foto: Damir Krajac / CROPIX
PRIPREMNI MEČEVI

KOLIKO SU ZAPRAVO TESTOVI ANTE ČAČIĆA IMALI SMISLA Nikada nas takvi ‘patuljci’ nisu otpratili na veliko natjecanje

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. lipanj 2016. 16:57

Jučer su Vatreni odigrali posljednju pripremnu utakmicu pred okršaj s Turskom u Parizu. Protivnik je bio “patuljak”, momčad San Marina. Prije toga su u Koprivnici igrali s Moldavijom, još jednim suparnikom iz donjeg europskog doma. Koliko je dobro, a koliko loše što su Vatreni u predvečerje Europskog prvenstva igrali sa slabim suparnicima?

Pogledali smo malo s kime se Hrvatska u pripremama sudarala pred velika natjecanja od 1996. godine, kad je prvi put startala na Euru. Zanimljivo, Ćiro Blažević je te godine odigrao samo jedan pripremni ogled, s Irskom (1:1).

Kranjčar iznimka

Inače, uglavnom su svi izbornici prije nastupa na svjetskim ili europskim prvenstvima poput Ante Čačića igrali dvije pripremne utakmice. Potpuni izuzetak je Zlatko Cico Kranjčar koji je ususret SP-u 2006. godine u Njemačkoj odigrao čak četiri i to s jakim suparnicima, Austrijom (4:1), Iranom (2:2), Poljskom (0:1) i Španjolskom (1:2). Taj eksperiment nije se kasnije pokazao dobrim, jer su Vatreni ispali u skupini. Ćiro Blažević je pak pred SP 1998. godine u Francuskoj odigrao tri pripremna ogleda, sa Slovačkom (1:2), Iranom (2:0) i Australijom (7:0). Na kraju je sve završilo sjajno, Hrvatska je osvojila broncu.

Jedno je ipak sigurno, Vatreni pred početak jednog velikog natjecanja nikad nisu igrali sa slabijim suparnicima kao što su to napravili ove godine.

- Ante Čačić pred početak Eura u Francuskoj nije imao mogućnosti igrati u očekivanom sastavu obje pripremne utakmice, jer su igrači imali obaveze u svojim klubovima. Po meni je optimalno odigrati tri pripremne utakmice! Ali naravno, ovo pripremno razdoblje je bilo kratko - kaže poznati hrvatski trener Ivo Šušak.

Kaže da je njegova vizija pripremnih utakmica ovakva:

- U predzadnjoj utakmici bih tražio nešto jačeg protivnika. A u zadnjoj bih tražio slabijeg. Možda ne baš tako slabog kao što je San Marino, ali ipak slabijeg... No hajde, idemo kazati da San Marino može proći.

Poraz nije dobar

Šušak će objasniti svoj stav.

- Ako u dvije pripremne utakmice momčad pokaže nešto što izbornika zadovoljava, a u posljednjoj dođe do poraza, poljuljaju se sva njegova prethodna razmišljanja. Obrnuto, ako nije bilo dobro u prve dvije utakmice, pa zadnju igraš sa slabijim suparnikom i vjerojatno dobiješ, optimizam raste. Poraz pred veliko natjecanje nikad nije dobar. Nakon njega moraš se zapitati što sad? Onda razmišljaš treba li sve okrenuti naglavačke, a to nije dobro. Zato nisam da se posljednja utakmica igra s jakom reprezentacijom. No ipak bih u pripremnim utakmicama tražio jednog suparnika jačeg renkinga, u toj pretposljednjoj utakmici, kako bih vidio koliko je momčad spremna i uigrana - zaključio je Šušak.

Nema pravila

Pravila ipak nema. Recimo pred SP u Brazilu posljednju pripremnu utakmicu Hrvatska je u San Salvadoru igrala s Australijom, pobijedila je sa 1:0, dobro je sve izgledalo, ali kad je počelo prvenstvo, više nije. Slaven Bilić je pak u posljednjim utakmicama pred europska prvenstva 2008. i 2012. godine odigrao neodlučeno s Mađarskom (1:1) i Norveškom (1:1), ali je na oba velika natjecanja Hrvatska izgledala jako dobro, iako na drugom nije prošla skupinu. O SP-u 2006. smo već napisali, a 2004. godine pred Euro u Portugalu Vatreni su u posljednjoj pripremnoj utakmici dobili Dansku u Kopenhagenu sa 2:1, optimizam je bubrio, ali je, znamo, sve loše završilo. Kao i dvije godine ranije u Japanu, iako je Jozićeva vrsta pred početak SP-a pobijedila Mađarsku sa 2:0.

PRED EP 1996.

Irska - Hrvatska 2:2

PRED SP 1998.

Hrvatska - Slovačka 1:2

Hrvatska - Iran 2:0

Hrvatska - Australija 7:0

PRED SP 2002.

Hrvatska - BiH 2:0

Mađarska - Hrvatska 0:2

PRED EP 2004.

Hrvatska - Slovačka 1:0

Danska - Hrvatska 1:2

PRED SP 2006.

Austrija - Hrvatska 1:4

Hrvatska - Iran 2:2

Hrvatska - Poljska 0:1

Španjolska - Hrvatska 2:1

PRED EP 2008.

Hrvatska - Moldavija 1:0

Mađarska - Hrvatska 1:1

PRED EP 2012.

Hrvatska - Estonija 3:1

Norveška - Hrvatska 1:1

PRED SP 2014.

Hrvatska - Mali 2:1

Hrvatska - Australija 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 14:20