Tomislav Erceg u dresu Rijeke
 TEA CIMAŠ/CROPIX
JADRANSKI DERBI

‘Livaja je veće pojačanje od Drmića! Utakmica? Enigma! Hajduk bi sigurno na Rujevici bio favorit, ali...‘

Nekoć ubojiti golgeter, danas nogometni menadžer, svojedobno je nosio dresove i Hajduka i Rijeke
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. veljača 2021. 15:05

U dva i pol tjedna drugi je jedranski derbi na Rujevici. Ali, za razliku od prve utakmice, sasvim su nove okolnosti pred sutrašnji ogled jadranskih rivala.

- Ne mogu se usporediti dvije utakmice. Isti protivnici, a različiti su uvjeti u kojima se dvoboji igraju. Hajduk je enigma, zagonetka što se tiče sastava koji će u subotu istrčati u Rijeci, zato držim da je ova utakmica jedna nova, drukčija priča - počeo je analizu Tomislav Erceg, koji je nekoć nosio dres oba sudionika jadranskog derbija.

- Davno je to bilo, tko se mene više sjeća u ulozi igrača - dodat će Erceg.

Evidentan pad

Sjeća se, sjeća. Tko se ne bi sjetio centarfora koji je još uvijek, zajedno s Caktašom, prvi strijelac Hajduka u HNL-u s 81 zgoditkom. Prati Erceg zbivanja na Poljudu i dobro zna koliko je problema donijela stanka uslijed koronavirusa koji je ozbiljno načeo Bijele...

- Kada ne treniraš deset dana, a potpuno si zdrav, uvijek imaš problema s hvatanjem forme. Što onda reći za Hajduk koji je deset dana bio izvan treninga i borio se s koronom!? Nije jednostavna situacija. Da je sve bilo u redu, da nije bilo problema sa zdravljem, Hajduk bi sigurno na Rujevici bio favorit, posebno nakon zadnje pobjede. Jer, Rijeka je u evidentnom padu forme, međutim, ostaje golemi upitnik iznad hajdukovaca. Vjerojatno ni sam trener ne zna u kakvom je stanju momčad, koliko njegov igrači mogu izdržati u visokom ritmu utakmice. Uz to, mora sastaviti i novu obranu.

To, dakako, ne znači da će se Hajduk na Rujevici unaprijed oprostiti od bodova. Dapače. Jer, Bijeli imaju i svoje adute u napadu. Što znači dolazak Marka Livaje?

- To je jednostavno pitanje, a shodno tome i odgovor. Livaja bi po svom iskustvu trebao biti glavni igrač Hajduka ovog proljeća. Ima sve karakteristike za prvog igrača momčadi i vjerujem da će to pokazati već i na Rujevici. Ali, opet ponavljam, enigma je koliko kompletna momčad može pružiti u ovom trenutku.

Golemo iskustvo

Je li Livaja veće pojačanje za Hajduk nego Drmić za Rijeku? Dva iskusna napadača stigli su u HNL ove zime s pečatom hrvatskog, odnosno, švicarskog reprezentativca.

- Obojica imaju golemo iskustvo, ali držim da je Livaja veće pojačanje, igrač koji može više pružiti.

Nije se Drmić još uklopio u igru Rijeke kako se pri dolasku očekivalo. Rijeka i dalje ima velikih problema, već dulje vrijeme je Rožmanova momčad u seriji loših rezultata. Imaju Riječani niz od četiri utakmice bez pobjede, a isto toliko dvoboja su na Rujevici bez punog plijena.

- Sve govori da se protiv Hajduka moraju Riječani iskupljivati. Igrat će pod imperativom pobjede, ali sutrašnji dvoboj ipak vidim kao utakmicu u kojoj se najviše pita Hajduk. Spremnost oporavka hajdukovaca bit će ključna za ishod dvoboja.
Recentni rezultati Rijeke i pobjeda Hajduka u posljednjem jadranskom derbiju ponovno su otvorili borbu za četvrto mjesto. Bijeli su na “minus šest”, ali više nema Rijekine prednosti u manjku utakmica.

Drukčija priča

Čak štoviše, sada je Hajduk u prednosti, jer Bijeli imaju susret manje od Riječana.

- Važna je utakmica, s novom pobjedom bi Hajduk napravio ogroman korak prema četvrtoj poziciji. Ali, lako je pričati pred utakmicu i govoriti što bi bilo s pobjedom. Hajduk je u dobroj poziciji na ljestvici, ali velik je problem nastao u protekla dva tjedna s pandemijom. Zato oprezno gledam prema sutrašnjoj utakmici. I nemojte povlačiti paralele s pobjedom iz početka veljače. Ništa nije isto, ne može se iz tog dvoboja ništa naučiti, niti izvlačiti pouke. Drukčije okolnosti i drukčiji sastavi će biti na travnjaku.

U konačnici, što možemo očekivati od sudara Rijeke i Hajduka?

- Tvrdu, mušku utakmicu, kao i uvijek. Sa zanimanjem svi čekaju vidjeti kakvi su novi igrači Bijelih Livaja, Kačaniklić i Fossati, te koliko je Hajduk sposoban odigrati dvoboj na visokom trkačkom nivou. U najavi držim da su Bijeli spremni ostvariti pozitivan rezultat u Rijeci, a 90 minuta na Rujevici će pokazati koliko je moj optimizam bio realan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:58