Slavlje nogometaša Varaždina
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
POBJEĐUJU SVE REDOM

Koja je tajna fantastične igre momčadi koja je oduševila čitavu Hrvatsku: ‘Postali smo hrvatski Juventus‘

Njihov trener radi sjajan posao, a serija koju su napravili nakon povratka izgleda zastrašujuće
Piše: Ivica HercegObjavljeno: 20. srpanj 2020. 10:25

Dvije su direktne posljedice subotnje pobjede Varaždina nad Osijekom. Prva se tiče gostiju koji će sada u zadnjem kolu sami odlučivati o ishodu borbe s Lokomotivom za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. A ona druga glasi: pobjedom u dravskom derbiju Toplakova momčad preuzela je kolo prije kraja vodeće mjesto u mini tablici posljednjeg kruga Prve HNL (pre)stigavši upravo dosad neporaženi Osijek.

Kako se osjeća dan poslije te pobjede i novog pothvata Varaždinaca njihov trener Samir Toplak:

- Osjećam se najbolje što je moguće, već dugo nisam bio tako u trenerskoj i sportskoj karijeri. Naša je momčad ostavila na travnjaku dušu i srce, baš to je ono što sam od njih uvijek tražio. Pokazali smo da imamo karakter, vrhunski smo snimili protivnika. Odlično smo ušli u utakmicu, nakratko nas je usporila prva Osijekova prilika, ali smo se jednako brzo vratili - kaže Toplak i otkriva po svojem pogledu ključ kojim je otvoren put do druge serije od tri uzastopne pobjede ovog ljeta:

- Odlučili smo se za gusti promet u sredini, znali smo da su na bokovima Bočkaj i Ndockyt prodorni, ali smo zatvorili u špici Marića i Mancea. Tu su naši stoperi Stolnik i Rodin bili na najvišoj razini, kao uostalom na svim posljednjim utakmicama. Na drugoj strani uz Obregona uloga lažne špice dodijeljena je Petkoviću kako bi djelovao iz drugog plana.

Još jednom strategija Toplaka i njegovih suradnika pokazala se kao pun pogodak. Istine radi, Osijek je dominirao u posjedu lopte (točno 60 posto). Naročito to vrijedi za drugo poluvrijeme u kojem su gosti nakon što su do odmora ostali bez udarca u okvir vratiju zaprijetili čak šest puta Nevistiću. A onda je na scenu stupio mladi vratar za kojeg Toplak kaže:

- Na ovoj utakmici imao je daleko više posla u odnosu na ranije utakmice, ali je svojim obranama dokazao da je vrhunskoj formi. Posebice u posljednjoj minuti sudačke nadoknade kada je zaustavljao udarce Žapera i Silve.

A rijetko viđenim pogotkom u mrežu Osijeka u 39. minuti Domagoj Drožđek izazvao je spontanu reakciju svih na stadionu u Zagrebačkoj ulici. Svi se slažu, bio je to pogodak koji će ući među najefektnije u prvoligaškoj 2019./20. godini. Prava dalekometna bomba kojom je Varaždin savladao favorita iz Osijeka.

Razgovarali smo s Drožđekom jučer prije podne neposredno nakon što je došao s nedjeljne jutarnje mise. Čestitali mu na golgeterskom remek-djelu, željeli čuti koliko mu znači, iako je njegovo neopisivo veselje već na travnjaku to pokazalo.

- Prvo mislim da smo odigrali fantastično prvo poluvrijeme, mogli postići još najmanje jedan pogodak, do odmora rezultat je trebao biti najmanje 2:1 za nas. U drugom smo se dijelu nesvjesno povukli, ali pokazali da smo pravi i izdržali do kraja 96., minute.

Strašna serija

Svakako je vrijedno izdvojiti podatak da je u posljednja tri kola Varaždin ostvario tri pobjede s istovjetnih 1:0, a da je Drožđek sva tri puta bio strijelac. Zanimljiv kako statistički, tako i potvrda da je njegovim povratkom napravljen najbolji mogući potez:

- Pa i mi igrači već međusobno komentiramo da smo ovim 1:0 pobjedama postali hrvatski Juventus. Važno je pobjeđivati pa i na Juveov način, manje je bitno tko će pogađati. No, mogu vam reći da mi je ovaj pogodak možda i najdraži od povratka u Varaždin, važniji i od onih protiv Istre, Slavena Belupa i Gorice, te dva s Hajdukom. Zašto? Pa igrali smo protiv trenutno najbolje momčadi u ligi, iznova potvrdili da smo stvarno zaslužili sve što smo u ovih mjesec i pol napravili.

Tu dolazimo do Domagojeva učinka u minulih osam kola Prve HNL, pa se prisjećamo razgovora koji smo s njim vodili neposredno uoči postkorona nastavka prvenstva. Tada nam je rekao ga ne brine što u trećem krugu nije postigao nijedan pogodak, da je to na neki način dobar predznak. Da dobar, više nego odličan, a na kraju svoje druge prvoligaške godine stigao se upisati u ‘klub 10’ na listi strijelaca.

- Od tada do danas porasli smo u svakom pogledu, podigli se za deset stepenica. Postali smo momčad puna samopouzdanja, spremna taktički se nadigravati baš sa svakim u našoj ligi.

Neki od prvih komentara nakon pobjede nad Osijekom povezali su taj pogodak s činjenicom da je Drožđek igrač Lokomotive na posudbi. Po nogometnom slovu zakona pred njim je još samo jedna utakmica u dresu Varaždina, ona predstojećeg petka u Maksimiru, pa povratak među Lokose.

- Moram reći da sam izuzetno sretan što sam opet kod kuće u Varaždinu, ovdje mi je poznata sredina i lijepo. A što se tiče nastavka karijere, bilo bi dobro da čim prije sjednemo za stol s upravama Lokomotive i Varaždina te pronađemo najbolje rješenje za dalje. Za mene kao i svakog igrača presudan je kontinuitet igranja. Ne bi bilo dobro da se opet suočim s neizvjesnosti oko toga - zaključio je junak velikog procvata NK Varaždina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:27