RONALD GORSIC/CROPIX
BRUNO PETKOVIĆ ZA SN

‘Kritizirali su me, pa i Messija kritiziraju, no moram više zabijati! Spreman sam za TOP lige svijeta!‘

Dinamov reprezentativac govori o velikim planovima za 2021. godinu, o Dinamu, Vatrenima, Barci...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. siječanj 2021. 08:08

Kad ste igrač kao Bruno Petković, onda je logično da ste u fokusu stručnjaka, novinara, promatrača.... Gleda se i prati svaki vaš potez, komentira se svaka upućena lopta, svako dodavanja, pogodak ili promašaj.

Petkovićeva priča je već sto puta ponovljena, svi znamo kako je po dolasku iz Italije bljesnuo poput kometa u Dinamu, postao hrvatski reprezentativac, oduševio izbornika Zlatka Dalića. Onda je malo zapelo, ne može uvijek sve biti idealno, pa ga je onda taj isti izbornik kritizirao, ne samo on. No, Dinamovog napadača sva ta priča nije previše dirala. On je radio po svome, na kraju polusezone opet je podsjetio na onog, kako to volimo kazati, “starog Petkovića”. Na koncu, suha statistika kaže da je ove polusezone za Modre zabio 7 pogodaka, pet u HNL-u i dva u Europskoj ligi. Za Vatrene je prošle godine pogodio jednom, u onom porazu od Portugala (1:4) u utakmici igranoj u Portu.

Pitamo ga po čemu će najviše pamtiti prošlu 2020. godinu?

- Dogodilo se jako puno stvari na koje se nije moglo utjecati. Prekid prvenstva, dugo vremensko razdoblje nismo trenirali, imao sam i malu ozljedu, trebao sam, mogu tako kazati, ponovno krenuti. Zapravo, prošle godine dogodilo se dosta toga negativnoga. Međutim, Dinamo je na kraju rezultatima u HNL-u, te u Europskoj ligi, izvrsno zaključio godinu. Odigrali smo zaista odličan jesenski dio polusezone i s veseljem očekujem nastavak koj slijedi vrlo brzo, već 19. siječnja - kazao nam je u uvodu Petković.

Za vas je prošla godina bila nekako čudna, ispresijecana, turbulentna... Niste bili u onoj formi na koju ste nas navikli, eto, i izbornik je govorio o vašoj “20-postotnoj spremnosti”. Nije bilo niti previše pogodaka, ali pred kraj polusezone ste opet bili dobri.

- Istina, bilo je kritika na moju igru. Međutim, ne volim se osvrtati na kritike, te na ono loše što napravim u igri. Kad analiziram, onda to radim s ljudima koji su kompetentni. Onda donosim zaključke, te gledam kako da najbolje nastavim dalje. Sve ostalo što se pojavljivalo u medijima ili u komentarima na društvenim mrežama apsolutno me ne zanima. Naravno, nije lijepo čuti ili čitati kritike, ali već sam na njih postao imun. Jasno, tu ne govorim o konstruktivnim kritikama, onima koje će mi pomoći u karijeri, koje će mi pomoći da nešto bolje napravim. Danas se jednostavno treba znati nositi s kritikama, to je sastavni dio cijele priče. Pa, kritizira se i Messi kad ne igra dobro, svatko se kritizira... Svatko si daje za pravo biti kritičar, nemoguće je svima odgovoriti i svaku kritiku uzeti k srcu jer bih se onda jako loše osjećao. Zato se ne obazirem na kritike...

Moram biti opasniji

Dobro, nakon analize vaše igre s kompetentnim ljudima u klubu, do kakvih ste zaključka došli na kraju polusezone? Što nije bilo dobro, što jest, gdje se vidi prostor za napredak?

