VIGO MAVROVIC/HNK RIJEKA
KUP HRVATSKE

Rijeka utrpala devet komada u Novskoj, Osijek prošao u Kutjevu, Varaždin slavio tek nakon jedanesteraca

Libertas nije mogao parirati goropadnoj Rijeci, Kutjevo je vodilo protiv Osijeka
Piše: Kazimir Guberina, Gradimir Đukarić, Damir Begović, Damir DobrinićObjavljeno: 26. rujan 2023. 17:24

LIBERTAS - RIJEKA 0:9 (Yansane 4., 31., Hodža 14., Ivanović 18., 58., Grgić 48., Bogojević 67., Janković 84., Veiga 89.)

NOVSKA Gradski stadion. Gledatelja 2.000. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo), pomočnici: Pataki i Janić.

LIBERTAS: Huska, Mijadžiković (od 46 Djusi) Ma. Filipović, Barišić, M. Crnojević, V. Crnojević, Verić, Ivičič (od 55. Rogulja), Ma. Filipović (od 83. Kovačević), Poturica (od 46. Knežević), Šakić (od 46. Lipovac)

RIJEKA: Zlomislić, Veiga, Radeljić, Dilaver, Bogojević, Banda, Hodža (od 60. Valinčić), Grgić (od 74. Janković), Ilinković (od 74. Pašalić), Ivanović (od 60. Junčaj), Yansane (od 60. Momčilovski)

ŽUTI KARTONI Verić (11) Veiga (57)

Rijeka je u Novskoj protiv Libertasa odradila lakši trening i nakon uvjerljive pobjede 9:0 plasirala se u osminu finala finala Kupa.

U prošloj sezoni Riječani su u šesnaestini finala u obližnjoj Kutini tek nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca prošli iskušenje zvano Moslavina, no ovog puta za riječki sastav nije bilo apsolutno nikakve drame. U ljetnom ugođaju u Novskoj momčad trenera Željka Sopića sve dileme oko pobjednika razriješila je nakon samo dvadesetak minuta igre uz tri pogotka u mreži simpatičnih domaćina.

image
VIGO MAVROVIC/HNK RIJEKA

U napadu Rijeke premijerni nastup imao je 26-godišnji napadač Momo Yansane, a Gvinejcu je tek četiri minute da se upiše u listu strijelaca. Grgić je idealno ubacio za Yansanea koji je iz blizine lako pogodio mrežu vratara Huske. Željko Sopić prema očekivanju izrotirao je početnu jedanaestoricu, ali i uz promjene u sastavu riječki strateg poslao je na travnjak vrlo ozbiljan sastav koje je u neravnopravnom dvoboju s petoligašem lako opravdao ulogu papirnatog favorita Nakon Yansanea pogodak je postigao Hodža nakon što je udarcem s dvadesetak metara naciljao desni donji kut. Potom je iz blizine poentirao i Ivanović, a Yansane je na sličan način stigao do drugog pogotka prije odlaska na odmor.

Bez obzira na primljene pogotke najbolji dojam ostavio je vratar Ivica Huska koji je imao dvoznamenkasti broj obrana. Na stadionu u Novskoj okupilo se 2.000 gledatelja u pravom nogometnom romantičnom ugođaju prepoznatljivom za šesnaestinu finala Kupa. Leteći mravi ponekad su kreirali probleme za oba suparnika, a početkom nastavka svoju dojmljivu igru Alen Grgić okrunio je i petim pogotkom za Rijeku. Grgić je još prije osam godina briljirao u najvećoj momčadi Sesveta u povijesti. Tada je Grgić bio brzonogi napadač u tandemu s Franckom Ohandzom, osam godina kasnije Grgić je polivalentan zahvalan igrač koji bez sumnje ima kvalitetu da bude važan dio riječke momčadi baš kao i Yansane koji se Armadi u Kutini predstavio s dva postignuta pogotka.

image
VIGO MAVROVIC/HNK RIJEKA

Yansane je bez sumnje ozbiljan igrač bez obzira što dvoboj s Libertasom ipak ne može biti mjerilo njegovih vrijednosti. Ivanović i Bogojević također su u drugom poluvremenu našli put do gola Libertasa koji u konačnici ipak nije uspio stići do počasnog pogotka. Riječka mladost također je otišla zadovoljna iz Novske s obzirom da su zaigrali Valinčić, Momčilovski i Junčaj u pobjedi koja je treneru Sopiću bila idealna doza samopouzdanja za nastavak pobjedničkog niza pred prvenstveni dvoboj s Rudešom.


KUTJEVO - OSIJEK 1:4 (Antunović 18./Lovrić 28., Caktaš 45+1., Bralić 52., Mierez 90+2.)

