Petković, Drmić, Livaja i Mierez

 CROPIX
TANDEM BROJ 1

‘Livaja & Kalinić će biti najjači, bolji od Drmića i Murića, Petkovića i Oršića, Miereza i Topčagića!

Legende HNL-a sa zanimanjem gledaju na ‘utrku u naoružavanju‘ za proljetnu polusezonu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. prosinac 2021. 21:26

Na proljeće starta HNL-ova “Igra prijestolja”. Borba za vlast u hrvatskom klupskom nogometu vodit će se između aktualnog prvaka Dinama i tri pretendenta na prijestolje, Osijeka, Rijeke i Hajduka.

O nadjačavanju za naslov koja uključuje mnogo žestokih i, metaforički kazano, krvavih bitaka, imali ste prilike do sada mnogo čitati. Rade se razne prognoze, važu se kvalitete “velike četvorke”, s nestrpljenjem se čeka tko će se najviše pojačati, tko će imati najviše aduta u toj proljetnoj partiji pokera.

image
VOJKO BASIC Cropix

Jedino što znamo jest da neće biti blefiranja jer nogomet ipak nije kartaška igra, ovdje pobjeđuju kvalitetniji. Ali, iako se ne radi o kartanju, može se kazati da će na kraju pobijediti oni koji će imati jače karte. Karte su, naravno, igrači! Aduti su obično ti koji presuđuju pobjednika...

Ovisni o drugima

U nogometu, iako to ne treba biti pravilo, obično su na vrhu oni koji imaju najbolje napadače, oni čiji “snajperi” točno pogađaju mreže. A sva četiri kluba koja žele osvojiti hrvatsko nogometno prijestolje imaju jako dobre glavne napadačke opcije. Čiji je napad najjači?

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Dinamo ima u svom rosteru dva hrvatska reprezentativca, Mislava Oršića i Brunu Petkovića, kojeg trener Željko Kopić s pozicije “desetke” vraća na “devetku”. Kad se pogleda ovosezonska statistika u HNL-u, jer o našem prvenstvu je ovdje riječ, ne o Europi, zanimljivo jest da je Dinamov udarni tandem - drugi odozada. Oršić i Petković zabili su po pet pogodaka, dakle, ukupno deset puta su pogodili mrežu.

No, i taj poprilično skromni doprinos modrih strijelaca je zapravo odličan kad se pogleda što je napravio osječki udarni napadački tandem Mierez - Topčagić. Njih dvojica zabili su samo pet pogodaka cijele jesenske polusezone u HNL-u!? Mierez tri, Topčagić dva...

Najbolji napadački tandem je onaj s Rujevice. Daleko najbolji. Josip Drmić je najbolji strijelac dosadašnjeg dijela prvenstva, zabio je 14 pogodaka, Robert Murić je nadodao još svojih sedam. Od 42 riječka pogotka njih dvojica zabili su pola, 21 pogodak! Drmiću i Muriću nema ravna u HNL-u, najubojitiji su tandem.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Hajduk, pak, ima Marka Livaju, koji je sam zabio 13 pogodaka, a u najavi je dolazak Nikole Kalinića iz Hellas Verone. Pod pretpostavkom da bivši hrvatski reprezentativac zaista završi u Hajduku, a izvori kažu da je to gotovo 95 posto sigurno, koji će napad na proljeće biti najjači?

- Vidite, napadači ne ovise sami o sebi. U njihovom ukupnom doprinosu bit će važna kompletna momčad. Posebno vezna linija. Svim tim napadačima, naime, treba netko i pripremiti gol-priliku - kaže nam u uvodu bivši ubojiti napadač Tomo Erceg.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Naravno, priča na tu temu vrti se oko toga hoće li za Hajduk zaista potpisati Nikola Kalinić.

- Ukoliko dođe Kalinić, onda bi tandem Livaja - Kalinić trebao biti najubojitiji tandem HNL-a! Livaja je u vrhunskoj formi, nikada u karijeri nije igrao ovako dobar nogomet. Ako se upari s Kalinićem, pod uvjetom da je ovaj zdrav i spreman, a svi znamo kakav je sjajan igrač, onda je tu Hajduk u prednosti. Jer, pravi Kalinić još može zabijati mnogo pogodaka u Serie A, a ne samo u HNL-u. Livaja i Kalinić znaju igrati, bit će to onda spektakl u Hajdukovom napadu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Drukčije naočale

Kad govori o Dinamovom tandemu Oršić - Petković, Erceg će kazati...

- Iako u dosadašnjem dijelu HNL-a nisu postigli puno pogodaka, treba ih gledati kroz drukčije naočale, ne samo one hrvatske. Oršić je sam dobio Tottenham i West Ham, dugo godina je najbolji strijelac Dinama, brojke o njemu govore sve. On može riješiti svaku utakmicu, postići najvažnije pogotke. Petković se s druge strane izgubio jer nije igrao na svojoj napadačkoj poziciji.

Erceg će zaključiti...

- Naravno, kad pogledate zbroj pogodaka Drmića i Murića, mogli bi zaključiti da su zaista najbolji hrvatski napadački tandem. Odlični jesu, ali taj tandem, bez obzira na statistiku, nije na razini napadačkih tandema Dinama i Hajduka, ako naravno u Hajduk dođe Kalinić. Mierez i Topčagić, realno gledajući, ipak nisu najviša klasa. Osijek ima najslabiji napadački tandem.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Još jedan bivši napadač Mate Baturina također u uvodu ponavlja ono što nam je kazao Erceg.

- Momčad je ta koja promovira strijelce. Ne mogu sami napadački tandemi odlučivati utakmice ako ih ostali dio momčadi ne prati. Mogu biti bitni, ali presudna je momčad, uvijek je tako - kaže nam Baturina.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Teško je prosuditi

Veli da mu je teško suditi o tome kako će izgledati napadački tandemi “velike četvorke” jer se ne zna hoće li Kalinić u Hajduk.

- Što će biti kad se radi o Kaliniću, ne zna se, tako da je teško tu bilo što špekulirati. Isto tako, nije uvijek sve u postizanju pogodaka kad su napadači u pitanju. Recimo, Bruno Petković i ne treba zabiti puno pogodaka, ali će za Dinamo biti bitno kako će igrati, koliko će duela dobiti, koliko pogodaka namjestiti, asistirati. Isto to vrijedi i za Oršića. On je skroman, pošten momak prema momčadi, a može svojim sjajnim udarcima odlučiti svaku utakmicu.

image
VLADO KOS/CROPIX

Dobro, ako Hajduku ipak dođe Kalinić?

- Onda će uz Livaju činiti zaista opasan napadački tandem. Jedan i drugi znaju igrati nogomet. To je najbitnije. Ako Hajduku dođe Kalinić, onda će napadački tandemi Dinama i Hajduka biti podjednaki. Ja bih, naravno, da Dinamov bude bolji, u plavom klubu mi igra sin Martin. Drmić i Murić su također sjajni, pa zabili su polovicu pogodaka Rijeke. Oni su također u rangu napadačkih tandema Dinama i Hajduka, to se vidi po zbroju njihovih pogodaka. Pa, vidite i Osijek. Mnogi će kazati da Osijek u usporedbi s nabrojanima ima najslabiji napadački tandem jer zabijaju malo. Međutim, taj Mierez, recimo, nema mekoću, ali ima mnoge druge bitne stvari za napadača, dobiva većinu duela, hvata gotovo svaku loptu glavom. Očekuju nas uzbudljivi okršaji na proljeće - zaključio je Baturina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 13:24