ANTE CIZMIC Cropix
VRUĆI SLUČAJ

Livaja neće tako skoro biti kažnjen za eksces na Rujevici! U kuloarima već kruži i jedna šala

Još nije prošao rok za Livajino očitovanje, a i čovjek koji bi ga trebao kazniti ide na Ligu nacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 07:07

Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza pokrenula je postupak protiv Hajdukovih igrača Marka Livaje i Luke Vuškovića te pomoćnog trenera Tomislava Rogića zbog stegovnog prekršaja nakon finala Hrvatskog nogometnog kupa u kojem su Splićani u Rijeci svladali Šibenik.

HNS je prijavio njih trojicu, a posebno je veliku pozornost izazvao Livaja, koji je na terenu Rujevice nakon završetka susreta uzeo megafon i poveo pjesmu uvredljivog i prijetećeg sadržaja prema Šibenčanima, koja je, istina, dio navijačkog folklora.

Prije toga za vrijeme susreta, kad je dao gol s bijele točke, rugao se navijačima kluba iz Krešimirova grada zbog ispadanja u drugi stupanj natjecanja. U medijima i na društvenim mrežama neki su zazivali oštru kaznu, a drugi ga branili zbog ranijih provokacija i uvreda na njegov račun, iako nitko nije doveo u pitanje da se ponio nedopustivo i, kako su mnogi konstatirali, napravio glupost. Reagirao je poput ultrasa s tribine.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kada će Livaja biti kažnjen jer sankcije sigurno slijede? Ne tako skoro. Disciplinska komisija dala mu je rok da se očituje do srijede, 7. lipnja. Do tada očekuju dobiti i svu drugu dokumentaciju, tako i vezano za Vuškovića i Rogića, koji su to isto pjevali u Splitu po povratku. Sjednica na kojoj bi se o njima trebalo raspravljali nije sazvana i pitanje je za kad će biti. Pretpostavljamo tek nakon Lige nacija.

Tko će biti višak?

Predsjednik Disciplinske komisije Hrvatskog nogometnog saveza Marko Smolek također ide u Nizozemsku, kao navijač Vatrenih. On kreće na put 16. lipnja, što dovoljno govori koliki je optimist jer preskače polufinale i stiže na finale, zacijelo s vjerom da neće završiti na utakmici za treće mjesto u Enschedeu. Ako bi to riješili za vrijeme Lige nacija, kaznili bi Livaju dok je u reprezentaciji, dakako, ako ga izbornik Zlatko Dalić povede jer nije dao listu 23 igrača nego 24, te će jedan biti višak, no gotovo nitko ne misli da će taj biti baš Livaja.

U nogometnim krugovima u šali ima komentara kako će napadaču Hajduka biti olakotna okolnost zabije li pokoji pogodak u Nizozemskoj. Prema Disciplinskom pravilniku za kršenje Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika u točki 84, prema kojoj će mu najvjerojatnije presuditi, kao igrač može biti sankcioniran novčano ili zabranom igranja do šest utakmica. Rogić kao trener novčano, ali i suspenzijom do šest mjeseci.

Kad bi Livaju tretirali po stavku 87. za javno poticanje na mržnju i nasilje, kazne bi bila od jedne do dvije godine zabrane igranja, te još i novčana. Međutim, to nije vjerojatno.

Nije recidivist

Podsjećamo da Livaja nije recidivist, nakon što je pjevao “Mrzim Dinamo, srpsko ime to” bio je kažnjen s 35 tisuća kuna, ali nakon proteka godinu dana smatra se da nije kažnjavan, osim toga ono je bilo u prvenstvu, a ovo u drugom natjecanju, u Hrvatskom kupu.

Disciplinski pravilnik, članak 84.

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku, kaznit će se:
- igrač - novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica,
- djelatnik - novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci.

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:
- igrač - zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,
- djelatnik - novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcija do šest mjeseci.

Linker
12. travanj 2024 03:56