DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
STRAŠAN NOGOMETAŠ

Koju će reprezentaciju odabrati jedan od najboljih igrača u Hrvatskoj? ‘Dalić me ugodno iznenadio...‘

Srušio Hajduk u četvrtfinalu Kupa i broj golova doveo do 44, što je i broj na njegovom dresu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 18. ožujak 2021. 11:41

Prvi put otkako postoji, velikogorički klub igrat će polufinale Hrvatskog kupa i to kao gost kod Dinama u Maksimiru. Donijela mu je to pobjeda 3:0 u četvrtfinalu protiv Hajduka, a junak Gorice je po tko zna koji put bio 25-godišnji Kristijan Lovrić.

Već u 9. minuti probušio je vratara gostiju Kalinića projektilom sa 18 metara, da bi u 82. minuti okrunio sjajnu akciju čak četiri suigrača (Muhammed, Dvorneković, Dieye, Nimely) i opet udarcem s vrha šesnaesterca matirao vratara gostiju. Sylvanus Nimely je svojim prvijencem u dresu Gorice postavio konačnih 3:0 u 89. minuti.

Prošle sezone, početkom prosinca 2019. godine, razgovarali smo s Kristijanom Lovrićem jutro nakon poraza 1:2 u četvrtfinalu Kupa od Slavena Belupa.
- Nikad mi ni jedan poraz nije teže pao - kazao je tada u prvoj rečenici Lovrić, ali nešto više od 15 mjeseci kasnije, Gorica je bolja no ikada, čvrsto drži treće mjesto u prvenstvu i u travnju je čeka polufinale Kupa s Dinamom.

Lovrić je i dalje tu, zaštitni znak kluba iz turopoljske prijestolnice, igrač o kojem će se pisati povijesne knjige Gorice i gledati videa njegovih golova desetljećima. Ove sezone zabio ih je 15 u prvenstvu i 3 u Kupu, čime je već nadmašio prošlosezonski učinak (14 + 2). S onih 10 golova iz 2018./2019. to je točno 44, baš kao i njegov broj na dresu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Je li to možda razlog za njegovu promjenu?
- Ne, ostajem s mojim brojem 44 - potvrđuje u startu Lovrić, koji je sedam puta pogađao i Hajdukovu mrežu.
- Nismo očekivali ovako visoku pobjedu, a do 82. minute bilo je 1:0 i mogla je utakmica otići na obje strane. Hajduk je mnogo bolji nego u prvom dijelu sezone, ima sjajne individualce kao što su Livaja, Kačaniklić ili Jairo, ali s novim trenerom trebat će im još malo vremena da dođu do još više razine igre. Oni će sigurno rasti, a ovoga puta presudilo je naše zajedništvo i naš karakter - smatra Lovrić.
Kako ste se pripremali za četvrtfinale i je li vam pomogla subotnja ligaška utakmica koja je završila 1:1?
- Nit vodilja bila nam je dokazati da nismo slučajno u četvrtfinalu i na trećem mjestu u prvenstvu, a velika želja i ogromna motivacija nam je to što bismo finale igrali svom stadionu, ako ga izborimo. U subotu smo odigrali odlično prvo poluvrijeme, ali smo primili naivno gol i bili lošiji u drugom, dok smo za utorak znali da moramo eliminirati pogreške u obrani i popraviti realizaciju. Pokazalo se da nismo primili gol, a zabili smo tri.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Trener Oreščanin je očito za najboljeg igrača imao posebnu pripremu s onim riječima da ne može predriblati igrača?
- Trener mene stalno bocka s tvrdnjama tipa “ne možeš proći igrača”, “ne možeš zabiti u rašlje” i slično, što mene dodatno nabrije i probudi u meni tenziju da ga demantiram. Vidio je da to prolazi, pa sad pokušava i, eto, odgovorio sam mu s dva gola protiv Hajduka.
Kritizirao je on i obranu, pa smo vidjeli uklizavanje u svom šesnaestercu?
- Ja sam svjestan da mi obrana nije jači segment u igri, ali naporno radim da se popravim. Svi znaju da ja mogu dati gol iz svih pozicija, ali me nisu često viđali da igram za ekipu i bacam se na glavu, a ja upravo to želim raditi. To najviše prate i skauti inozemnih klubova i ja ću napredovati, odnosno, stvari već idu u željenom pravcu.
Velika podrška na lijevoj strani je i otkriće proljeća Krešimir Krizmanić?
- Krizmanić će biti vrhunski igrač, karakterno i po nogometnim karakteristikama, dogurat će jako daleko, a ovo što sad pokazuje samo je početak, najbolje stvari od njega tek dolaze.
Hoće li onda doći i trenutak da Gorica pobijedi Dinamo? Prva prilika je u nedjelju u prvenstvenoj utakmici.
- Mi ćemo pokušati sve da ih već u nedjelju iznenadimo, iako Dinamo ima 30 igrača, koji su toliko kvalitetni da i oni s klupe mogu osvojiti prvenstvo. No, mi idemo u Maksimir otvorenog garda, kao što smo išli protiv Osijeka, Hajduka i ostalih.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Je li ovo zaista sezona u kojoj ćete naplatiti sve dosad dobro napravljeno s trećim mjestom ili osvajanjem Kupa?
- Apsolutno, treći ćemo ostati ili se i potući za nešto više, a ostajem pri onom što sam rekao odmah poslije utakmice s Hajdukom, da ova generacija Gorice može osvojiti trofej. Znamo koliko će biti teško u polufinalu protiv Dinama, ali mi vjerujemo u sebe.
Kako je na obiteljskom planu, za mjesec dana stiže prinova, kako je zaručnica Monika Conjar?
- Rođenje djeteta je nešto najljepše što se može dogoditi u životu, Monika je dobro, moja najveća podrška i uvelike zaslužna što mi je sve tako dobro posloženo u životu u zadnje vrijeme.
Je li to i razlog odbijanja transfera, pogotovo onog nedavnog u Kinu?
- Kinu smo odbili ja i klub zajedničkim dogovorom, a meni je u Gorici odlično i idemo do kraja sezone pobjeđivati - u odličnom raspoloženju zaključuje Kristijan Lovrić.

Dalićeve riječi su ugodno iznenađenje, BiH još u čekaonici

Hrvatska ili Bosna i Hercegovina? Čiji će dres odjenuti Kristijan Lovrić, koji je na pretpozivu hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, a Ivajlo Petev ga moli i kumi da uzme državljanstvo Bosne i Hercegovine i odmah za nju i zaigra u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru? Dalić je nedavno izjavio da samo jaka konkurencija na krilnim pozicijama trenutačno zaustavlja poziv Lovriću, ali da bude strpljiv i dočekat će nastup u kockastom dresu Hrvatske.
- Ja se ne bojim konkurencije, zdravo je imati konkurenciju jer te navodi na još bolji rad, a ugodno me iznenadio izbornik Zlatko Dalić, njegove riječi, povjerenje i respekt koje je izrazio prema mojim nogometnim vrlinama i dostignućima. Ja ću se i dalje truditi steći njegovo povjerenje, vjerujući da će doći i mojih pet minuta - kaže Lovrić.
Ipak, sve zanima što će biti s državljanstvom Bosne i Hercegovine?
- Po mojem ocu, to je također moja domovina i za nju bih jednako davao maksimum, kao i za Hrvatsku. Izbornik Petev je u razgovorima s mojim odvjetnicima i zastupnicima, ali zasad još nema konkretnih rješenja. Odluka još nije donesena - potvrđuje Lovrić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:52