Nenad Dugi / CROPIX
DINAMO - ZADAR 3-0

Kramarić slomio Zadar, Jurčić nezadovoljan: 'Koristio sam igrače koje sam htio odmoriti'

U utakmici 2. kola Prve HNL Dinamo je na stadionu u Maksimiru svladao Zadar sa 3-0 (0-0). Pred 3.000 gledatelja strijelci su bili Kramarić (56, 88) i Čop (90)
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 18. srpanj 2013. 16:35

Dugo je Dinamo lomio Zadrane. Baš kao i protiv luksemburške Fole trebalo mu je gotovo sat vremena da pronađe ključeve za čvrsti lokot koju je Ferdo Milin postavio ispred vratiju Zadra. A onda je Andrej Kramarić spremio jednu loptu iza Gluića, potom u završnici još jednu dok je 3-0 pobjedu potvrdio Duje Čop. I Dinamo je opet na vrhu HNL-a!

Nakon što su zadnje tri utakmice stvorile dobru klimu u Maksimiru koja je imala za epilog da i protiv tradicionalno slabog Zadra privuče gotovo sedam tisuća navijača, Kruno Jurčić im je servirao rezervnu varijantu. Potpuno je jasno kako ritam srijeda - nedelja djeluje iscrpljujuće u ljetnim mjesecima, ali navijači traže spektakl. U Maksimiru su ga dobili tek u zadnjih pola sata.

Jurčićeva rotacija je smjestila Pivarića na lijevi bek, Leku na onaj desni. Jozo Šimunović osvanuo je umjesto Addya u zadnjoj liniji, Alen Halilović preuzeo je konce igre dok je Kramarić dobio priliku od prve minute u napadu. Svoje prve minute upisao je Bakary Sare koji je stigao iz rumunjskog Cluja, a svi spomenuti su se u petak predstavili u novom dizajnu Puminih dresova.

S druge strane, Zadar se opravdano bojao reprizi “petarde” protiv Hajduka pa je Ferdo Milin sve karte stavio na defenzivu. Činili su Zadrani čvrsti blok koji je bilo teško probiti pa su domaćini u uvodnim minutama bili osuđeni na dalekometne pokušaje (Halilović) ili ubačaje s desne strane (Leko i Brozović). No, Tomo Gluić i nije imao nekog posla. Prva prava prilika bila je ona od Kramarića koja je otišla tik pored stative, dok su gosti zaprijetili preko Begonje te Vasilja.

Zadar je najbliži vodstvu bio nakon nešto više od pola sata igre. Jedan brzi kontranapad završio je udarcem Gržana koji se odbio od bloka i prevario Migliorea, ali lopta se od stative vratila u polje.

Related content

Na pauzu su “modri” ispraćeni zvižducima, a račun za zaista jalovih 45 minuta podnijeli su Antolić i Halilović koje je Jurčić zamjenio Soudanijem i Husejinovićem. Igra se nešto ubrzala, ali prekidi su i dalje bili rak rana u igri Dinama. Od desetak pokušaja, svi su redovito završavali u rukama vratara Gluića.

- Većina je labilno ušla, a s takvim pristupom ne možete ostvariti veliku pobjedu - rezimirao je Jurčić koji ponešto zamjera i sebi.

- Naravno da zamjeram. Pa svi znamo da je trener u Maksimiru uvijek kriv - nasmijao se Jurčić.

Čvrst bedem Zadrana probijen je tek nakon sat vremena igre. Husejinović je izveo korner s desne strane, Leko prebacio glavom do Kramarića koji je uhvatio vratara Zadra na krivoj nozi i lopta je uz pomoć stative ušla u mrežu. Zabili su i gosti, ali je sudac opravdano poništio pogodak Begonje zbog zaleđa.

Kramarić je mogao ranije potvrditi pobjedu, ali njegov udarac obrana Zadra čisti s gol linije. Sjajno je pucao i Duje Čop iz slobodnog udaraca te Brozović. I kada se mislilo da će «modriľ s minimalnom pobjedom ispratiti goste, u Maksimiru se dogodio mali “blitz krieg”.

Plavi devet se opet našao na pravom mjestu i glavom povisio za 2-0, dok je točku na i maksimirske predstave stavio Duje Čop. Iako su rezultatski doživjeli debakl, Zadar je bio solidan većim djelom utakmice.

- Svjestan sam od toga, ali od dojma se ne živi - razočarano je zaključio Ferdo Milin.

Jurčić: Morao sam psoegnuti za igračima koje sam htio odmoriti

Kruno Jurčić nije odavao dojam zadovoljnog čovjeka.. Nazrio je propuste i probleme....

- Uobičajena utakmica u zadnje vrijeme: protivnik dosta čvrst i organiziran, kvalitetan u bloku. Kada su stvari takve, tada treba biti poduzetniji, življi, koncentriraniji, što mi nismo bili, pogotovo u prvom dijelu - započeo je Jurčić pa nastavio. - Tada nastaju problemi pa sam posegao za igračima za kojima nisam želio. No koliko god ima loših stvari, one daju i određene naznake, na koga računati a koga ne, a opet i dobra opomena mojim igračima da su svi opasni. Nisam nezadovoljan određenim pojedincima, velik je dio momčadi ušao u utakmicu prilično opušteno, što se naravno odražava na igru.

