VLADO KOS/CROPIX
ANALIZA VELIKANA

Legende hrvatskog nogometa jasne: ‘Ovo je jedini način na koji Osijek može izdržati utrku s Dinamom‘

Kratak pogled dvojice negdašnjih napadača na polusezonu koja u 2021. predstoji u prvenstvu Hrvatske
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. prosinac 2020. 20:00

Dinamo je u finišu sezone jurio sto na sat, poput bure s Velebita otpuhao je konkurenciju iz Europske lige, s dvije utakmice manje uzeo je u HNL-u prvo mjesto nakon polusezone, kako mi to volimo kazati, “titulu jesenskog prvaka”.

Najbliži Dinamu u hrvatskoj nogometnoj priči jest Osijek Nenada Bjelice. Mogu li Osječani na proljeće ozbiljno ugroziti Modre u trci za naslovom? Koliko je Dinamo jači, može li ga možda koštati igranje u Europi, što treba Osijeku da bi bio konkurentniji, koliko Bjelica još mora potrošiti, koji profil igrača mu nedostaje...?

Odlični trener Mamić

O toj temi porazgovarali smo s eminentnim nogometnim stručnjacima, Robertom Špeharom i Igorom Cvitanovićem.

- Dinamo je apsolutni favorit za osvajanje naslova prvaka. Razlozi su jasni, Zagrepčani imaju najbolju momčad, najveću širinu, široki roster kvalitetnih igrača. Nadovezuje se odlični trener Zoran Mamić, a također je bitno što Dinamo ima mogućnost da u ovom zimskom prijelaznom roku zadrži većinu ove iznimno kvalitetne momčadi, te da vjerojatno dovede još koje pojačanje - kazao nam je u uvodu Robert Špehar.

image
DORIAN HORVAT/CROPIX

Osijeku je čestitao na svemu što je pokazao u ovoj polusezoni, također i treneru Nenadu Bjelici.

- Bodovno je bilo izvanredno, ostvaren je veliki niz pobjeda. Nadam se da Osijek na proljeće može pratiti Dinamo, sigurno će biti prvi konkurent Modrima. Međutim, već pred kraj jesenskog dijela zorno se vidjelo da Osijek nema dovoljnu širinu kadra. Nećemo se lagati, kod ovih posljednjih nekoliko pobjeda, i to protiv suparnika iz donjeg dijela ljestvice poput Varaždina i Šibenika, bilo je dosta sreće. Ta sreća je plod dobrog pristupa i dobre atmosfere u momčadi. No, vidjelo se kako se Osijek muči. Pobjede trenera Bjelicu neće zavarati, on zna koliko može s ovom momčadi. Ovo trenersko društvo na čelu s Bjelicom nije malo koštalo vlasnike kluba, kao niti igračka pojačanja. Međutim, za uhvatiti Dinamo trebat će još više ulaganja. Dosadašnja priča neće biti dovoljna, trebat će još novaca. E, sad, pitanje jest treba li ove sezone utrošiti ta nova financijska sredstva i ganjati Modre, možda iskoristiti činjenicu da igraju Europu, ili sve ostaviti za neka druga vremena, za sljedeću sezonu. Makar, Dinamo će stalno igrati Europu, tako da zapravo to ništa ne mijenja.

Kad smo Špehara pitali kakvi igrači po profilu trebaju Osijeku, veli nam sljedeće...

- Sigurno bi u svakoj liniji dobro došao jedan vrhunski igrač. U sredini terena bi svakako trebala jedna lucidna desetka, koja može namještati, ali i zabijati pogotke. Ako se želi ozbiljnije ugroziti Dinamo, uz Miereza bi trebao još jedan kvalitetni napadač. Možda bi i na krilnim pozicijama bilo dobro dovesti kvalitetu. Ma, razmišljam na način da gledam Dinamo, pa si mislim što bi trebalo Osijeku da ih dostigne. Realno, na većini pozicija Dinamo je u velikoj prednosti. Naslove prvaka ne osvaja samo udarni sastav, već i klupa - zaključio je Robert Špehar.

Zanimljivo proljeće

Slično razmišljanje nudi i Igor Cvitanović:

- Nema tu velike filozofije, da bi Osijek mogao biti konkurentniji Dinamu, mora pojačati kadar. Roster Osječani definitivno moraju proširiti, pozicije u momčadi jednostavno poduplati. U ovakvom tempu neće izdržati do kraja sezone.
Kad smo ga pitali na kojim pozicijama u Bjeličinoj momčadi nedostaju igrači koji bi mogli biti na adekvatnoj razini da budu pojačanja u mogućoj trci s Modrima, kaže ovo...

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

- Ne želim se baviti dubljim analizama da ne ispadne da savjetujem Osijek, da nudim rješenja Bjelici i držim im lekcije. Bjelica sigurno zna najbolje na kojim pozicijama mu nedostaju igrači, a na kojim pozicijama treba duplirati snage. Evo, što je evidentno - Osijek nema centralnog napadača koji je kvalitetan kao Ramon Mierez. Kad on nije u idealnom trenutku, nema napadača koji ga može zamijeniti. Također, sigurno da bi Osijeku dobro došao i jedan playmaker. No, kad sve sagledamo, jasno je da je Dinamo najveći favorit za naslov, ima najkvalitetnije igrače, najdužu klupu... Ali, moglo bi biti zanimljivo na proljeće ako se Modri jako ne odvoje od Osijeka, pa ako se još priključe Rijeka i Gorica, mogli bi u konačnici imati jako zanimljiv HNL - zaključio je Igor Cvitanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 06:54