DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix
PRIJETI IM ISPADANJE

Leko više nije trener Lokomotive! Klub je uzdrman nakon novog nokauta, a raspored do kraja je grozan

Istra je dobila i treću utakmicu zaredom. Takav niz su zadnji put napravili prije 8,5 godina!
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. ožujak 2021. 19:27

Veliku su pobjedu iščupali nogometaši Istre u Kranjčevićevoj u okršaju s Lokomotivom, izravnim suparnikom za ostanak u ligi. Pogotkom Navarra u 38. minuti Puljani su slavili 1:0 (1:0) i tako pobjegli Lokosima za tri boda, ostavivši aktualnoga doprvaka usamljenog na začelju ljestvice. Ovo su dvostruko vrijedni bodovi, Istra je u samo tri dana dva puta svladala zagrebačku momčad i udahnula golemo samopouzdanje uoči završnice prvenstvene utrke, dok su Lokosima ostale brige i glavobolja, zazvonili su svi mogući alarmi na još kako uzdrmanoj Kajzerici, a da je tome tako govori i to da je trener Jerko Leko smijenjen odmah nakon susreta.

'Jerko Leko više nije trener NK Lokomotive. Uprava kluba odlučila je, s obzirom na zadnje rezultate momčadi, kako je najbolja solucija promjena trenera. Jerko je proveo zadnjih šest godina u klubu i mišljenje o Lekinim kvalitetama se nije promijenilo. Jerko će predstavljati budućnost kluba. Stoga, ostaje i dalje u Lokomotivi u nekoj drugoj ulozi, međutim, odluka je kako će novi trener donijeti novi impuls momčadi. Novi trener biti će predstavljen u ponedjeljak', stoji u priopćenju kluba.

Zanimljivo, ovo je bila treća uzastopna pobjeda Istre (prije Lokosa, u Puli su svladali i Šibenik 3:2!), a takav su pobjedonosni niz Puljani posljednji put imali prije osam i pol godina, u kolovozu 2012., kad su svladali Cibaliju u gostima (1:0), te doma Inter (3:1) i Split (1:0). I za ovu pobjedu u Kranjčevićevoj bila im je dovoljna jedna iskorištena prilika (od ukupno tri!), jedna realizirana kontra, jedan udarac u okvir vrata...

S druge, pak, strane, Lokosi su većim dijelom dvoboja držali niti igre, stvarali su prilike, ali su se i napromašivali. Bili su agresivni, osjetila se golema želja za uzvratom za poraz u Puli, ali bodovi se ne osvajaju isključivo željom, borbenošću i agresijom. Za pobjede je potrebno ponuditi i nešto više, poglavito kad je riječ o realizaciji, a Lokosi su na tom planu “šepali”...

Šimićevi pokušaji

Nije bilo lako probiti gostujući bunker, nerijetko su svi Puljani bili iza lopte, pa je domaćin muku mučio kako probiti taj “armirani beton”, istodobno čuvajući svoja vrata, jer je Istra svaku zgodu tražila za brzi protunapad. Jedan je takav donio i slavlje gostima, Lokosi su “zaspali” nakon svog opasnog napada u 38. minuti, još su žalili za Marićevim neuspješnim pokušajem sa 16 metara, a Istra je to iskoristila i postigla silno vrijedan pogodak u borbi za ostanak.

Pogodak Navarra za 0:1:

Taj je pogodak bio postignut baš u trenucima kad je izgledalo da je Lokomotiva pronašla način za probijanje bunkera, kad je “otvorila” gostujuće bokove i u nekoliko navrata opasno zaprijetila. Šimić je sjajno pokušao udarcem glavom u 30. minuti, no lopta je otišla nekih pola metra pokraj vrata. Zaprijetio je i Pivarić, potom i Marić, a u posljednjoj minuti prvoga dijela Aliyu je propustio najveću šansu, kad je nakon ubacivanja Cipetića sa sedam metara poslao loptu u Istrina vratara.

U nastavku je trener Lokosa Jerko Leko uveo Marina umjesto nezapaženog Čelikovića (začudila je ta postava s braničem na krilu, a krilo je ostalo na klupi...) i već u 48. minuti domaći su igrači bili u zagrljaju! Ali, slavlje je nakon pogotka 17-godišnjeg Roka Šimića kratko trajalo, jer je VAR provjerom utvrđeno da je dodavač Aliyu u primanju lopte bio 20-ak centimetara u zaleđu...

No, to nije omelo Zagrepčane da uporno traže izjednačenje, dvije je lijepe zgode imao nadareni Šimić, prvi je put, nakon bijega od centra u 54. minuti, tukao pokraj vrata s deset metara, dok je drugi put loptu nakon njegova udarca glavom zaustavio vratar Lučić (65.). Gosti su imali u 59. priliku za 2:0, ali Hara nije bio precizan s osam metara iskosa s desne strane i tada je počela polusatna opsada gostujućih vrata.

Ali, bez konkretnog učinka, Puljani su se znalački branili, zatvarali su sve prilaze Lučiću, pretvarajući goropadne Lokose u očajnike. I kraj su Puljani dočekali u klupku radosti, dok su nogometaši Lokomotive pognutih glava otišli u svlačionicu. Od ove nelijepe stvarnosti i držanja prvoligaškog “fenjera”, Lokosima je suroviji samo pogled prema budućnosti. Slijede, naime, utakmice protiv Osijeka, Hajduka, Dinama i Rijeke...

Sada već bivši trener Lokosa Jerko Leko utučeno je nakon utakmice rekao:

- Teško je bilo što reći nakon ovakvog poraza. Nadali smo se pozitivnoj reakciji igrača nakon poraza u Puli, to smo i dobili, ali rezultat nas nije nagradio, manjak koncentracije u jednom nas je trenutku stajao bodova. Stvarali smo šanse, ali nismo mogli zabiti gol, dečki su 'ginuli', izgledali smo znatno bolje nego u Puli i sad je u svlačionici tužno ozračje. Nije nas ni sreća pomazila, ali sreću treba isprovocirati, a mi smo je premalo provocirali – rekao je Leko i nastavio:

- Na trenutke smo igrali hrabro, na trenutke suzdržano, te nas oscilacije stalno prate. Ne možemo, na žalost, sad više ništa promijeniti i moramo se okrenuti prema gostovanju u Osijeku. Nema panike, ali situacija je alarmantna. Pred nama su teške utakmice, ali liga je izjednačena i favoriti uvijek ne pobjeđuju. Uostalom, i mi smo nakon dva poraza pobijedili u Splitu, nitko, dakle, nije nepobjediv. Idemo dalje, ne gubimo nadu – govorio je Leko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:15