Damir Krajač/Cropix
BITKA ZA TROFEJ

Izvučeni parovi četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa, Hajduk i Dinamo dobro su prošli

Prema kalendaru natjecanja predviđeni termin odigravanja utakmica je 28. veljače 2024.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 11. prosinac 2023. 11:39

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza održan je ždrijeb četvrtfinalnih utakmica SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa za sezonu 2023./2024. Svih osam sudionika su prvoligaši iz HNL-a, a kuglice su bile milostive prema dosadašnjim osvajačima ovog natjecanja, koji se neće sastati međusobno u bitkama za polufinale.

Preciznije rečeno, Dinamo (16 puta pobjednik) igrat će doma protiv Gorice, Hajduk (8) kao aktualni branitelj pokala Rabuzinovog Sunca dočekat će Varaždin, šesterostruki pobjednik Rijeka gostovat će kod Rudeša, a slavljenik iz 1999. Osijek dolazi također u Zagreb, ali kod Lokomotive.

Inicijalni termin utakmica je 28. veljače 2024. godine, ali je posve jasno da će biti promjena u rasporedu jer čak tri utakmice su u Zagrebu (Rudeš će opet tražiti domaćinstvo na svom stadionu, a ne u Kranjčevićevoj gdje igra u ligi), pa će se dogovorom klubova i HNS-a uskoro utvrditi datumi dvoboja.

Tek drugi put u zadnjih 10 izvlačenja Hajduk je dobio domaćinstvo jer u prošlih sedam godina bio je praktički vječni gost u utakmicama Kupa. Tako je u razdoblju od proljeća 2016. do ožujka 2022. imao čak 20 uzastopnih utakmica u gostima (šest puta je pritom bio ždrijeb, a ostalo prema pravilima natjecanja i statusa nositelja), da bi konačno u polufinalu 2. ožujka bio domaćin Gorici, koju je svladao 2:1. Finale se igralo u Splitu, ali čak i u toj utakmici formalni domaćin bila je Rijeka. Hajduk je pod vodstvom Valdasa Dambrauskasa pobijedio 3:1 i prekinuo devetogodišnji trofejni post. U prošloj sezoni opet je svih pet dvoboja bio gost, uključujući finale 24. svibnja ove godine protiv Šibenika u Rijeci (pobjeda 2:0 s Ivanom Lekom na klupi), a ove je također gostovao kod Omladinca u Gornjoj Vrbi i Jadrana u Pločama.

U zbroju, od prošlih 29 utakmica u najmasovnijem nogometnom natjecanju, Hajduk je samo dvaput bio domaćin, a formalno tek s Goricom, tako da će splitska publika sigurno jedva dočekati dolazak Varaždinaca da napuni Poljud. Posljednji put ova dva kluba sastala su se u polufinalu u travnju 2008. godine, a igralo se na dvije utakmice. Prva u Varaždinu završila je 1:1, dok je u uzvratu na Poljudu bilo 4:0 za Hajduk, koji je ušao u finale i kroz dva dvoboja morao priznati nadmoć Dinamu.

Zagrebački klub je zadnji od 16 osvojenih kupova slavio 2021. godine, a tada mu je na putu također stajala Gorica, ali ne u četvrtfinalu kao što će biti ove sezone, već u polufinalu. Igralo se u 28. travnja na Maksimiru, a Gorica je povela u 3. minuti golom Špikića. U 46. minuti izjednačio je Josip Mišić, a dvije minute kasnije gostima je isključen lijevi bek Keita. Uspjeli su Turopoljci s desetoricom polufinale odvesti u produžetke, ali u njima su primili tri gola i završilo je 4:1 za Dinamo, koji je u finalu u Velikoj Gorici svladao Istru 1961 rezultatom 6:3. Gorica je ove sezone pod vodstvom Dinka Jeličića prvi put u povijesti svladala Dinamo u prvenstvu, te sigurno neće doći s bijelom zastavom na Maksimir.

Naoko najlakši posao trebala bi imati Rijeka, koja ide na megdan uvjerljivo najslabijem klubu elitnog ranga Rudešu, ali ako će sastav trenera Davora Mladine izgledati kao u subotu protiv Dinama, kada igrom nije zaslužio poraz, onda Riječani ne mogu očekivati šetnju u Zagrebu. Mnogi će se odmah prisjetiti njihovog dvoboja iz listopada 2016. kada je Rijeka vodila 3:0, a Rudeš izjednačio na 3:3 iz čak tri kaznena udarca koje je realizirao Mateo Topić. U produžecima Riječani su postigli dva gola i ipak slavili 5:3 za prolaz u četvrtfinale.

Lokomotiva i Osijek nikada ranije nisu ogledali snage u ovom natjecanju, a i njihov četvrtfinalni dvoboj miriše na veliku neizvjesnost.


Parovi četvrtfinala:

Hajduk - Varaždin

Dinamo - Gorica

Rudeš - Rijeka

Lokomotiva - Osijek

Linker
21. srpanj 2024 22:19