Činilo se da silne rotacije rađaju danak nekonkrentnosti...

- Uvijek kad se priča o promjenama, dojmovi su subjektivni. Nedavno smo izašli iz priprema, a upravo su ovi igrali zajedno i pripremali se. Želim kazati da je ovo jedino vrijeme kad se može ući u rotacije jer kasnije momci s manje prilika padaju u formi. - započeo je Jurčić, a onda ipak u svome stilu udijelio packe: - Ovih dana u novinama su bili intervjui po dvije-tri stranice s onima koji nisu imali minutažu... Evo im danas minutaže.

Je li ju netko iskoristio, koliko je uopće slobodnih mjesta u zamišljenom idealnom sastavu Krune Jurčića?

- Osam do devet pozicija se zna, ali kada se oporavi i vrati Sammir sve je to više-manje popunjeno - zaključio je trener domaćina.

Ferdo Milin bio je tužan, ali i prilično realan. Baš u svome stilu:

- Čestitke Dinamu na zasluženoj pobjedi, nadao sam da ćemo još više odolijevati, da ćemo izdržati više od 60 minuta, ali primili smo ponovno glupe pogotke... Ništa idemo dalje, tražiti bodove u sljedećim utakmicama, krenuvši od Osijeka.

DINAMO - ZADAR 3-0 (Kramarić 56, 88, Čop 90)

UTAKMICA JE ZAVRŠENA

90. minuta - Zadar se raspao. Nakon kornera Šimunić je asistirao za Sarea i Čopa, koji zajedno guraju loptu u mrežu. Ipak, posljednji je loptu dirao Čop.

88. minuta - Sve je rješeno! Pivarić je pokušaj ubaciti s lijeve strane, a Gluić je loptu izbio visoko u zrak. Andrej Kramarić je nadvisio zadarskog stopera i glavom pospremio loptu u mrežu.

85. minuta - Sjajan udarac Brozovića sa 18 metara, Gluić je odlično obranio.

81. minuta - Duje Čop puca iz slobodnog udarca s 18 metara, Gluić vadi loptu isod grede.

78. minuta - Brozović je odlično proigrao Kramarića, koji je zaobišao i vratara, ali udarac sa gol-linije zaustavio je Con.

73. minuta - Zadrani su sami sebi zabili gol, ali srećom po njih Husejinović je bio u zaleđu. Razvodnila se utakmica u Maksimiru.

66. minuta - Mario Grgurović iz slobodnog udarva s 20 metara puca preko gola.

59. minuta - Begonja je na asistenciju Grgurovića zatresao mrežu, ali pomoćni sudac je opravdano poništio pogodak zbog zaleđa.

56. minuta - Dinamo je srušio zadarski bunker nakon kornera. Husejinović je centrirao, a nakon gužve Kramarić je prizemnim udarcem sa desetak metara matirao Gluića.

46. minuta - Jurčić je uvidio da bi večeras moglo biti problema, pa je u igru ubacio Husejinovića i Soudanija.

Završeno je prvo poluvrijeme.

38. minuta - Kramarić je na desnoj strani okrenuo svog čuvara, nabacio za Šimunovića, koji glavom puca preko gola.

33. minuta - Migliore i vratnica spašavaju Dinamo. Gržan je opalio sa 18 metara, lopta na putu do gola je zakačila Leku, a Migliore je vršcima prstiju dotaknuo loptu i skrenuo je u vratnicu!

28. minuta - Zgodan pokušaj Vasilja. Igrač zadra odapeo je iz voleja s 20-ak metara skroz iskosa, lopta je prohujala kraj vratnice.

25. minuta - Prva prilika Dinama. Brozović je izbacio Kramarića, koji je sa 15-ak metara iskosa puca pokraj vratnice.

18. minuta - Gosti su dobro izigrali obranu Modrih, ali Begonja je sa vrha 16-erca pucao visoko preko vrata.

17. minuta - Dinamo konstantno ima loptu u nogama, a Zadar se bez problema brani. Tempo je spor, Modri muče loptu, a Zadrani jedva da prolaze centar.

3. minuta - Alen Halilović je pucao s 20-ak metara, u posljednji trenutak netko je blokirao glavom.

Utakmica je počela!

DINAMO: Migliore - Leko, Šimunović, Šimunić, Pivarić - Sare - Halilović (od 46. Husejinović), Antolić (od 46. Soudani), Brozović, Čop - Kramarić;

ZADAR: Gluić - Prahić, Con, Sarić - Gržan (od 82. Heister), Ikić, Surać, Muić (od 56. Grgurović), Begonja, Vasilj - Ivančić (od 61. Jurina)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 07:41