NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
PRVI INTERVJU ZA SN

Kolumbijce oduševio biser Jadrana, otkrivaju kakav će ugledan HNL klub stvoriti: ‘Ma ovo je čarobno!‘

‘Usporedio bih ga s FC Envigadom, klubom iz Kolumbije, koji je dao Jamesa Rodrigueza...‘
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 12. rujan 2020. 15:27

U hrvatskom nogometu na pomolu je još jedna inozemna investicija. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja Grad Šibenik, nominalni većinski vlasnik HNK Šibenika, na pragu je prodaje šibenskog prvoligaša.

Na nedavnom javnom otvaranju ponuda pristiglih na otvoreni natječaj, tvrtka FSI d.o.o. iz Zagreba, koju predstavljaju kolumbijski investitori, bila je povoljnija od marokanske. Kolumbijci još čekaju više-manje formalnu odluku GV Šibenika (idući utorak) i suglasnost Ministarstva turizma i sporta pa da slobodno mogu reći da su novi vlasnici kluba sa Šubićevca. Stoga smo za razgovor u kojem nam je otkrio više detalja oko ove transakcije zamolili Eduarda Zapatu, prvoga operativca Football Smart Internationala, vjerojatno budućeg šefa sportskog sektora šibenskog kluba, i jednog iz kvarteta kolumbijskih ulagača u klub sa Šubićevca.

- Hvala vam na interesu za ovaj projekt i drago mi je da ga mogu prezentirati jedinom sportskom dnevniku u Hrvatskoj. Naravno, moram upozoriti da cijela transakcija još nije službeno gotova, da čekamo konačnu odluku Gradskog vijeća, ali mogu vam generalno govoriti o našim namjerama - kazao je na početku s malom ogradom Eduardo Zapata, koji se u Šibeniku s kolegom nalazi već gotovo dva mjeseca.

Zanimalo nas je na početku kako su uopće došli do Šibenika sa svojim planom...

- Zapravo, za sve je ‘kriv’ Daniel Cruz, naš bliski prijatelj, inače bivši nogometaš Ajaxa, koji nam je čuvši za naše planove upravo Hrvatsku predložio za naš projekt u Europi. Tako je sve počelo i potom smo došli do Šibenika.

Ne ide preko noći

Zapata je od početka kolovoza u Šibeniku, što je do sada vidio?

- Jedno je kada imamo planove na daljinu, ali dolaskom u Šibenik, osobno na lice mjesta, uvjerio sam se da je ovo jedna dobra priča. Od ljudi, braće Bulat i njihovih bliskih suradnika, atmosfere, grada… Osjećaji su dobri. Šibenik je jedan od najljepših gradova u Europi, to mogu iskreno reći jer dosta sam proputovao po svijetu. Ljudi su super, otvoreni, spremni za dijalog, suradnju i osjećamo se kao doma. Osim toga momčad, stručni stožer, koji sam u detalje upoznao, također su sjajni, i vjerujem da zajedno možemo Šibenik pozicionirati u jedan poznati, prepoznatljivi europski projekt. Ovdje smo prepoznali zaista dosta potencijala.

image
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Skupinu latinoameričkih ulagača čini kvartet prijatelja, koji dolaze iz različitih područja, ali svima njima je zajednička strast prema nogometu.

- To je točno, mi se godinama poznajemo, dolazimo iz različitih područja interesa, ali svi obožavamo nogomet. To nam je strast i, evo, sada nam se ostvaruje želja da imamo jedan zajednički projekt u Europi. S gospodinom Franciscom Cardozom poznajem se dugo, preko 20 godina, i uspješno surađujemo u nogometnim projektima. Francisco je dugo involviran u nogometu, bio je i suvlasnik profesionalnih kolumbijskih klubova, ali on ima poslovnih interesa i u industriji zabave (brat Francisca Cardoze filmski je superstar u Kolumbiji, nap. a.) te u energetici. Što se mene tiče, ja sam već 15 godina uključen u različite projekte, uglavnom u omladinskim školama, ali radio sam u mnogim razvojnim projektima između Europe i Amerike.

Football Smart International u pismu namjere poslanom na adresu Gradskog poglavarstva između ostalog najavljuje ulog od preko tri milijuna eura u prvoj godini. To su za većinu hrvatskih klubova ogromni novci, a u što ih namjeravaju uložiti?

- Naš plan je podići kompletnu razinu sportske kulture u klubu, ali na jedan ciljani, pametni način. Namjeravamo osigurati kvalitetna sredstva za rad za trenere, osigurati igračima sve za kvalitetan rad. U planu je angažman nutricionista, vodit ćemo računa o prehrani igrača, sportskom životu. Sve su to preduvjeti za kvalitetan rad. Naravno, znam da navijače najviše zanima rezultat, do kojeg se ne dolazi preko noći. Mi nismo čarobnjaci, ali neće nam biti isključivi cilj samo ostati u Prvoj ligi, već ćemo nastojati biti kompetitivni, da na Šubićevac nitko, pa ni najbolji hrvatski klubovi, ne mogu doći i reći “idemo sigurno pobijediti”.

Mesa je pravi lider

Kolumbijci su, kako kažu, imali dobre rezultate u svojim projektima, ostvarili su i individualne rezultate kroz transfere poznatih kolumbijskih, ali i drugih nogometaša iz čitavog svijeta, a imali su razvijen partnerski odnos s najboljim kolumbijskim klubom i aktualnim prvakom te zemlje Americom de Cali.