- Zaključak je jasan, moram biti efikasniji! Trebam biti bliže golu, inzistirati na boljoj statistici. Ne samo u postizanju pogodaka, nego i u pripremanju akcija i asistencijama. Trudim se i radim na tome. Mislim da ću ove 2021. godine biti efikasniji napadač. To mi je jedan od najvažnijih ciljeva.

Zašto stalno dolazite natrag po loptu, kao da bježite od suparničkog gola, pa onda kad je dobijete, volite driblati... To vas udaljava od gola, od prilika...

- Meni je takav stil igre nešto prirodno. O tome uopće ne razmišljam za vrijeme igre, jednostavno me igra tako odnese. Volim se spustiti po loptu, igrati, napraviti višak. Sad se moram naučiti da budem opasniji kao strijelac, da više zabijam.

Kad već pričamo o golovima, ima li kakva statistička želja za ovu godinu?

- Nemam neki broj pogodaka u glavi koji bih želio zabiti ove sezone. Što više, to bolje. Nikad nisam stavljao osobnu statistiku ispred momčadske. Nisam čovjek koji će misliti samo na sebe. Da, želim zabiti što više golova, ali nikada, baš nikada, neću pucati po golu ako je moj suigrač u boljoj poziciji...

Ruse ne poznajem

Kažu da pravi golgeteri uvijek pucaju, iz svake situacije, da moraju biti pomalo sebični?

- Možda... Ali, ja nisam taj! Uvijek ću biti momčadski igrač jer s tim dečkima svaki dan dijelim svlačionicu. Ne bih mogao cijeniti sam sebe da sam sebičan, da ne poštujem suigrače. Svaki dan ih pozdravljam, svaki dan se družim s njima. Kakav bih to bio čovjek da mislim samo na sebe?

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Dinamo je iza sebe ostavio odličnu godinu, što očekujete u 2021?

- Ispunili smo jedan cilj, prezimili smo u Europi. Sigurno da je to jedan veliki uspjeh. Međutim, nećemo se zadovoljiti s tim rezultatom. Imamo potencijal i momčad kojoj ne smije biti cilj samo proljeće u Europi. Dakle, naše europske ambicije su veće. Ali, idemo polako, utakmicu po utakmicu. Nemamo nikakav imperativ, ali želimo dogurati što je moguće dalje. U domaćem prvenstvu želimo novi naslov prvaka. Makar, HNL je postao jako dobar, kompetitivan, konkurentan.

Kad smo kod Europske lige, Krasnodar na prvu izgleda kao prepreka koja se može preskočiti?

- Rusko prvenstvo ne poznajem dovoljno da bih ga mogao komentirati. Krasnodar je remizirao s Chelseajem u skupini Lige prvaka, pobijedili su Rennes, bili su treći u skupini, sigurno su kvalitetni. Ali, velim, ne poznajem ih dovoljno, tako da moj komentar te momčadi ne može biti relevantan.

Kazali ste da je HNL postao dobra, konkurentna liga. Koga vidite kao najvećeg konkurenta Dinamu?

- Osijek vidim kao najvećeg konkurenta, on je najbliži. Skupili su dosta bodova. Možda njihova igra nije estetski za uživanje, ali imaju dobar rezultat. Gorica je jako dobra, ona može također u sam vrh. Ova situacija s odlaskom trenera i sportskog direktora može možda utjecati na njih, a i ne mora. Najvažnije je što igrači imaju u glavama. Ukoliko igrači u Gorici ostanu ujedinjeni, složni, sve ovo drugo bit će nebitno. Rijeka ima odličnu momčad. Hajduk bez obzira na trenutačnu petu poziciju može biti nezgodan. Mislim da HNL nikad nije kompetitivniji! Nemaš nigdje unaprijed osvojene bodove, svatko te može nokautirati, na svakom gostovanju, pa makar to bilo i protiv zadnjeg na ljestvici. Moraš biti na punom kapacitetu, svatko te može nokautirati...

Živim u trenutku

Gdje se vidite za godinu dana?