Igralište: ŠRC Kutjevo. Gledatelja: 700. Sudac: Goran Pečarić (Zagreb), pomoćnici: Pušić i Podrug, 4. sudac: Vučković, delegat: Moslavac, kontrolor: Pejić

KUTJEVO Lopez (od 79. Šestak), A. Budimir, Nović (od 46. Žulj), Nemec, Seok, Mpolesha (od 46. Sušić), Majstorović, Tokić, Karačić (od 71. J. Budimir), Iličić, Antunović (od 71. Barros)

OSIJEK Barešić, Gržan, Bralić, Mrktčjan, Zebec, Nejašmić (od 59. Prekodravac), Fiolić (od 83. Barić), Živković, Pušić (od 59. Garmaš), Lovrić (od 59. Omerović), Caktaš (od 59. Mierez)

Osijek je očekivano izborio plasman u osminu finala Kupa, iako u jednom trenutku igračima Stjepana Tomasa sigurno nije bilo svejedno.

Nogometaši Kutjeva odigrali su hrabro, koliko su mogli, čak su i poveli, ali ostali su daleko od čuda. Utakmica protiv Osijeka bila im je posebna, u 95. godina dugoj povijesti kluba nikada ranije nisu igrali utakmicu u ovoj fazi nogometnog Kupa i dali su sve od sebe da namuče uglednog protivnika. Na terenu koji je bijelo-plavima 1992. u prvoj sezoni HNL-a bilo privremeno utočište Osijek je slavio 3:1.

Kohorta je došla u Kutjevo, ali nije navijala. Na ogradi je premijerno razvila transparent "Uprava odlazi", a s vremena na vrijeme tijekom čitave utakmice uzvikivali su poruku s natpisa. Ništa drugo se nije čulo od njih, hladno su i bez reakcije ispratili su ostatak dvoboja. Ne računajući kraći prekid u drugom dijelu izazvan pirotehnikom ubačenom na teren. Odnosi između tribine i klupske uprave očito su trajno narušeni. Očito će nastavak sezone za Bijelo-plave proći u turobnoj atmosferi. A Bijelo-plavi su prvi puta bili ljubičasti. Osijek je, naime, u Kutjevo prvi puta ove sezone istrčao u trećoj garnituri dresova.

Očekivano, s obzirom na razliku u kvaliteti, Osijek je odmah pritisnuo, ali veliki dan imao je vratar domaćih, Kolumbijac Lopez Zuluaga Nicolas. Zaustavio je prvi pokušaje Pušića, potom i Živkovića prije slavlja domaćina. Možete samo zamisliti oduševljenje na tribinama nakon što je Kutjevo povelo. U 18. minuti nesporazum vratara Osijeka Barešića i stopera Mrktčjana iskoristio je napadač zelenih Antunović.

Osječani su se odjednom našli u situaciji koju sigurno nisu očekivali, u rezultatskom zaostatku protiv četvrtoligaša. Domaćini su igrali hrabro, iako podređeni na terenu koristili su svaku šansu za kontranapad i priliku da opet ugroze gol Osijeka. Tražio je Osijek povratak iz rezultatskog minusa i desetak minuta kasnije vratili se u egal nakon gola Lovrića. Prethodno je Caktaš zatresao okvir vrata. Greda je spasila domaćine i nakon šuta Pušića, no do odmora Osječani su uspjeli preokrenuti rezultat. U prvoj minuti sudačke nadoknade Caktaš iz neposredne blizine, do kojeg se odbila lopta nakon slobodnjaka Lovrića s dvadesetak metara kojeg je zaustavio raspoloženi Lopez, trese mrežu.

Vrlo brzo Osijek je u nastavku riješio pitanje plasmana u osminu finala Kupa. Nakon udarca Lovrića i treći puta se zatresao okvir vrata Kutjevo, a na loptu natrčava Bralić za sigurno vodstvo. Uzvratili su domaćini s dva dobra šuta koja brani Barešić. Komotno vodstvo omogućilo je Tomasu priliku za zamjene, pa i za seniorski debi juniora Marina Prekodravca. Trenutno najbolji strijelac juniorske HNL u 59. minuti dobio je prvu priliku u službenoj utakmici za najbolju momčad.

Pred kraj utakmice prve seniorske minute dobio je i Luka Barić. I u redovima domaćina napravljena je zanimljiva zamjena, u 79. minuti je u igru ušao Josip Budimir. Po vokaciji napadač, a inače od 2014. godine gradonačelnik Kutjeva. Za konačnih 4:1 za Osijek u drugoj minuti sudačke nadoknade zabio je Mierez. I to iz slobodnog udarca s dvadesetak metara.


CIBALIA - ZAGREB 6:0 (Lišnić 4., 48., Miljanić 19., Bajić 35., Marković 67., Blažanović 78.)

VINKOVCI – Stadion HNK Cibalia. Gledatelja 200. Sudac: Antonio Škobić (Osijek). Pomoćnici: Knez i Kurtović. Četvrti sudac: Abičić. Delegat: Ilijašev.

