Tonči Gabrić i Ćiro Blažević
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NIJE MOGAO BITI HEROJ

Legenda Hajduka: ‘Mislim da on neće dugo ostati u Dinamu! Pa on nije kriv niti za jedan od 8 golova‘

Negdašnji vratar hrvatske nogometne selekcije Tonči Gabrić savjetuje Dinamovog vratara
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. srpanj 2021. 14:41

Protiv Engleske, Češke i Škotske po jedan, a u onoj spektakularnoj utakmici sa Španjolcima pet. Ukupno osam. Hrvatska reprezentacija je na ovom Europskom prvenstvu primila najviše pogodaka kad se radi o njenim nastupima na starokontinentalnom smotrama.

A da nije bilo Dominika Livakovića, primila bi ih vrlo vjerojatno još nekoliko. Vratar Dinama i “broj 1” Vatrenih Dominik Livaković, iako je ušao u tu negativnu statistiku kad se radi o europskim prvenstvima, branio je dobro na turniru. Još jednom je pokazao da je najbolji hrvatski vratar visoke kvalitete. S tom ocjenom slaže se i bivši hrvatski reprezentativac, danas 60-godišnji Tonči Gabrić...

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

- Livaković je dobro branio na Europskom prvenstvu, njemu se ne može uputiti niti jedna kritika. Ne može ga se okriviti niti za jedan od tih osam pogodaka koje smo primili, štoviše, u nekoliko situacija je sjajnim obranama spasio da ne primimo i više pogodaka. Definitivno je pokazao svoju klasu - kazao je Gabrić.

image
Tonči Gabrić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Usporedio ga je s Danijelom Subašićem, koji je branio na posljednjem velikom natjecanju, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Za razliku od Subašića u Rusiji, iako je branio dobro, Livaković nije mogao biti junak. Subašić je na Svjetskom prvenstvu bio praktički heroj Hrvatske, onim sjajnim obranama jedanaesteraca na koncu je bio jedan od najzaslužnijih što smo osvojili drugo mjesto, igrali finale. Livaković na Euru nije mogao biti u takvoj situaciji, ali skinuo je dosta nezgodnih udaraca i djelovao je sigurno. Livaković je odličan vratar, djeluje dominantno i, ponavljam, a to je vrlo bitno za vratara, na ovom Euru je iskazao veliku sigurnost. Žao mi je što je protiv Španjolaca primio pet pogodaka jer nikada nije dobro za vratara da toliko puta ode po loptu u mrežu, ali, jednostavno, svi pogoci koje je postigla Furija bili su neobranjivi, on tu nije mogao praktički ništa učiniti. Njegova ocjena na ovom Euru je definitivno visoka.

Znači, Livaković je dugoročno sigurno rješenje za prvog vratara Vatrenih u budućnosti?

- Vidite, mislim da on neće dugo ostati u Dinamu, po onome što čitam, može otići već u ovom prijelaznom roku. Za njega će sad biti itekako bitno koji će klub izabrati. To može biti krucijalno za nastavak njegove karijere, pa samim time i za status u reprezentaciji. Ne smije pogriješiti u izboru kluba, treba otići tamo gdje će braniti jer ako neće braniti, onda je njegov budući reprezentativni status pod upitnikom.

Podsjetio je Gabrić na slučaj Lovre Kalinića...

- Kalinić je bio drugi vratar Hrvatske iza Danijela Subašića. Trebao je biti njegov nasljednik, ali to se nije dogodilo, umjesto njega, poziciju je uzeo Livaković. Kalinićevu karijeru zakočila je Aston Vila. Znamo da je vratar sasvim posebna pozicija u momčadi. Ako ne braniš, ako si drugi vratar, onda si u ogromnom problemu. Pa vidite u slučaj Ive Grbića. On je također bio hrvatski reprezentativac, ali je otišao u Atletico iz Madrida, gdje uopće nije branio. Da je bio bilo gdje drugdje i branio, bio bi na ovom Europskom prvenstvu. Pa Grbić je praktički bio drugi vratar reprezentacije, a ostao je bez prvenstva jer nije branio. Imamo mnogo primjera u svijetu nogometa kad su sjajni vratari krivim izborom kluba došli u poziciju da padnu u drugi plan. Zato je sad pred Livakovićem bitna odluka za karijeru, treba izabrati klub koji te vidi kao prvog vratara i, naravno, treba tu poziciju zadržati dobrim obranama - zaključio je Gabrić.

Primljeni golovi Hrvatske na EP

8 golova - 2020.

6 golova - 2004.

5 golova - 1996.

4 gola - 2016.

3 gola - 2012.

2 gola - 2008.

Postignuti golovi Hrvatske na EP

7 golova - 2020.

5 golova - 1996.

5 golova - 2008.

5 golova - 2016.

4 gola - 2004.

4 gola - 2012.

Livaković na Euru

Utakmice 4

Minute 390

Primljeni golovi 8

Čiste mreže 0

Obrane 10

Dodavanja 97/121

Točnost dodavanja 80,2 %

Žuti/crveni kartoni 0/0

Prijeđeni kilometri 13,2

Najveća brzina (km/h) 17,4

Prosjek ocjena u SN 6,00

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 14:47