DUJE KLARIC/CROPIX
KLJUČNA DVOJBA

Legende Hajduka i srebrni Vatreni: ‘Jasno je što treba s Tramezzanijem! Vratite i Nikolu Kalinića...‘

Velika imena klupske prošlosti sugeriraju poteze za sutrašnjicu: ‘Livaju zadržati pod svaku cijenu‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. svibanj 2021. 20:24

Odlazeći s Poljuda u subotu navečer nakon što je Hajduk pobijedio Lokomotivu (2:0), na izlazu sa stadiona susreli smo se s trenerom Paolom Tramezzanijem. Čestitali smo mu na obavljenom poslu u prethodnih nešto više od četiri mjeseca, doteglio je Hajduk do 4. mjesta i plasmana u europsko natjecanje. S te strane doista mu nitko objektivan ne može prigovoriti. Čestitao mu je i portir na ulazu u klupske prostorije, a on je zadovoljan odšetao prema svom Jeepu, sjeo u njega i nestao u mraku. Još prije toga je izjavio da slijede razgovori s čelnicima kluba oko njegova eventualnog ostanka.

- Vidjet ćemo se sljedećih dana. Normalno je da klub ima svoje mišljenje, kao i ja svoje.

Zoran Vulić, Ivan Pudar i Ivan Strinić, koje smo kontaktirali i pitali za mišljenje je li talijanski stručnjak zadovoljio kao trener Bijelih, nemaju dvojbu.

- Uvijek je na Upravi da kaže svoje mišljenje, ali po svemu što je napravio, kakvo je stanje zatekao kad je došao, on od mene ima plus - rekao je Vulić.

image
Zoran Vulić
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Na prvi pogled to je delikatno pitanje, odgovorit će oni koji su ga doveli. Ako se ne varam, on je ispunio ciljeve i kako ja to vidim, nema razloga maknuti ga - mišljenje je Pudara.

- Trener je napravio dobar posao, mislim da su postavljeni temelji na kojima se može graditi dalje - rekao je Strinić.

Dakle, palac gore za Tramezzanija od tri bivša igrača Hajduka, od toga su dvojica i bivši treneri. Strinić je, pak, srebrni sa Svjetskog prvenstva, potpisnik najvećeg uspjeha reprezentacije Hrvatske. Svi su oni vidjeli pozitivne stvari u onome što je Tramezzani uradio otkako je sletio u Split tri dana prije nastavka prvenstva. Upao je u popularnu "kašetu brokava" i korak po korak nadoknadio ogroman zaostatak za suparnicima. Zapravo, za jednim suparnikom, Goricom, dok mu je Rijeka utekla za jedan bod. Vulić će dodati niz otežavajućih faktora za Tramezzanija.

- Preuzeo je momčad koju nije birao, imao je premalo vremena za adaptaciju i situacija u kojoj se našao nije bila komforna.

S 43 boda u 22 utakmice od siječnja do svibnja Hajduk je pod vodstvom talijanskog trenera bio do Dinama i Osijeka po učinku. Bijeli su osvojili 65,1 posto bodova, Modri čak 82,5 posto, a klub iz Gradskog vrta respektabilnih 73,3 posto. Lovre Kalinić je u te 22 utakmice sačuvao čistu mrežu u 12 navrata, dok se Marko Livaja prometnuo u glavnog aktera HNL-a otkako je prvi put zakoračio na travnjak. Završnicu je odigrao u strašnom stilu, pet pogodaka u pet posljednjih utakmica, ali nisu samo golovi ono što Livaju izdiže iznad prosjeka. Sama njegova pojava na terenu djeluje ponekad nestvarno, svaki njegov dodir s loptom je čudesan. Osjetilo se i protiv Lokomotive kad bi okružen s četvoricom suparnika izlazio kao pobjednik.

- Livaja je presudan igrač na kojemu Hajduk treba graditi budućnost. On je svaku utakmicu ili dao gol ili asistirao za gol - viđenje je Vulića. - Ne bih želio ispasti bezobrazan, bez njega je Hajduk bez papra i soli. On je prevaga. Sve bih učinio da njega ostavim u Hajduku, sve ostalo dolazi pod broj dva. Na njemu možeš graditi momčad. Uvijek sam bio pobornik toga da se ide putem u kojem će prevladavati Hajdukovi igrači, kombinacija iskusnih i mladih. To se u prošlosti pokazalo pobjedničkim miksom.

Koga bi on vidio na Poljudu od sljedeće sezone?

- Nikolu Kalinića, Zorana Nižića, Gorana Milovića… Centrala mora postojati, na to nadograditi mlade. Jesam li spomenuo Lovru Kalinića? Lovre, svakako.

Pudar je zapamtio izjavu sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa iz siječnja s priprema u Postirima, Litavac je rekao da ima 14 sigurnih igrača za ljeto.

image
Ivan Pudar
DUJE KLARIC/CROPIX

- Tako je rekao dotični, zar ne? Nakon toga su došla četvorica, Kalinić, Livaja, Kačaniklić i Fossati. To ih je 18. Potom su iskočili Biuk i Ljubičić od mladih, sumnjam da su oni bili među 14 na koje je mislio. Uvijek je pitanje kakve su financije, ali za mene nije sporno da Hajduk mora kupovati Mercedes. Mercedes su Livaja i Kalinić. Treba ih sve zadržati. Žalosno je da su Biuk i Ljubičić iskočili iz juniora, a da to nije uspio nitko iz Hajduka II.

Striniću je teško govoriti koga bi se još moglo dovesti. Tko zna, možda će i on pokušati, skoro tri godine nakon finala Svjetskog prvenstva i posljednje službene utakmice u karijeri. Pod uvjetom da dođe poziv s Poljuda.

- Livaja i Kalinić su najbolji putokaz kojim putem ići. I dok sam ja igrao u Hajduku, najveća pomoć nama mlađim igračima bili su stariji hajdukovci. U današnjem nogometu sve se vrti oko novca.

image
Ivan Strinić (prvi desno)
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Pudar je po pitanju dolazaka bio konkretan:

- Fali nam igrač s idejom u sredini terena. Istina je da Livaja može igrati sve, ali to nije rješenje. Uvijek sam za to da vratimo naše igrače, no prema nekima se u prošlosti ponijelo na ružan način. Kalinić je povratkom na Poljud pomogao klubu i sebi, počeo je braniti, opet je u reprezentaciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 01:43