Haris Vučkić i Gergo Lovrencsics

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
ŠTETA...

Rijeka i Hajduk dočekali lošu vijest, evo što osvajanje Kupa znači za njihovo nadolazeće europsko ljeto

Da su kojim slučajem Rangersi uzeli Europsku ligu, još bi neka nada postojala, ali ovako...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. svibanj 2022. 00:10

Sada je potpuno jasno - Hrvatska neće imati predstavnika u Europskoj ligi sljedeće sezone. Naravno, osim ako naš prvak Dinamo kojim slučajem ne posustane u kvalifikacijama Lige prvaka.

Bilo je poznato da se našem pobjedniku Kupa, pobjedniku finala kojeg će 26. svibnja na Poljudu igrati Hajduk i Rijeka otvaralo mjesto u trećem pretkolu kvalifikacija Europske lige, no od toga neće biti ništa. Razlog je jednostavan. Ovosezonsko nadmetanje osvojila je momčad Eintrachta iz Frankfurta koja kroz Bundesligu nije ni izborila plasman u Europu sljedeće sezone.

Eintrachtovim podizanjem pehara, crta onih koji ulaze u kvalifikacije Europske lige neće se pomicati za jedno mjesto na ljestvici nacionalnih saveza po koeficijentima, pa nakon suspenzije ruskih klubova iz euronogometa hrvatski klupski nogomet nije dočekao novu rundu dobrih vijesti.

Da je kojim slučajem EL osvojio Glasgow Rangers, koji je već kroz svoje nacionalno prvenstvo izborio Ligu prvaka, otvorila bi se rupa u trećem pretkolu EL sljedeće sezone koju bi UEFA, krovna europska nogometna federacija mogla popuniti na dva načina. Samo bi jedan odgovarao našem osvajaču Kupa, no sada od tih kalkulacija nemamo previše koristi.

image

Scenarij koji je vrijedio sve do finala Europske lige ove sezone

TWITTER SCREENSHOT

Dakle, sada je jasno da će osvajač Kupa krenuti od 3. pretkola Konferencijske lige. Jasno, i to je dobra vijest, jer će ona momčad koja podigne Rabuzinovo Sunce svakako imati jednu euro-prepreku manje, na putu do grupne faze. Samo što to sada neće biti Europska liga, ipak nešto značajnije natjecanje od Konferencijske lige.

Ne manje važno, onaj tko osvoji Kup, imat će dva tjedna više "europskog odmora", s obzirom da će finalist Kupa zajedno s Osijekom krenuti od 2. pretkola Konferencijske lige čija je prva utakmica na rasporedu već 21. srpnja. Pobjednik Kupa u europsku će akciju tek od 4. kolovoza.

Linker
17. travanj 2024 00:24