- Nisam osoba koja razmišlja tako daleko. Ja sam čovjek koji živi u trenutku. Da, možda bi bilo bolje da razmišljam o budućnosti, da sam malo organiziraniji, ali nisam taj, jednostavno nisam, tako da ne mogu odgovoriti na ovo pitanje. Ali, jednog dana mi je svakako cilj završiti u jednoj od najjačih svjetskih liga, u jednom od najjačih klubova.

Koja vam je liga najprimamljivija?

- Serie A je kvalitetna, Primera, Bundesliga, a Premiership je vjerojatno najjača liga na svijetu. Danas je nogomet nikad bolji, nikad moderniji, nikad brži. Ma, lige oko kojima sad pričam, veliki klubovi... To očekujem u budućnosti. Trenutačno sam zadovoljan u Dinamu, tu mi je lijepo.

Osjećate li se sposobnim igrati u najjačim svjetskim ligama i najjačim svjetskim klubovima?

- Naravno, sposoban sam za to! Ima još stvari koje moram popraviti u svojoj igri, ali isto tako u jačim ligama ih mogu još više izbrusiti. Da, spreman sam za najjače lige svijeta - zaključio je Petković.

Bilo je nekih kontakata s Barcelonom, ali sve to prepuštam Cvjetkoviću

Prošle sezone je za vas bila zainteresirana Barcelona? Kakva je to bila priča?

- Bilo je nekih kontakata, ali sve to prepuštam svom zastupniku Ivanu Cvjetkoviću. Odluke, naravno, donosimo zajedno, ali ne volim kad se previše medijski nagađa o tim stvarima. Recimo, neke stvari koje su izašle oko mojih mogućih transfera nismo znali niti on, niti ja... Ali, bilo je dosta stvari koje smo mi znali, dosta ponuda, ali koje nas nisu zanimale. No, nema razloga s time izlaziti u javnost.

Naporan raspored? Nekima bi to bio problem, ali Dinamu baš i nije toliki

Dinamo čeka pakleni raspored nakon ovih rovinjskih priprema. Počevši od 19. siječnja, u devet dana igrate tri derbija, s Rijekom, Goricom i Hajdukom. Nakon toga, opet tri utakmice u istom vremenskom razdoblju. Kako to sve izdržati?

- Za neke druge momčadi to bi možda bio veći problem, ali za Dinamo nije. Ili ne baš toliko... Mi imamo jako širok roster dobrih igrača. Na svakoj poziciji imamo barem jednu alternativu, sve odlične igrače. Tako da se mi uopće ne zamaramo s tim zgusnutim rasporedom. Taj zgusnuti raspored bit će dobar alibi za momčadi koje će gubiti u tom razdoblju. Tri derbija u devet dana? Nema laganih utakmica, rekao sam da je HNL nikad konkurentniji. Da igramo s Istrom 1961, Varaždinom ili s bilo kojom drugom momčadi s dna ljestvice, ne bi bilo lako. Derbiji su samo više derbiji u psihološkom smislu, to ih dijeli od ostalih utakmica. U tjelesnom smislu sve su utakmice iste...

Hrvatska ima kvalitetu za velike stvari

Ove godine je Euro. Što možemo očekivati od Vatrenih?

- Mislim da imamo jako kvalitetnu reprezentaciju. Možda su naše igre u Ligi nacija destabilizirale mišljenje o nama kao odličnoj nacionalnoj vrsti. Međutim, nas reprezentativce to nije uzdrmalo. Mi smo svjesni svoje snage. Znam da će svi protivnici kad budu igrali protiv nas biti mrvicu motiviraniji jer smo viceprvaci svijeta. Ali, mi smo jako, jako motivirani, želimo napraviti dobar rezulat. Neću sad ništa obećavati i kazivati do kuda bismo trebali dogurati, ali imamo kvalitetu za velike stvari.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 08:11