RANKO SUVAR/CROPIX
Povratnik u Maksimir

Legenda Modrih prelomila: ‘Ne želim više biti pomoćni trener! Zoran i Zdravko znaju što mislim o Dinamu‘

‘Dinamo je u svim kategorijama na vrhu, a ja sam taj koji treba napraviti da i mi preskočimo Hajduk‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. siječanj 2021. 17:00

Klupska legenda Igor Cvitanović jučer je već odradio prve sastanke u Maksimiru, novi trener juniora Dinama starta sa svojim novim poslom. Kako je uopće došlo do njegovog angažmana u nogometnu školu Dinama, kako je došlo do njegovog preuzimanja druge najvažnije momčadi poslije seniorske?

- Zoran Mamić me pozvao u klub. Došao sam i razgovarali smo o raznim temama. U jednom trenutku me pitao “bi li se želio vratiti u Dinamo?”. Rekao sam da bih! Tad me pitao “bi li želio biti u stožeru prve momčadi?”. Na to sam mu kazao da nisam za to da više budem pomoćni trener. Bez obzira što je to zaista bila krasna ponuda, a uostalom bio bih njegov pomoćni trener. Dinamo igra na vrhunskoj razini, velika je stvar biti i pomoćni trener, ali nisam to htio prihvatiti. Nakon toga me pitao “bi li htio biti trener juniora”, kazao je da Dinamo u tom godištu treba trener poput mene. Tu sam odmah kazao - da! Zoran zna kakva je moja emocija prema Dinamu, a isto tako i Zdravko Mamić, koji me također pozvao da se vratim u klub - kazao nam je u uvodu Igor Cvitanović.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Pitali smo ga kakvo je stanje zatekao u momčadi, je li pozvan da sa svojim trenerskim znanjem i karizmom bude taj koji u juniorskom prvenstvu mora sustići Hajduk koji bježi četiri boda?

- Uvijek je cilj juniora Dinama biti prvi, zbog Lige prvaka. Konačno, gdje god da radiš, uvijek je cilj biti najbolji. Dinamo je u svim kategorijama na vrhu, a ja sam taj koji treba napraviti da juniori preskoče Hajduk. Što se kadra tiče, tek se upoznajem i skupljam informacije. Imao sam sastanak sa šefom škole Željkom Kopićem i Andrejom Miokovićem, koji je vodio juniore prije mene. Oni su mi dali informacije o svakom igraču, uz dodatak da ću ja biti taj koji će se uvjeriti u neke stvari. Vidjet ću gdje smo možda tanki, gdje se moramo pojačati, osnažiti momčad, gdje moramo pojačati s radom. Pred nama je razdoblje u kojem želimo napredovati, znamo koje su nam smjernice.

Stavlja li sad u mirovanje svoju komentatorsku karijeru na televiziji?
- Naravno. S obzirom da radim u Dinamu, ne mogu komentirati HNL. Međutim, mogu bez problema komentirati Ligu prvaka. Hvala Zdravku i Zoranu Mamiću, njihova inicijativa je bila moj povratak u klub. Jasno je da sam to prihvatio s oduševljenjem, dio sam Dinama jako dugo, taj klub je moj život, vraćam se s radošću - zaključio je Igor Cvitanović.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Ponovimo još jednom, Cvitanović je drugi najbolji strijelac u povijesti HNL-a sa 126 pogodaka i jedan od najvećih golgetera Dinama! Ponikao u nogometnoj školi Osijeka, u dva navrata je nastupao za Dinamo. Jedinu stanku napravio je kad je bio na posudbi u Varteksu i kad je igrao za Real Sociedad.

Posebno uspješan bio je u europskim utakmicama, gdje je zabio čak 15 pogodaka, jednako kao i legendarni Dinamov centarfor Slaven Zambata. S klubom je osvojio četiri državna prvenstva i tri nacionalna Kupa, igrao je u Ligi prvaka i vodio klub do osmine finala Kupa UEFA. Ukupno je odigrao 502 utakmice za Dinamo i zabio 304 pogotka, od toga je na 276 službenih, natjecateljskih dvoboja, postigao 165 pogodaka. I treći je na vječnom popisu Dinamovih najboljih strijelaca, iza Franje Wölfla (260) i Augusta Lešnika (196)...

Okušao se već i u trenerskoj karijeri. Bio je pomoćni trener u prvoj momčadi kluba, a vodio je pionire i juniore Modrih. Kao samostalni seniorski trener vodio je Dubravu i Istru 1961.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 05:57