoj borbi u kojoj se za dva mjesta još uvijek bori čak pet klubova.

Slaven Belupo je u najtežoj situaciji, budući da mu Osijek bježi četiri boda. No ako u prvoj utakmici 35. kola Farmaceuti danas pobijede Hajduk, opet mogu postati ozbiljan kandidat, jer potom svi njegovi rivali mogu izgubiti svoje utakmice, budući da nitko od njih ne igra ovog vikenda međusobno. Baš svaki od pet dvoboja ovog vikenda bitan je za europsku utrku, tako da je pretposljednja prvenstvena dionica presudna za rasplet.

Ako Osijek ne svlada Šibenik, Rijeka izgubi od Dinama, Slaven Belupo svlada Hajduk, Varaždin dobije Goricu pa i Istra 1961 Lokomotivu, tablica će u nedjelju navečer izgledati ovako: 3. Istra 1961 48, 4. Rijeka 48, 5. Varaždin 48, 6. Osijek 46, 7. Slaven Belupo 45. Doduše, to bi bilo samo okvirno (gol-razlika), ne i pravo stanje, jer u slučaju da Puljani, Riječani i Varaždinci završe prvenstvo s istim brojem bodova na 3. mjestu, Europu bi zbog uspjeha u međusobnim dvobojima izborili Rijeka i Varaždin.

Ukratko, Rijeka i Osijek već ovog vikenda u slučaju poklapanja rezultata mogu izboriti Europu, no ako posrnu, otvorit će se put ostalima, koji također imaju imperativ, a Osječani i Riječani morali bi se vaditi u međusobnom derbiju u posljednjem kolu u Gradskom vrtu.

Moguće je da će važnost u konačnom raspletu imati i međusobne utakmice. Rijeka je bolja od Istre 1961 i Varaždina, lošija od Osijeka (osim ako u zadnjem kolu ne trijumfira s tri ili više golova razlike) i Belupa, Osijek je bolji i od Istre 1961 i Belupa, lošiji od Varaždina, Istra 1961 bolja od Belupa i lošija od Varaždina, koji je, pak, lošiji od Belupa. Zasad o Europi odlučuje još osam utakmica, što znači da je u igri ukupno 6561 kombinacija različitih ishoda. Malo previše za detaljniju analizu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:52