Šibenčane zanimaju konkretne stvari. U Hrvatsku su sletjela tri nova igrača iz Kolumbije, Mesa, Nieva i Yefferson. Koliko spomenuti tercet može pridonijeti dizanju kvalitete momčadi koja u prva tri kola nije uspjela uzeti niti jedan bod za ljestvicu?

- Moram reći da momčad Šibenika ima kvalitete, ali radi se o mladoj ekipi kojoj još nedostaje prvoligaškog iskustva. No, vidjeli smo da smo na nekim pozicijama deficitarni i tu smo ciljano, u dogovoru s aktualnim menadžmentom i strukom, odlučili dovesti, za sada, trojicu naših sunarodnjaka. Radi se o mladim igračima, ali igračima koji imaju već profesionalnog iskustva igranja u Kolumbiji. Konkretno, Mesa je prvenstveno centralni branič, ali može igrati i zadnjeg veznog. Mesa je lider, vrlo jakog karaktera, odličan u igri na zemlji, ali i u zraku, posjeduje odličnu dugu loptu i u stanju je dati kvalitetu i u igri prema naprijed. Ima dosta utakmica za aktualnog prvaka Americu de Cali. Nieva je različit tip igrača, daje agresivnost u defenzivi, ali i u igri prema naprijed posebice s prvom loptom (Zapata ga je usporedio s Arturom Vidalom, nap. a.). Yefferson je ‘killer’, spretan u realizaciji, rekao bih pametan napadač koji igra u oba smjera. Sva trojica su po nama top talenti.

Što je s ostalim pojačanjima?

- Sigurno je da ćemo nastojati dovesti uglavnom mlade, ali i kvalitetne igrače koji nam mogu odmah dati kvalitetu više. Imamo jako dobre reference i veze u Kolumbiji, ali i cijeloj Americi i diljem Europe, te vjerujem da ćemo planirana sredstva pametno uložiti. Dakako, tu su i hrvatski igrači o kojima više znaju naši domaćini.

lmate velike talente

Kako vam se čini kvaliteta HNL-a?

- Imate stvarno velike talente i nadaleko poznati hrvatski duh, koji je i nas između ostaloga inspirirao da uđemo u ovaj projekt baš ovdje. Uvjeren sam da će HNL biti sve bolji i da će postati jedna od najboljih liga u Europi.

A gdje vidi Šibenik u tom jakom HNL-u?

- Imamo u momčadi nekoliko velikih potencijala i najviše o njima samima ovisi koliko će postići. Mi ćemo im s naše strane osigurati sve uvjete da postanu pravi igrači. Oni mogu uspjeti jedino ako svoj talent ujedine s profesionalnim životom, velikim odricanjem, strasti za igru, i da žive svoj san. U tom slučaju u ovom Šibeniku vidim neke igrače koji će sigurno postati važan dio hrvatske nogometne reprezentacije.

Mnogi se pitaju hoće li novi vlasnici iz Kolumbije i dalje računati na usluge aktualnog vodstva nogometnog kluba, braće Josipa i Ivana Bulata ponajprije?

- Svakako, braća Bulat i njihovi bliski suradnici najzaslužniji su što su klub uveli u Prvu ligu, u jako teškim okolnostima. Oni kao i mi žive za nogomet, vole ga strastveno i naravno da želimo iskoristiti njihov zanos, iskustvo, znanje… Tko bolje od njih poznaje stanje u HNL-u, hrvatskom nogometu. Dovest ćemo i neke naše ljude, ali u ovom slučaju i dalje vjerujemo i dajemo kredit aktualnom vodstvu kluba.

Hoće li Football Smart International ulagati u infrastrukturu, stadion, omladinski pogon?

- Rekao sam već da nam je plan pametno i ciljano ulagati, a tu spada i infrastruktura i posebice omladinski pogon. Idemo, međutim, korak po korak, ponajprije ćemo osigurati bolje uvjete za rad struci i igračima.

U ovakvim transakcijama uvijek je važno i javno mišljenje, posebice stav navijača koji se itekako cijeni. Kako sada Kolumbijci gledaju na to?

- Jako nam je bitno da nas navijači i dalje podržavaju, da nam budu 12. igrač i to nam je jako bitno. Navijači su duša i srce svakog kluba, i to ćemo znati cijeniti. Nadam se da će brzo vidjeti naše namjere i da će znati podržati naš trud bez bianco podrške.

Šibenik kao Envigado

Gdje Zapata vidi Šibenik za dvije-tri godine pod paskom kolumbijskih dolara?

- Vidim ga kao stabilan klub, koji će biti konkurentan ne samo u lokalnim okvirima, HNL-u, nego i šire, da postane prepoznatljiv po mnogo čemu, stilu igre, otvaranju prilike mladim igračima, da privlači igrače iz cijelog svijeta, jasno, uz hrvatske talente.

Usporedio bih ga s FC Envigadom, klubom iz Kolumbije, članom Primere, koji je dao Jamesa Rodrigueza, Freddyja Guarina, Quintera… kluba koji sjajno radi s mladim igračima, stabilan je… Uostalom, i oni imaju u grbu narančastu boju kao Šibenik.

Primošten je pravi biser

Jedno mjesto je Zapatu oduševilo.

- Primošten je čaroban, to sjedenje u lokalima uz more. Imate fantastičnu hranu, kulturne spomenike, klimu… Uskoro će mi doći i supruga kojoj stalno šaljem slike ovdašnjih ljepota.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:39