Igrači Hajduka

 TOM DUBRAVEC/Cropix
VAR SOBA

‘Kruno Jurčić ima najbolji izraz za igrače Hajduka, a to je i najveći krimen Nikoličiusa‘

Toni Golem: ‘Bez uvrede, ali ti igrači su drugorazredni. Hajduk im je najveći klub i zarada karijere‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. ožujak 2024. 16:30

U novom izdanju VAR sobe, naše emisije namijenjene SuperSport HNL-u i hrvatskom nogometu, trener Toni Golem i glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola raspravili su o ključnim događajima 27. kola. Završetak trećeg kruga prvenstva obilježio je poraz Hajduka u srazu s Lokomotivom (1:2) na Poljudu, ranije je Rijeka odradila posao na gostovanju kod Slaven Belupa (1:0), a u nedjelju Dinamo iskoristio ‘kiks‘ Bijelih 3:0 pobjedom u domu Rudeša.

Rezultat nije najveća briga

Drugi žuti, odnosno crveni karton Mikanovića u 24. minuti, dva pogotka Mudražije i promašeni kazneni udarac Livaje u pokušaju "panenke" pri rezultatu 0:1 ključne su točke ogleda u Splitu.

- Apsolutno zaslužena pobjeda Lokomotive, Hajduku se dogodio pravi Murphyjev zakon. Sve što je moglo poći po krivu, pošlo je. Kartoni za Mikanovića su opravdani i zasluženi. Kazneni udarac Livaje? Znamo koliko je donio Hajduku, ali promašena "panenka" rezultirala je "razapinjanjem". Da je zabio, bio bi Bog kao što i jest u Splitu. Kad se podvuče crta, mogla je Lokomotiva to i uvjerljivije dobiti. Hajduk je izgubio korak za Rijekom, ali izostanak igre zabrinjava više nego rezultat, jer zaostatak je još i malen uzmemo li u obzir igru Hajduka - započeo je Golem, donedavno trener Rudeša, a sada na klupi slovenskog drugoligaša Triglava, jednog od konkurenata za viši rang.

- Još kad sam bio klinac "panenku" su uvijek komentirali kao uzimanje puno većeg rizika. Pogodiš, heroj si. Promašiš, ispadaš nedovoljno zreo za tako važan trenutak. Tako je sad ispalo i po pitanju Livaje - dodaje Šola.

Neposredno nakon utakmice, u medijskom prostoru pojavile su se velike sumnje u Mislava Karoglana.

- Tandem Jakobušić - Nikoličius dosad je u nešto više od tri godine svog mandata u ovakvim situacijama redovito mijenjao trenera. Tko god bi rezultatski ugrozio Hajduk u borbi za titulu, bio bi smijenjen. Dogodilo se to i Leki i Dambrauskasu. Karoglan je u zadnjih 10 utakmica uzeo premalo bodova, debelo ispod salda koji ti treba da bi bio prvak. Drugo, Hajduk redovito u tih 10 utakmica ne pobjeđuje iste momčadi. Ne može s Lokomotivom jer je ona premlada i suviše rastrčana za njih. Ne može ni s Rijekom, isti slučaj kao s Lokomotivom, ali na još jednoj višoj razini. Karoglan očito nije uspio stvoriti igru, kemiju, ozračje u kojem bi Hajduk bio sposoban dobivati takve utakmice - kaže Šola, pa dodaje.

- Kadar je previše star i spor, Hajduk nema veznjaka koji može pobjeći u dubinu, a kamoli takvog napadača. Pod tri, Kruno Jurčić često je koristio termin "siva zona". Misli na igrače koji su, kao, neko ime i nešto su napravili u karijeri, ali na terenu ne pružaju ništa. Imam dojam da je Hajduk pun igrača iz "sive zone", to je najveći krimen sportskog direktora Nikoličiusa. Držim ga najvećim krivcem za kadar koji Hajduk ima, a koji nije u stanju igrati protiv navedenih momčadi. Naravno, Jakobušić kao predsjednik snosi odgovornost jer je izabrao Nikoličiusa i daje mu blagoslov za igrače.

image

Mindaugas Nikoličius

TOM DUBRAVEC Cropix

- Mislim da je Karoglan izvukao maksimum iz kadra, jer kadar je ostvario i više nego što vrijedi. Polufinale Kupa, još su "živi" u prvenstvu unatoč svim problemima. Svi navijači su razočarani, no ja mislim da je ovo realnije stanje nego kad je Hajduk bio prvi na tablici s obzirom na igre koje predstavlja. Hajduk nema brzog igrača, a Lokomotiva kad oduzme loptu je "živa vatra" - nadovezuje se Golem.