CIBALIA: Križanović - Išasegi (od 61. Marković), Lasić, Crnčec, Jergović - Pereira (od 46. Soldo), Vrdoljak - Bajić (od 61. Buić), Pejić (od 76. Bosak), Lišnić - Miljanić (od 46. Blažanović)

ZAGREB: Mikulić - Stojak, Krajinović, Kožul (od 46. Tolić), Dominković (od 76. Banjac) – Brajković (od 76. Tarle), Ružić (od 46. Džoić), Miletić (od 76. Barić) - Cho, Conte, Jang.

Dugo Cibalije nije bilo među 16 najboljih u Kupu Hrvatske. Sve do ove godine kada su Nebeskoplavima na megdan u 1/16 završnici izišli popularni Pjesnici iz Kranjčevićeve, ali – pokvarenih rima. Nekoć moćni prvoligaš – prije 21 godinu pod vodstvom pokojnog Zlatka Kranjčara čak i prvak Hrvatske! – danas totalno krahiran prebiva u donjem dijelu ljestvice 4. NL Središte, petog ranga natjecanja.

Cibalia je vrlo rano povela, Mikulićeva vrata "otključao" je Lišnić već u 4. minuti. Isti igrač zabio je i u 4. minuti nastavka za 4:0. U međuvremenu poentirali su Miljanić i Bajić, autor lucidnog pogotka iz slobodnjaka. Kasnije je zabio još i Marković koji je lagano pogodio prazna vrata nakon što je Mikulić promašio loptu. Indisponirani vratar gostiju do kraja ogleda inkasirao je još jedan neobičan pogodak, u listu strijelaca upisao se Blažanović.

Cibalia nije odigrala ništa posebno. Ali, pristup je bio dovoljno angažiran za ovako uvjerljiv trijumf koji protiv slabašnog suparnika naprosto nije mogao izostati. Za nagradu, u Vinkovce stiže Rijeka.


GROBNIČAN - VARAŽDIN 0:0 (3:5 - jedanaesterci)

ČAVLE Igralište Mavrinci. Gledatelja 400. Sudac: Marko Cestarić (Sisak). Pomoćnici: Trklja i Mioković.

JEDANAESTERCI: 0:1 - Mitrovski, 1:1 - Galešić, 1:2 - Drožđek, 2:2 - Srzentić, 2:3 - Pilj, Kočević - promašaj, 2:4 - Mištrafović, 3:4 - Prpić, 3:5 - Nekić.

GROBNIČAN: Curać, Ušalj, Bosančić (od 95. Štimac), Golić, Ravlija (od 81. Srzentić), B. Kovačević (od 66. Kočević), Pilčić (od 95. Maraš), Prpić, Galešić, Batarelo (od 66. Rupčić), Jabita (od 90+1. Franković). Trener: Predrag Stilinović.

VARAŽDIN: Silić, Bručić (od 106. Pellumbi), Nekić, Lusavec (od 63. Pilj), Banovec (od 63. Mitrovski), Vugrinec (od 63. Drožđek), Kolarić, Marina, Škaričić, Domjanić (od 73. Vuk), Vukušić (od 90. Mištrafović). Trener: Mario Kovačević.

ŽUTI KARTONI: Galešić (81), Štimac (101), Mištrafović (116).

Malo je nedostajalo da 33. izdanje Hrvatskog nogometnog kupa ostane bez prvog prvoligaša, ali Varaždin je nekako uspio preživjeti gostovanje kod člana 2. NL i nastavit će svoj put prema Rabuzinovu Suncu. Grobničan je odigrao izvrsnu utakmicu, no u osmini finala Varaždinci će biti ti koji će ugostiti pobjednika dvoboja Zagore Unešić i Istre 1961 koja je na rasporedu danas.

Imala je momčad Predraga Stilinovića svoje prilike za kojima će sigurno žaliti, no u utorak na Grobniku i Varaždin je propustio nekoliko prigoda, zahvaljujući i domaćem vrataru Dini Curaću. Gosti su zaigrali u kombiniranom sastavu bez Olivera Zelenike, Frana Brodića, Igora Postonjskog, Agona Elezija...

Pogodaka nije bilo ni nakon 90 niti nakon 120 odigranih minuta, tako da su o pobjedniku odlučilo u raspucavanju jedanaesteraca. Varaždinci su tu pokazali mirnoću, zabili su svih pet svojih udaraca, dok je samo jedan promašaj za Grobničan bio koban. U trećoj seriji, nakon što je poentirao Marin Pilj, loptu je uzeo Neriman Kočević i nije bio precizan, loptu je poslao iznad vrata koja je branio Josip Silić. Do kraja su svi strijelci bili precizni i Varaždin se provukao među 16 najboljih u Kupu...

Linker
04. svibanj 2024 13:48