Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
'OD TOGA NE TREBA BJEŽATI'

LEGENDA HAJDUKA BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Situaciju vidim kao i svi koji vole Hajduk, jasno je da nije dobra... A to što je Kopić ostao je dobro'

ZORAN VULIĆ Bivši trener Hajduka analizira aktualnu situaciju na Poljudu i vjeruje u bolje dane splitskog kluba
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 27. kolovoz 2018. 10:14

Zoran Vulić, nekadašnji igrač, kapetan i trener Hajduka koji osvajao trofeje, sa strane promatra situaciju u najdražem klubu. Vulićeve su opservacije uvijek na mjestu i premda se više voli baviti temama vezanima za sam teren, neizbježno je i pitanje o stanju u klubu, odnosno raspisivanju izbora za novi Nadzorni odbor, što je sigurno destabilizirajući faktor koji utječe i na momčad. Kako Vulić vidi stanje?

- Situaciju vidim kao i svi koji vole Hajduk: jasno je da nije dobra čim Hajduk ovako stoji s bodovima. Od toga ne trebamo bježati, moramo vidjeti što je dovelo do te situacije. Uvijek postoje razlozi. Ne možemo odgovornost za ovakvu situaciju tražiti kod jedne ili dvije osobe. Jedan trener koji je bio puno kvalitetniji od mene i bio mi je jako drag, Biće Mladinić, rekao je da može doći do krize rezultata i igre, ali da se kriza rukovođenja ne smije dogoditi.

Steaua prelila čašu

U Hajduku je kombinacija jednoga i drugoga - loši su se rezultati poklopili sa sazivanjem novih izbora za Nadzorni odbor, jedno je vuklo drugo.

- Klub mora funkcionirati tako da su svi segmenti u redu da bi bilo dobro. Najbolje je da o stanju u klubu govore oni koji su unutra. Mi izvana ne vidimo sve i nije korektno da komentiramo nešto što ne vidimo i ne poznajemo u cijelosti. Mi samo možemo nagađati ili pretpostavljati i preko novina doživljavati neke situacije, a te informacije nikada neće biti kao one koje bi vam kazale osobe koje su unutra.

Sve se ovo, vjerojatno, ne bi ni događalo da nije bilo poraza u Bukureštu u zadnjim minutama. Onda ni poraz od Gorice ne bi bio toliko šokantan jer bi se razmišljalo o prvoj utakmici s Rapidom u Beču. Je li eliminacija pokrenula lavinu kasnijih događaja?

- Mislim da je taj poraz bio kap koja je prelila čašu, ajmo to tako nazvati. Hajduk je, po meni, u Splitu odigrao dobro nakon turbulentne situacije u kojoj je dan ranije otišao Toma Bašić. U toj je utakmici Steaua bila praktički bez šanse do zadnje minute, a i Solin ti, bez podcjenjivanja, može napraviti jednu šansu na susretu. Rezultatski je isto bilo dobro u Bukureštu, neću reći i igrački, ali je taj jedan gol promijenio čitavu situaciju. Pa jedan ti gol može promijeniti i čitavu godinu rada. Ali ovo je tek početak sezone.

Na ispadanje iz Europe nadovezao se i poraz od Gorice na domaćem terenu.

- Nećemo reći da je to povijesno, to se već doživljavalo, nije to nešto novo. Hajduk je doživio poraz, treba analizirati zbog čega se dogodio, zašto je do njega došlo. Jednostavno, ne trebamo sada sve svaljivati ne jednu, dvije, tri osobe; treba vidjeti gdje je uzrok i treba spriječiti da se takva situacija ponovi. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Vinkovci, 230518.
Stadion Cibalije.
Utakmica Finala Hrvatskog nogometnog Kupa, 
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Zoran Nizic, Zeljko Kopic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nema lakih utakmica

Poslije poraza od Gorice trener Željko Kopić i sportski direktor Saša Bjelanović ponudili su ostavke. Nakon prospavane noći predsjednik Jasmin Huljaj nije ih prihvatio, već je poručio da njih dvojica imaju njegovo puno povjerenje i podršku u nastojanjima da Hajduk izvuku iz ovakve situacije. Koliko Kopić sada, u ovim okolnostima, može podići atmosferu u momčadi uoči serije utakmica koje su na papiru nešto lakše?

- Nema lakih utakmica. I prije Gorice bi se reklo da je to lakša utakmica pa nije bila. Danas u nogometu ne možete utakmice dijeliti na lakše i teže; tri su boda protiv Gorice, Dinama i Rijeke ista, isto teže. U ovom trenutku za Hajduk nema lakših utakmice, sve su teške i zahtjevne, te se Hajduk tako mora i postaviti. Tako i nikako drugačije. Dobra je stvar što Kopić i dalje vodi momčad. Treba mu dati maksimalnu podršku, koliko se može u ovom trenutku, i to je to. Mislim da jedino on i njegov stožer mogu izvući ovu situaciju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 06:51