Hajdukov najveći problem

Trener kaže i da je Poljud izgubio dosad uobičajeni status.

- Ekipe su prije dolazile na Poljud što manje izgubiti, a sada se dolaze nadigravati. Kad sam bio trener Rudeša, mi smo isto došli igrati nogomet jer smo vidjeli da se to može. A da ne govorim o ekipama koje su kudikamo kvalitetnije... Nema više garda na Poljudu, pa da ljudi kažu "samo da ne bude pet-šest razlike". To je Hajdukov najveći problem - navodi Golem, čemu u prilog ide i činjenica da u Bijeli dosad ispustili 12 bodova pred svojim navijačima, te utvrđuje da je Hajduk pogriješio dovođenjem nekih stranih igrača.

- Da nekoga ne uvrijedim, ali to su maksimum drugorazredni stranci. Hajduk im je najveći klub, mogao bi reći i najveća zarada. Dolaze iz klubova gdje nisu igrali ili nakon povratka od ozljede. Diallo, pa Kleinheisler, koji se vraća, a da nije ranije igrao pola sezone. Igrači dolaze oživljavati karijere gdje nisu igrali vani. Što je od tih stranaca netko konkretno dao, pa da se možeš za to uhvatiti i da će ti donijeti novac? Bilo ih je, ali teško je napraviti dobar transfer iz Hajduka, a da pritom godinu-dvije držiš stranca, da ti on donese neki trofej i da još nešto zaradiš.

Nesportska ponašanja Livaje prema Mudražiji i pomoćnika Blatnjaka prema sucu Pajaču vjerojatno su znakovi nervoze...

- Mislili su da su blizu, a svako sljedeće kolo bježi ti titula iz ruke. Nisi ju ni imao, ali bio si blizu pa si na to računao. Ne možeš samo "na mišiće" i na Livaju. Predugo je prvenstvo. Meni se Rijeka čini najozbiljnija, pobjeđuju doma, u gostima, u kontinuitetu... Sve im se slaže, imaju Rudeš pa Hajduk, koji će u međuvremenu igrati s Dinamom - zaključuje Golem.

image

Marko Livaja i Robert Mudražija

TOM DUBRAVEC Cropix

Dinamo je iskoristio ‘kiks‘, a Jakirović izašao u formaciji 4-1-4-1. Kratkotrajni eksperiment ili bi mogao tako zaigrati u još nekim utakmicama?

- Mislim da je to samo kratka promjena, neće tako izaći na Poljud - smatra Golem.

- Baturina bi mogao izostati zbog ozljede, a to je igrač kojeg ne možeš zamijeniti. Ne znam može li se Dinamo ustabiliti dovoljno da bi bio prvak, ali siguran sam da ako ne dobije na Poljudu, neće biti prvak - konstatira Šola.

Naši sugovornici raspravili su i o Arberu Hoxhi, koji je s nekoliko promašaja obilježio ogled u Kranjčevićevoj, ali iz više razloga zaslužuje pluseve na svoje ime. Nadalje, Golem je surađivao s Tramezzanijem i Ercegom, stoga dobro može objasniti stajalište jednog i drugog aktera ususret suspenziji ponajboljeg igrača Istre 1961. Osijek bi se zbog rasporeda mogao naći u velikim problemima, a Gorica kreće u nastavak utrke s Rajkom Vidovićem, trenerom koji stiže iz treće lige. U priloženom podcastu poslušajte širu verziju osvrta na trojku koja cilja na titulu HNL-a, kao i mišljenja o gore navedenim temama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. ožujak 2024 17:01