DAVOR PONGRACIC/CROPIX
NOGOMET U RH

Komisija potvrdila promjene sustava natjecanja u HNL-u, ali jedno pitanje ostalo je bez odgovora

Za prve tri jedinstvene lige centrala će biti u Zagrebu, IO HNS-a odlučuje ide li Hajduk ili Dinamo u juniorsku LP
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. srpanj 2020. 20:29

Natjecateljska komisija HNS-a pod predsjedanjem Ante Vučemilovića-Šimunovića potvrdila je odluku o promjeni sustava natjecanja u HNL-u. Od sezone 2022./23. sve tri prve lige vodit će se iz centrale u Zagrebu - i bit će jedinstvene! Najviši rang, koji bi trebao imati naziv po sponzoru brojit će sadašnjih 10 klubova, drugi 12 klubova, a treći 16. Konačnu odluku donijet će Izvršni odbor HNS-a na sjednici u četvrtak u 11 sati.

Do toga će se doći postupno. U sezoni 2020./21., koja što se tiče Prve lige starta već 14. kolovoza, elitni rang imat će 10 klubova, drugi 18, a bit će pet trećih liga. U sezoni 2021./22. u Prvoj ligi ništa se ne mijenja jer ispada samo posljednji, a ulazi najbolji drugoligaš, više nema doigravanja, no Druge će biti sa 16 sudionika, a posljednji put ostat će pet trećih. Od 2022./23. postojat će Elitna liga s 10 klubova, Prva liga s 12 klubova, Druga liga sa 16 klubova i pet trećih liga, no sada kao četvrti razred. U HNS-u kažu da su napravili detaljnu analizu te da Hrvatska ima četrdesetak klubova koji su i organizacijski, i kadrovski, i financijski spremni na natjecanje širim cijele države, da za trećeligaše to neće biti preveliko novčano opterećenje. Usto, i HNS je spreman pomoći kod sufinanciranja dijela troškova, bude li potrebno. Pritom će druge momčadi prvoligaških klubova imati pravo nastupa u trećoj ligi kao najvišoj razini. U drugoj više ne. Određene preinake doživjet će i ženski i futsal sustav, kao i juniorska natjecanja.

Stranaca kao i dosad

Josip Brezni bit će odsad povjerenik za natjecanje Prve i Druge lige, ne više samo Prve, Alan Klakočer ostaje disciplinski sudac, a Miroslav Marković povjerenik za sigurnost. Tehnički tajnik Druge lige i dalje je Darko Cvitković.

Storniran je raniji stav da se od sezone 2020./21. smanji broj stranaca u našim klubovima. Natjecateljska komisija je predložila Izvršnom odboru da osvoji odluku kako će u Prvoj ligi i dalje moći biti šestorica stranaca, a u drugoj trojica. Kažu da je to zahtjev klubova iniciran posljedicama koronavirusa. Jesu li im igrači s raznih kontinenata jeftiniji od domaćih? Ili im strance netko sponzorira da igraju u našim klubovima i potom ih proda? Dakako, nogometaši iz Europske nije ne spadaju u tu kvotu.

No, Natjecateljska komisija nije riješila tko će u juniorsku Ligu prvaka Hajduk ili Dinamo. To je prepustila Izvršnom odboru. HNS-u je očito to teška odluka kad s njom toliko oteže. Kontaktirao je i UEFA-u, dobio primjere iz drugih države gdje su prekinule natjecanja u ženskom ili muškom nogometu… Hajduk je osvojio 42 boda, ali i odigrao utakmicu više od Dinama koji ima 40 bodova. Kome dati prednost? Bijelima po tablici ili Modrima po koeficijentu? Mnogi su predlagali majstoricu, međutim više je nitko ne spominje. Pisalo se o varijanti da UEFA smanji juniorsku Ligu prvaka, da se u nju ne ide iz domaćih prvenstava, nego da sudjeluju samo klubovi čiji su seniorski sastavi u Ligi prvaka, ali zasad ostaje sve po starom, dakle puni program.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 05:13