Branimir Boban / CROPIX
'LUKI MODRIĆU NITKO NIJE NI BLIZU'

LEGENDA DINAMA REZIMIRA NEVJEROJATNU 2018. GODINU 'Ma još uvijek smo mi ispred Bjeličine generacije, ali joj od srca želim da nas uskoro preskoči'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. prosinac 2018. 16:51

Dinamo je u svojoj povijesti imao puno sjajnih, rasnih golgetera, ali kad netko kaže “plavi 9”, prvo vam napamet padne - Slaven Zambata (78). Fantastični napadač i kapetan Dinama ostat će zapamćen u povijesti hrvatskog nogometa kao prvi igrač koji je podigao pobjednički pokal nekog velikog europskog kupa. Zambi, kako prijatelji zovu Slavena Zambatu, bio je kapetan najbolje Dinamove generacije, koja je 1967. osvojila Kup velesajamskih gradova i četiri godine prije toga igrala u finalu tog Kupa.

Dinamov golgeterski kralj nije briljirao samo u plavom dresu nego i u reprezentativnom Jugoslavije, za koju je odigrao 31 utakmicu i zabio 21 pogodak. Statistika kaže da je Zambi po utakmici zabijao 0,68 golova, što je uvjerljivo najbolji prosjek svih Dinamovih golgetera. Plavi 9 s legendarnim Štefom Bobekom dijeli i titulu najboljeg strijelca Jugoslavenskog kupa, u kojemu je zabio čak 41 gol, a usto je s Igorom Cvitanovićem najbolji Dinamov strijelac svih vremena u europskim utakmicama: zabio je 15 pogodaka europskim momčadima, i to sve redom europskim velikanima svoje nogometne ere - Celticu, Milanu, Juventusu, Bayernu, Ferencvarosu, Anderlechtu, Standardu...

Za kraj ove povijesne godine za Dinamo i hrvatski nogomet nije bilo idealnijeg sugovornika. Pitali smo Zambija, koji posljednjih mjeseci boravi s obitelji u Splitu, je li uoči početka sezone očekivao da će Dinamo uhvatiti europsko proljeće?

- Jesam! Doduše, ne uoči, već kad je sve počelo. Vidio sam širok roster, gotovo svaka pozicija bila je duplirana. Također, odmah se osjetilo da je atmosfera u momčadi odlična, dugo nije bila tako skladna. Svi su igrači disali ako jedan, podsjetili su me na ono zajedništvo koje su Vatreni imali u Rusiji.

Poželjno ozračje

Dakle, moglo bi se kazati da ova momčad ima ono što bivše, očito, nisu imale?

- Tako ispada... Bitno je i što su navijači prihvatili ovaj Dinamo, polako se publika vraća na Maksimir. Ozračje je kakvo se samo može poželjeti. Držim da bi Dinamo mogao preskočiti Viktoriju iz Plzena, možda i još jedno kolo, ali bit će teško do kraja. Za još veća dostignuća trebalo bi dovesti još jednog ili dva ekstra igrača, oni bi dali dimenziju više. Čitam da je moguće da odu Ademi i Olmo, to bi bio minus za proljetni dio. Međutim, mislim da će Dinamo čekati samo vrhunske ponude i da tu neće popustiti. Jer ako za igrače koji bi mogli otići stvarno stigne novac kakav se spominje u medijima, mogu se kupiti adekvatne vrhunske zamjene. Bjelica očito zna izabrati igrače, svi koji su došli pokazali su se odličnima. A moram vam kazati da je i Marijan Vlak u tišini obavio velik posao. On je samozatajan tip, ne busa se u prsa, ali je jedan od važnijih kotačića kluba.

Može li se i kako ova generacija usporediti s vašom generacijom?

- Teško je uspoređivati generacije u razmaku od 50 godina. Međutim, realno, mi smo mnogo više značili u Europi nego ova momčad. Mi smo tada stalno bili u Europi, igrali smo recimo Srednjoeuropski kup, koji je tada bio iznimno jak, a osvojili smo Kup velesajamskih gradova, koji je često znao biti jači od Kupa prvaka. Znalo se primjerice dogoditi da je prvak Italije Cagliari, a Kup velesajamskih gradova igraju Milan, Inter, Roma... Iz Engleske su igrali isto veliki klubovi, španjolski također. Velim, nije lako uspoređivati, ali mislim da smo mi još uvijek ispred ove generacije Ali od srca želim ovoj generaciji da nas preskoči!

