Cropix/Robert Belošević
PRVA UTAKMICA U KOPRIVNICI

KREĆE HNL! NOVI NOGOMETNI BESKRAJNI DAN U odnosu na Rijeku i Hajduk, Dinamo je svemirski brod!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. srpanj 2016. 01:34

Dinamo koji bezbrižno prvi prolazi ciljnom ravninom, jesenska Rijeka nade koja do proljeća prerasta u ponornicu, Hajduk sa sve masovnijim članstvom i sve većim bodovnim zaostatkom za konkurencijom, zanemariva gledanost od otprilike 2500 navijača po utakmici.

U pozadini priče sa stadiona - ili ipak ispred nje? - nastavak perpetuirane borbe za ukidanje svevlašća i demontažu kulta Zdravka Mamića, što uključuje sudske procese i politička nadmudrivanja u vezi s primjenom novih odredbi Zakona o sportu.

Nova kampanja MAXtv Prve lige vraća nam se u petak na repertoar kao davno prežvakan film u programskoj ljetnoj shemi nacionalnih televizija, kao nogometni “Beskrajni dan” koji znamo napamet, ali mu se svejedno veselimo jer nemamo drugog i boljeg. I ovaj put unaprijed znamo rasplet, ali računamo na određena osvježenja.

spušta se ljestvica Zanima nas hoće li Dinamo pod Kranjčarom izgledati atraktivnije nego proteklih sezona, može li nekadašnji navijački poster-boy vratiti ljude na tribine i koliko će uopće izdržati ako znamo da su odnosi dviju moćnih zagrebačkih nogometnih obitelji opterećeni teškom hipotekom iz prošlosti?

U Kranjčarovim rukama je najbolji nogometni štof na području od Beča do Atene, maksimirska “bušotina” godinama izbacuje talentirane igrače za velike zapadne klubove i takav, ekonomski i igrački suveren, Dinamo do daljnjeg ostaje dimenziju iznad Rijeke i Hajduka, čija je obveza u svaku sezonu ući s najavom borbe za trofeje. Tanak roster splitskog kluba i deklarirana želja da se u kolovozu zaradi na transferima Kalinića i Sušića plastično pokazuju da se letvica dramatično spušta i prije nego što se zakotrljala prva lopta.

rupe u sastavu Novi trener Marijan Pušnik velika je nepoznanica i, prema dosad viđenom, suprotnost sunarodnjaku Matjažu Keku, čiji je projekt velike Rijeke proljetos zaglavio u zrakopraznom prostoru. Nogometni narod bit će ugodno iznenađen ako Pušnikovo splitsko putovanje ne završi kao “kratki izlet”, u ovo kratko vrijeme koliko je proveo na Poljudu svjedočili smo prečestim trenerovim adrenalinskim poticajima i prerijetkim igračkim pojačanjima, da bi stvar završila happy endom. Bitno bolje naoružan Kek s Rijekom nije uspio ukinuti Dinamovu dominaciju u protekle dvije godine, a u sljedećoj sezoni taj cilj djeluje kao nemoguća misija. Iako u novu sezonu kreće s čvrstom okosnicom momčadi, nije isključeno da će do rujna ostati bez Tomasova ili Močinića, čiji bi odlazak ostavio golemu rupu u sastavu.

Gornjem dijelu tablice ove sezone trebao bi se priključiti konsolidirani Osijek, čiji će napad predvoditi Gabrijel Boban, a novu snagu momčad bi mogla pronaći u Barišiću i Luliću, mladim povratnicima u klub koji nisu pronašli afirmaciju na ambicioznijim adresama.

Rezultati pripremnih utakmica sugeriraju da bi Cibalia mogla napraviti neočekivan iskorak prema sredini tablice, kao i da se Split nakon godina rezultatske i financijske konjunkture (unosni transferi Rebića, Roga, Cikalleshija) teško snalazi u okolnostima prve veće krize. Inter pod sigurnim vodstvom Samira Toplaka izgleda kao bolja oklada, čak i nakon što je momčad osakaćena odlaskom golgetera Ilije Nestorovskog.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 08:48