Mindaugas Nikoličius (lijevo) i predsjednik Lukša Jakobušić
 VOJKO BASIC/CROPIX
SPORTSKI DIREKTOR

‘Krećemo u rekonstrukciju Hajduka! Napravit ćemo sve da zadržimo Kalinića i Livaju, evo tko sve odlazi‘

Mindaugas Nikoličius najavljuje vrlo burno ljeto na Poljudu: ‘Trebamo dovesti puno novih igrača‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. ožujak 2021. 19:17

Uoči posljednjih 12 utakmica sezone, Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius izašao je pred novinare s jasnom vizijom stvaranja nove momčadi Bijelih.

- Čeka nas interesantno ljeto u rekonstrukciji momčadi, u našem pokušaju stvaranja natjecateljski snažnog Hajduka. Neće to biti jedan ili dva, bit će više igrača. Ne mogu reći koliko, ali momčad će se bitno promijeniti - kazao je Nikoličius dodavši:

- Od prvog dana otkad sam došao u Hajduk radim na selekciji, primarno na pojačanjima za ljeto. Da, definitivno trebamo puno igrača na ljeto. Neki idu u transferni izlog poput Vuškovića, koji je klupski projekt. Nismo napravili transfer ove zime jer smo procijenili da će na ljeto imati bolju cijenu. Za svakog igrača imamo plan, ali ne ide uvijek po planu. Imamo jasnu sliku Hajduka, ne samo ljetnog, nego i Hajduka za godinu i pol.

Ambiciozan je Nikoličius. U suradnji s predsjednikom Jakobušićem ima sportski direktor precizan plan i viziju momčadi u budućnosti. No, krenimo od početka, od trenera. Koliko ste zadovoljni Tramezzanijem?

- Radi tek dva mjeseca, pustimo neka obavlja svoj posao. Vidjet ćemo što će biti do kraja sezone.

Je li rezultat ključan za ostanak Tramezzanija ili trener ostaje bezuvjetno?

- Nismo donosili nikakve konačne odluke unaprijed. Vidjet ćemo kakva će biti igra, razvoj igrača i plasman. Prerano je davati odgovore na takva konkretna pitanja.

U rekonstrukciji momčadi temelj bi trebao predstavljati ostanak Kalinića i Livaje...

- Da, to je naš putokaz. Imamo vremena uvjeriti Livaju da ostane, da je Hajduk najbolja opcija za njega. Što se tiče Kalinića, željeli bismo ga ostaviti na dulje razdoblje. Vjerujem da navijači shvaćaju kako smo, primjerice, Livaju uzeli ne radi osvajanja Kupa, već zbog stvaranja jakog Hajduka u budućnosti. Dolazak Livaje nudi mogućnost razvoja mladih igrača poput Ljubičića i Biuka, koji mogu trenirati s takvom klasom, napredovati uz njega.

Uvijek optimist

Je li realno da obojica ostanu?

- Uvijek sam optimist, napravit ćemo sve da Kalinića i Livaju ostavimo. Jasno, i da uz njih dovedemo nekog od bivših igrača Hajduka ili hrvatskog reprezentativca.

Je li opcija povratak Nikole Kalinića?

- U konkurenciji je svaki igrač koji će podići Hajduk, igrač s kojim ćemo napraviti bolju momčad. Tu s Kalinićem nema ništa konkretno.

Kako ćete riješiti status Jaira i Posavca, dvojice skupih igrača koji nisu u prvom planu?

- To je situacija koju sam zatekao, ali moramo donijeti odluku koja će zadovoljiti i igrača i klub. Posavec odlično radi, međutim, nakon dolaska Kalinića nije bilo vremena da mu se nađe drugi klub. Razgovarat ćemo s njim i njegovim agentom ovo ljeto. Sentić? Još nije spreman za prvu momčad, iduće godine će otići na prvoligašku posudbu koja ne mora biti u Hrvatskoj. Ali, mora braniti godinu dana na prvoligaškoj razini i onda se vratiti u Hajduk.

Što će biti s petoricom igrača koji su posuđeni Hajduku (Umut, Fossati, Kalinić, Todorović, Mujakić) do kraja sezone?

- Uglavnom imaju otkupnu opciju, ali idemo od igrača do igrača. Fossatiju istječe ugovor u Monzi, ali ima opciju da može produžiti. U razgovorima smo s Monzom ovisno o njihovoj promociji u prvoligaško društvo. Još uvijek nemamo konačnu odluku, ali imamo plan.

Toliko o momčadi. Nikoličius se u Hajduku već susreo s jednim lošim rezultatom, koliko vas je zaboljela eliminacija u Kupu, posebno s aspekta Gorice, kluba iz kojeg ste došli u Hajduk?

- Zabolio me kao i svaki poraz. Istina, za mene malo posebna utakmica jer sam došao na stadion gdje sam radio tri godine. Bilo je čudno sve gledati s druge strane. Utakmica? Rezultat nije bio realan, nismo zaslužili izgubiti takvim ishodom. Ali, svaka čast Gorici, prošli su dalje.

Hajduk je odigrao dobru utakmicu, rekao je trener Tramezzani nakon utakmice u Velikoj Gorici. Kako to komentirate?

- Trener je objasnio, nema razloga da ja objašanjavam iste stvari. Ali, taj susret smo stavili u arhivu. Dobili smo neke informacije o tome što trebamo poboljšati. Uvijek kad imaš lošu utakmicu, to je nova lekcija.

Što ste naučili iz poraza?

- Bila je važna utakmica, ali nije jedina koju je Hajduk igrao. Zadržat ćemo zaključke za sebe, ali uradit ćemo sve da napredujemo. Svaka sljedeća utakmica je najvažnija, nakon Gorice je bilo bitno pobijediti Šibenik. Da odemo na prvenstvenu stanku s pobjedom. I dalje držimo naš cilj, a to je da se Hajduk kvalificira za Europu. Imamo 12 utakmica, vjerujem da je i raspored dobar za ulazak u Europu.

Nedostaje uspjeh

Koliko je realno ući u Europu ove sezone jer ni četvrto mjesto u prvenstvu zasad nije sigurna pozicija za europski plasman?

- Nitko ne može dati precizan odgovor što je realno. Mi moramo pobjeđivati, ali znate kako se kaže - “ti planiraš, a Bog se smije”.

Koji je vaš dojam o Hajduku nakon tri mjeseca boravka u splitskom klubu?

- Tri godine sam radio u Gorici, znao sam što znači Hajduk u Hrvatskoj. Nisam došao s očekivanjima, ni ranije stečenim prosudbama, ali sretan sam što imam mogućnost raditi u Hajduku. Zaista vjerujem da klub možemo napraviti uspješnim. Cijeli klub mora biti fokusiran na rezultat prve momčadi jer nama nedostaje uspjeh.

Eduok odlazi, Jradi i Caktaš čekaju istek

Što će biti s Eduokom koji se ovog ljeta vraća s posudbe iz Konyaspora?

- Nije sporno da je dobar igrač, ali preskup je za Hajduk. Na ljeto ima još godinu dana ugovora, međutim, malo je vjerojatno da će ostati.

Vraćaju li se Jradi i Caktaš na trening prve momčadi? Je li se nešto promijenilo u njihovom statusu?

- Ništa se nije promijenilo. Bilo je opcija za transfer, ali ništa se nije dogodilo. Priča je zatvorena, čeka se istek ugovora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:32