Ivan Dolček
 CROPIX
POKAZAO ŠTO MOŽE

Krilo koje može ‘otjerati‘ Gyurcsa: Sjajno izdanje najskupljeg HNL pojačanja Hajduka nakon braće Sharbini

Prebačen je u drugu momčad, a tamo je protiv lidera Druge lige u subotu odigrao simultanku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. listopad 2020. 20:13

Onaj tko nije poimence znao igrače u subotnjem drugoligaškom dvoboju Hajduka 2 i Hrvatskog dragovoljca, u svakom je slučaju morao zapaziti visokog plavokosog ljevaka u bijelom dresu. Dominirao je utakmicom, s dva bijega riješio je pobjednika.

Ivan Dolček ispunio je cilj, jer u drugu momčad prebačen je zbog minutaže, igre i povratka samopouzdanja. Dolček je sve napravio “po udžbeniku”. Igrao je 75 minuta, postigao drugi zgoditak, a prvi je došao nakon prekršaja kojeg je izborio na rubu kaznenog prostora. U susretu s Dragovoljcem, liderom Druge HNL, jasno se vidjela razlika u klasi. Dolček i Teklić su dva igrača koji kvalitetom strše iznad ostalih na terenu.

Puno obećava

Ovoga puta pozabavili smo se Dolčekom, njegovim statusom, igrama i očekivanjima u Hajduku. Jer, Dolček je igrač koji puno obećava....

Prošlog ljeta stigao je iz Slavena Belupa kao najskuplji igrač iz HNL-a kojeg su angažirali Bijeli poslije braće Sharbini. Hajduk je u ljeto 2010. godine iskrcao dva milijuna eura za braću s Grobnika, dok je Dolček plaćen skromnijih 500.000 eura. Ali ipak, velikih pola milijuna eura, jer skupocjeni transfer Dolčeka bio je velika vijest s obzirom na to da su braća Sharbini pri dolasku u Hajduk bili zvijezde mercata, a Dolček je imao status gotovo anonimnog 19-godišnjaka. Premda je prije Hajduka probao i u Dinamu, ali nije se dugo zadržao.

- Tata me vozio svaki dan iz Koprivnice na treninge u Zagreb i natrag. Svaki dan 250 kilometara, a imao sam tek 11 godina.

Tako je krenuo Ivan Dolček. Iz Podravskih Sesveta preko Graničara iz Đurđevca, pa Dinama i potom proljeća na posudbi u kadetima Šibenika došao je do Belupa odakle se preselio u Hajduk, do sada najvišu stepenicu karijere.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

U prvom razgovoru, još u ljeto prošle godine, objasnio je zašto baš Hajduk...

- Igrao sam za reprezentaciju U-19 kod izbornika Gudelja i nekoliko utakmica za prvu momčad Belupa. Tu se dogodio preokret, počele su dolaziti ozbiljne ponude o kojima me obavještavao moj zastupnik Danko Đikić. Bilo je i ponuda iz inozemstva, ali ja sam se odlučio afirmirati u HNL-u. Kroz Hajduk.

Dizanje kod Tudora

Do sada je odigrao 29 utakmica za Hajduk, postigao i dva zgoditka. Zanimljivo, prvog odmah u debiju na Malti protiv Gzire United. Ove sezone ima tek pet nastupa, samo je protiv Istre krenuo pd prve minute, a sve ostalo su bili ulasci s klupe. Malo je igrao Dolček otkada je stigao u Hajduk, posebno prvih šest mjeseci. Digao se kod Tudora, najviše utakmica (13) zabilježio je u njegovu mandatu.

Da bismo definirali što je Dolček i kakva su shodno tome očekivanja, moramo precizirati njegovu ulogu na terenu. Dakle, Dolček je krilni igrač kome su brzina i dribling glavne karakteristike.

- Mogu igrati lijevog beka, desno i lijevo krilo. To su moje pozicije. U napadu ulazim dijagonalno s desne strane i udaram po golu - sam je objasnio svoju ulogu i igračke karakteristike.