A može li se ova momčad Modrih možda usporediti s momčadi Croatije koja je krajem devedesetih igrala Ligu prvaka?

- Ta je generacija možda individualno bila jača, tada su igrale veće zvijezde. No nisu kao momčad djelovali kao ova današnja generacija, koju krasi kolektiv, želja, zajedništvo.

Vi ste bili rasni golgeter, pa vas pitamo, koji je Dinamov centarfor po vašem guštu? Gavranović, Budimir ili Petković?

Mamićeva želja

- Nevjerojatno kako imamo ta tri izvanredna igrača. Koga god postaviš u igru, ne možeš promašiti. Međutim, Gavranović je najzaslužniji za mnogo stvari, krasan je igrač koji je našem klubu donosio prevagu na travnjaku. Prema svom Sinjaninu Budimiru imam posebne simpatije, volim ga po lokalpatriotskoj liniji, ali bez obzira na to sjajan je igrač. Budimir je izvanredan, velika je šteta što je prekasno došao u Dinamo. Na koncu je došao Petković, kad je počeo igrati, zapitao sam se: što je sad ovo? Pouzdan je, on je tip igrača poput Zlatana Ibrahimovića. Pred njim je velika karijera. Ja posebno pratim baš centarfore, a Dinamo ima tri izvrsna, svaki na svoj način.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

A tko vam je po guštu kad pogledamo kompletnu momčad?

- Kad bih već morao birati, onda bih opet rekao - Gavranović. No onaj me mali Poljak Kadzior sve više oduševljava. Ademi je pak jedan od krucijalnih igrača, on ne može odigrati loše. Olmo je odličan, pravi igrač, klasa. Igra pametno, rezonski. Imam osjećaj da je skroman dečko koji stalno napreduje. Dva su stopera, Dilaver i Theophile-Catherine, odlični, Oršić isto takav. Gdje god takneš, svi su dobri.

Kako vam se čini trener Nenad Bjelica?

- On je bio želja Zdravka Mamića, kojeg moram istaknuti kao čovjeka koji je bio autor ovakvog Dinama. Također, htio ga je i njegov brat Zoran, to pouzdano znam. Nisu pogriješili. Postavio se izvanredno, napravio je sjajnu atmosferu. Iznenađuje me svojim rotacijama, rijetki su treneri koji su u stanju izmijeniti 11 igrača. Bjelica je uspio, nametnuo je autoritet znanja, a isto mi se tako čini da je veliki prijatelj s igračima.

Luki Modriću nijedan hrvatski igrač nije ni blizu

Zambatu smo pitali je li Luka Modrić zaista najveći hrvatski igrača svih vremena.

- Kad se stave na vagu svi njegovi uspjesi i trofeji, nitko mu nije ni blizu! Znate, godinama sam radio analize, od vremena kad sam bio gimnazijalac do danas. Imam sve podatke, od Di Stefana do Messija. Čak sam radio neke grafikone i rang-liste. E sad, kad je Hrvatska u pitanju, kad se izuzmu, naravno, svi ti silni Modrićevi trofeji i srebro iz Rusije, nije lako kazati je li najbolji Modrić ili možda Bajdo Vukas, Josip Skoblar, Perušić, kasnije Prosinečki, Zajec, Kranjčar... Svatko je bio klasa u svoje vrijeme. Recimo, nekima je bolji Maradona, drugima Pele, nekima Ronaldo, drugima Messi. Međutim, Luka je vrh, on je bolji od Xavia i Inieste. Ma, kad se zbroje sva Lukina dostignuća, sve preteže na njegovu stranu. Eto, u svojim sam analizama velike igrače stavio u kategorije. Prva su kategorija Di Stefano, Puskas, Cruyff, Beckenbauer, Maradona, Pele i Messi. Ja sam inače realovac, volim Ronalda, ali mali vanzemaljac Messi mi je bolji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 10:33