Hoće li s novim trenerom biti i više slavlja na travnjaku?
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
USKORO POTPISUJE?

Krenuo je iznad svih očekivanja, a onda mu je jedan Bosanac koji nije prošao u Hajduku zapečatio sudbinu!

Čelnici poljudskoga kluba na pragu su rješavanja trenerskog pitanja i to s portugalskim stručnjakom
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. siječanj 2021. 14:06

Hajduk je na pragu složenog rješenja trenera, koji bi trebao preuzeti i preporoditi momčad, a kako su Sportske novosti najavljivale prethodnih dana, izbor sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa i predsjednika Lukše Jakobušića jest - stranac. Portugalac Jorge Manuel Rebelo Fernandes, “za prijatelje” Silas, 40-godišnjak koji je do sada trenirao Belenenses (dvije sezone) i Sporting (pola sezone, otišao početkom ožujka prošle godine), trebao bi se ovih dana pojaviti u Splitu na završnim razgovorima.

U tim razgovorima treba se dotaknuti plaće, ali još je važnije saznati u kojem smjeru namjerava raditi Silas. Bit će zanimljivo vidjeti, ukoliko se dogovor postigne, može li Silas učiniti s Hajdukom ono što je jedan njegov bivši igrač iz Sportinga, Bruno Fernandes, napravio po dolasku u Manchester United. Fernandes je postao najbolji igrač Crvenih vragova, njegovi golovi i asistencije preporodili su sastav Olea Gunnara Solskjaera, te je Manchester United osvanuo na prvom mjestu Premiershipa.
Silas je, inače, priliku u jednom od tri najveća portugalska kluba dobio u rujnu prošle godine. Prethodno se dokazivao u malom Belenensesu s kojim je zauzeo 12. i 9. mjesto u Primeiri, a onda je Marcel Keizer otpušten nakon serije od pet poraza, što se u Sportingu nikome ne oprašta. Dokaz je i to da je Silas u tom trenutku postao peti trener u godinu dana, dakle, paralela Sportinga i Hajduka je neizbježna. Oba velikana posljednjih godina glavinjaju i tonu u krizu.

Bivši igrač nekoliko portugalskih klubova (Leiria, Maritimo, Belenenses), španjolskih (Elche), engleskih (Wolverhampton, nije se naigrao), ciparskih (Limassol) karijeru je okončao tek 2017. godine, a u smiraj igračkih dana zarađivao je novce i u Indiji. Skupio je čak 615 utakmica, na internetu se može pronaći da je bio i strijelac u 80 navrata. Na stranu što je postigao kao igrač, kao trener je u tri godine pokazao da bi od njega moglo biti nešto kvalitetno. Uostalom, portugalski treneri su u trendu u Europi otkako je Jose Mourinho otvorio granice, a interesantno je da je Silas igrao i pod slavnim sunarodnjakom u Leiriji.

Da je malo pričekao...

U Sportingu je Silas krenuo iznad svih očekivanja, osam pobjeda iz deset utakmica, što u prvenstvu, što u Europskoj ligi, podigli su optimizam, međutim, Silas nije imao sreće i u šesnaestine finala Europske lige je naletio na Edina Višću. Višća je srušio Sporting jednim pogotkom u prvoj utakmici za 1:3, ali još više u uzvratu gdje je u 90. minuti zabio za 3:1 i produžetke, te u 116. minuti osigurao prolaz Basaksehira, kasnijeg turskog prvaka.

Višća je, kao što se zna, nekoć kao mlad i nepoznat igrač boravio nekoliko dana na probi u Hajduku, no nije se zadržao. Ta eliminacija se odrazila i na prvenstvo, poraz od Famalicaa je bio koban, rastanak neminovan.
- Ispričavam se svima. Sportingova povijest zaslužuje mnogo više od onoga što mi pokazujemo na terenu. Zahvaljujem se svima na pruženoj prilici, naučio sam puno stvari, a ovo je bila promišljena odluka. Sporting mora početi razmišljati o sljedećoj sezoni, treba mu novi trener i nova ideja.

Tako je rekao u oproštajnom govoru, bio je 4. ožujka i uslijedila je stanka zbog pandemije koronavirusa. Da je malo pričekao, možda bi i danas bio trener Sportinga. Ovako je Silas na pragu dolaska u Hajduk, na rundu razgovora s Nikoličiusom i Jakobušićem da se vidi kako diše, kako razmišlja, što mu je ideja vodilja… Financijski uvjeti, kakvi god bili, vjerojatno će predstavljati najmanji problem ukoliko portugalski stručnjak oduševi nastupom.

DVIJE TRENERSKE POSTAJE

Belenenses
(od siječnja 2018. do rujna 2019.)
61 utakmica na klupi
16 upisanih pobjeda
21 ostvareni remi
24 uknjižena poraza
Sporting Lisabon
(od rujna 2019. do ožujka 2020.)
28 utakmica na klupi
17 upisanih pobjeda
1 ostvareni remi
10 uknjiženih poraza

GDJE JE IGRAO

Belenenses (Portugal)
Uniao de Leiria (Portugal)
Atletico CP (Portugal)
Cova Piedade (Portugal)
Maritimo (Portugal)
Wolverhampton (Engleska)
Elche (Španjolska)
AE Pafos (Cipar)
Ethnikos Achnas (Cipar)
AEL Limassol (Cipar)
NorthEast United (Indija)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:42