Nedvojbeno potencijal, ali pitanje je kako nadu pretvoriti u igrača? Kako od obećavajućeg nogometaša napraviti klasu? S Dragovoljcem je prošle subote potvrdio sve ono što smo i prije znali. Potvrdio je da nije slučajno u hrvatskoj reprezentaciji U-21, jer još jednom je pokazao koje su mu odlike i što treba forsirati.

Trebat će mu vrijeme

Za prvi pogodak krenuo je s centra igrališta, dijagonalno od središnje linije prema kaznenom prostoru. Dugi korak, odlična kontrola lopte i na kraju što preostaje suparniku nego prekršaj u izglednoj situaciji za šutiranje. Za drugi zgoditak je loptu dobio na poziciji klasičnog lijevog krila, upao u sredinu, promiješao još ponekog obrambenog igrača i zabio slabijom, desnom nogom.

Da, Dolček je lijevo krilo, igrač čiju poziciju trenutno drži Adam Gyurcso. Može igrati i desno, ali je u svakom slučaju krilo. U trenutku kada Gyurcso nema produžen ugovor, kada je ušao u posljednju sezonu ugovora na Poljudu, a pritom ne pruža nezaboravne utakmice da se momčad ne može bez njega sastaviti, jasno je da ima prostora i za Dolčeka. Klub koji živi od prodaje igrača na klupi drži nogometaša od 20 godina, a na terenu 29-godišnjaka i pritom momčad bilježi tri poraza u četiri posljednje utakmice. Dolčeku će trebati vremena za sazrijevanje, ali sazreti neće nikada ako ne bude igrao. Ako već momčad nije na rezultatskom nivou dosegla očekivani nivo, onda definitivno ima prostora za usavršavanje brzog ljevaka.

Inače, pri dolasku u Hajduk imao je Dolček cijenu od 100.000 eura, a danas ga Transfermarkt drži na 550.000 eura, premda ove sezone ima tek jednu utakmicu u početnom sastavu Bijelih.

Vole ljevake

Ljevaci su na visokoj cijeni, rjeđe se pojavljuju na tržištu, više se traže.

Hajdukova najveća prodaja nakon transfera Nikole Vlašića također je vezana uz igrača lijeve noge, Domagoja Bradarića, koji je transferiran u Lille u ljeto 2019. godine za 6,5 milijuna eura, a 3,5 milijuna eura uzeli su Bijeli godinu ranije u prodaji Tome Bašića u Bordeaux. Francuzi vole Hajdukove ljevake, što dakako ne znači da će i Dolček u Francusku, ali od 20-godišnjeg Koprivničanca također se puno očekuje.

Lijeva noga, brzina, dribling... imaju se i Dolček i Hajduk čemu nadati.

I Artem Milevskij igrao za drugu momčad

Premda igračima često nije drago preseliti iz prve u drugu momčad, jer kao “ispod časti je igrati Drugu ligu”, treba podsjetiti kako su u dresu Hajduka 2 igrali i neki njihovi veliki prethodnici. Artem Milevskij, dvije godine najbolji igrač Ukrajine. Reprezentativac i zvijezda kijevskog Dynama nespreman je došao u Hajduk i nakon dva mjeseca pripreme počeo je u jesen 2014. igrati za Hajduk 2 u Trećoj ligi. Dvije godine kasnije za drugu je momčad igrao i Ante Erceg, također predstavljen kao veliko pojačanje.

Ove sezone u drugu momčad su vraćeni Stipe Radić i Ivan Brnić koji su prošlo prvenstvo završili u kadru prve momčadi. Obojica koriste minutažu, pokazuju da su pojačanja za drugu momčad. Dva susreta za Hajduk 2 odigrao je i Leon Kreković, također napadač iz Vukasova kadra, ali još čekamo njegov pozitivni povratni odgovor. Koristilo bi i Krekoviću da zabije poneki pogodak za drugu momčad, da poput Teklića i Dolčeka vrati samopouzdanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:34