Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX
IZRAVAN I OTVOREN

LEGENDARNI HRVATSKI TRENER IZJAVE NIKADA NIJE ZAMATAO U CELOFAN 'Što vrijedi Rijeci što je postala prvak, kad je onda prodala najbolje igrače?'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. kolovoz 2017. 21:03

Uvijek je zanimljivo razgovarati s bivšim hrvatskim izbornikom i legendarnim hrvatskim trenerom Otto Barićem.

Herr Otto je kad je nogomet u pitanju pravi Nostradamus. Njegova predviđanja su često bila tako precizna da smo ponekad pomislili da ispred sebe ima staklenu kuglu i neku posebnu moć. Isto tako, svoje izjave nikad nije zamatao u celofan, uvijek je bio izravan, otvoren, pogađao je “u sridu”.

Eto, pa zanimalo nas je kako je vidio Rijeku, momčad Matjaža Keka koja se nije plasirala u Ligu prvaka.

REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

Jako me boli

- Više puta sam kritičan, možda malo i prekritičan. Onda nekad neki napišu neke moja izjave koje se izvuku iz konteksta, ili se jednostavno krivo prenesu. Recimo, izašlo je da sam kazao kako je Rijeka neozbiljan klub. To nikada nisam rekao...

Dobro, kako vidite Rijeku?

- Kazao bih ovako… U ovom trenutku su se nedovoljno ozbiljno izrazili. A to me jako, jako boli. Jer sam zaista bio jako sretan što se Rijeka tako nogometno podigla, što je postala nogometni centar, što je privukla veliki broj navijača, što je postala prava vrijednost. Prošle sezone je to najbolje pokazala uzevši dvostruku krunu. Držao sam da će iz godine u godinu postajati još bolja, napredovati, izgrađivati se kao klub koji će postati trajna vrijednost.


Rijeka goal

Neka odu na zimu

Barić priča dalje...

- Što se dogodilo? Što vrijedi Rijeci što je postala prvak, kad je onda prodala najbolje igrače? Koji je smisao takve klupske politike? Nakon što je postala prvak, Rijeka se - izgubila. Prvo je ostala bez jako važnog, krucijalnog igrača Andrijaševića, koji joj je donio ogroman broj bodova i golova. Nakon toga izgubili su svoju najjaču desnu stranu, odlaskom Ristovskog. Tako su izgubili i trećeg važnog igrača Vešovića koji je prisiljen igrati druge pozicije. Nije više na onoj poziciji na kojoj je najbolji.

Sjetio se dijela svoje karijere.

- Trenirao sam dosta klubova, imao sam rezultate. Ni jedan moj predsjednik nije dopustio da mi odu najbolji igrači. Sportski rezultat uvijek je bio u prvom planu. Recimo, kakvog smisla ima da ti igrači odu na ljeto kad ti slijede najveći europski okršaji? Isto tako i okršaji u domaćem prvenstvu, start sezone koji je uglavnom najbitniji. Neka odu u zimu, opet će se dobiti isti novci.

Kaže da zapravo čestita Matjažu Keku na strpljivosti...

- Zaista mu skidam kapu kako sve to podnosi. Ja nikad ne bih mogao biti takav. Neka mu se predsjednik klub i “dvadeset” puta preziva Mišković, ja bih mu rekao: “Zašto mi sad prodajete igrače u najvažnijem dijelu sezone?” Ne, nikako to ne bih dopustio! Kako se mogu prodati Andrijašević i Ristovski, dva najjača igrača? A onda se nadati da će se ući u Ligu prvaka?

Eto, toliko Otto Barić, koji kaže da mu je jako žao što Rijeka nije uspjela dohvatiti Ligu prvaka. Preiskusni trener drži da vjerojatno bi stigla do povijesnog uspjeha da je u sastavu imala Andrijaševića i Ristovskog...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 15:33