Paun Paunović/CROPIX
ŽELE PONOVITI SAN SIRO

Krstičević u Maksimir stiže sa 14 debitanata: Mogu li Bili klinci pobijediti lidera HNL-a?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. rujan 2012. 17:34

Iskustvo je nenadoknadiva kategorija, učili su nas stariji u svakom ambicioznom pokušaju proboja prema vrhu neke hijerahijske ljestvice. Upravo je nedostatak iskustva najveći hendikep današnjeg Hajduka. Čak 13 igrača Bijelih po prvi put bi u subotu moglo istrčati na maksimirski travnjak. Ali nisu na tom popisu samo igrači s klupe, impresivan je i popis prvotimaca koji u subotu stižu upisati prvi nastup na stadionu Dinama.

Reprezentativac Bijelih Josip Radošević, potom najbolji strijelac Mijo Caktaš, istureni napdač Ivan Vuković, standardni desni bek i reprezentativac BiH, Avdija Vršajević, defenzivni vezni Antonio Milić. Pola momčadi premijerno će ugaziti maksimirsku travu, a treba li pritom dodati da nitko od igrača aktualne momčadi Bijelih nije zabio pogodak Dinamu. Kako će i zabiti kada nisu ni igrali kontra Modrih. A kakav je osjećaj prvi put nastupiti u derbiju rado se prisjetio Ivica Mornar, nekoć sjajno desno krilo Bijelih i Vatrenih.

- Prošlo je više od 20 godina od premijere u Zagrebu. Moj prvi derbi i pobjeda Hajduka. Kako ne bih pamtio tu kišnu subotu u Maksimiru - kazao nam je Mornar.

- Kada mi je trener Poklepović rekao da ću istrčati u startnoj postavi, uhvatila me trema. Nije mi bilo lako. Bio sam jedini od mlađih igrača, tek sam navršio 18 godina. Oko mene Štimac, S. Bilić, Miše, Kozniku... Sve provjerene klase, i ja s njima. Mislio sam da će svi samo u mene gledati. Ali bila je to pozitivna trema, a kada uz sebe imaš iskusne suigrače, onda lako uđeš u utakmicu.

Što reći igračima aktualne momčadi Bijelih, rijekti imaju više od jednog derbija u nogama?

- Veliki su skok napravili u karijeri. Od juniorskih utakmica s tribinama u tri reda, do San Sira i Maksimira. Sve u dva mjeseca. Nije to lako složiti u glavi, ali s druge strane nemaju ni veliku odgovornost. Navijači su uz njih, imaju fenomenalnu podršku javnosti, i sve što naprave veliki je plus. Tako rasterećeni mogu puno napraviti u derbiju, jer nisu favoriti. Za mladu momčad Hajduka debitantski status nije ništa loše, dapače, to im je prednost, jer imperativ uspjeha je na domaćinu Dinamu. Neka se svi zajedno uzmu za ruke i odigraju hrbaro. Nemam im što drugo poručiti, ali uvjeren sam da u Zagrebu mogu do pozitinog rezultata u subotu - kazao je Mornar.

Debi po dobrome pamti i Tomislav Erceg. Zabio je pogodak 15. studenoga 1992. u susretu koji je završen 1:1.

- Znao sam da ću igrati, bio sam spreman za derbi. Pamtim taj susret po Špacinoj taktičkoj zamki. Igrao sam flastera na Ištvaniću. Od libera Ištvanića su išli svi napadi Modrih, a ja sam se zalijepo za njega. Postigao sam i pogodak, a da bi radost bila potpuna nedostajalo je malo sreće. Dinamo je izjednačio autogolom. Šteta, imali smo igru i momčad - ispričao je Erceg koji je premijeru upisao sa 20 godina.

Kako gledate na derbi?

- Hajduk je protiv Intera pokazao koliko može iznenaditi, zato im i za Maksimir dajem velike šanse. Ostat će neporaženi.

Optimizma ne manjka kod bivših igrača Bijelih koji su prije 20-ak godina prošli ono što mnoge nositelje igre današnjeg Hajduka čeka u subotu u Maksimiru. Možda će im ispričana iskustva pomoći da se što bolje psihički pripreme za iskušenja koja ih očekuju. Ali nisu igrači jedini debitanti.

U subotnjem derbiju trener Mišo Krstičević prvi put će izvesti Bijele na maksimirski travnjak. Samo jednom se dosad dogodilo da je trener Hajduka na maksimirskoj premijeri upisao pobjedu. Uspjelo je to Vučeviću prije četiri godine. Krstičević je bio pomoćnik Sliškoviću kada je Hajduk izgubio 0:3 u rujnu 2004. godine, ali za četiri dana prvi put će samostalno potpisati maksmirski rezultat. Kakav će ishod imati njegova premijera, tek ćemo vidjeti. Ali, jedan je detalj potpuno razvidan. Taktika je poznata, Hajduk se neće doći braniti. Kad su Bijeli napali Inter u Milanu, sigurno je da će i s Dinamom u Maksimiru krenuti prepoznatljivo agresivno i hajdučki.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. lipanj 2024 12:20