CROPIX
DALEKOMETNA OPASNOST

Livakovićev je ‘križ‘ samo jedan pogodak, za većinu ostalih ‘krivac‘ je čovjek koji uopće nije igrao

U osam utakmica hrvatski prvak je primio osam pogodaka, od toga pet izvan svog kaznenog prostora
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 08:05

U dosadašnjih osam ovosezonskih utakmica, Dinamo je primio osam pogodaka. Neravnomjerno raspoređenih, u četiri su navrata Plavi sačuvali "čistu mrežu", jednom su primili tri pogotka (Rijeka 3:3), u dva navrata po dva zgoditka (Valur 3:2, Slaven Belupo 0:2), a u srijedu je Legia jednom svladala Livakovića. U tih osam dvoboja, Dinamo je upisao pet pobjeda i dva remija, jednom je izgubio. Zanimljivo je da su i poraz i oba remija doživljeni na Maksimiru...

Analiza Dinamovih primljenih golova govori da je, od osam, pet zgoditaka primljeno nakon suparničkih udaraca izvan 16-erca! Legia je Plavima zabila s 23 metra, Muci se oslobodio Mišića i poslao neobranjivu "žabicu" u Livakovićev donji desni kut. Pogotke izvan kaznenog prostora u Maksimiru su Dinamu zabili i Riječani, prvi Abassov pogodak bio je zapravo sa same crte 16-erca, ali napadač Rijeke usamljen je primio loptu izvan kaznenog prostora (gdje je bio Ristovski?), u blok su zakasnili Theophile, Majer (okliznuo se) i Jakić, potom je Abass sjajno pogodio Livakovićev lijevi gornji kut. Drugi je Abassov pogodak stigao kao plod Majerove dekoncentracije, nerezonski je odigrao povratnu loptu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Theophileu, Abass je presjekao i opalio s 20 metara, gotovo na isto mjesto kao i kod prvog pogotka. Napokon, Drmić je zabio prihvativši loptu odbijenu od Franjića i iz okreta je, s ruba kaznenog prostora, pogodio desni gornji kut nemoćnog Dinamova vratara, Theophile je zakasnio u blok.

Ni kod jednoga od ovih pogodaka Livaković nije mogao baš ništa. Osim zapljeskati suparničkim igračima, posebno riječkim napadačima, koji su s južnih maksimirskih vrata skinuli "paučinu" prikupljanu desetljećima! Ne sjećamo se, naime, kad je netko zabio Dinamu tri tako lijepa pogotka u Zagrebu.

Livaković nosi križ krivnje samo za pogodak napadača Slavena Belupa, Ivana Krstanovića, koji je lagano poentirao u praznu mrežu s 35 metara, nakon što se Dinamov čuvar mreže okliznuo i loše zahvatio loptu daleko izvan svog 16-erca, pokušavši presjeći dodavanje. Događa se to, eto, i vratarima poput Livakovića. Jednom u deset godina...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Zašto je, dakle, Dinamo primio više od pola svojih ovosezonskih pogodaka izvan kaznenog prostora, a vratar snosi krivnju samo za jedan? Odnosno, priznavši zasluge suparničkim igračima za sjajne i neobranjive udarce, postavlja se upit kako su uopće došli u priliku za takve pokušaje, u pravilu neometani? I goli pogled na Dinamov sastav u tim dvobojima, nudi barem pola odgovora - ni jednom, naime, u postavi Plavih nije bilo kapetana Ariana Ademija! Pa iako Ademi voli krenuti prema naprijed, ipak je po vokaciji zadnji vezni igrač i u jakim utakmicama (a to dvoboji protiv Rijeke i Legije svakako jesu!) više je orijentiran defenzivno. Odnosno, bespogovorno odrađuje svoje obrambene zadaće u prostoru između centra i svog kaznenog prostora, a ukaže li se prilika, ubacuje se i u napadačke akcije.

Istina je da je Kristijan Jakić sve bolji i da je u Dinamovoj 4-1-4-1 formaciji poglavito zadužen za "prljave poslove", međutim, Dinamov je drugi defenzivni blok (prvi je napadački visoki presing) kudikamo čvršći i neprobojniji kad ga tvore Ademi i Jakić. Iako je nemoguće nuditi neke zaključke na temelju "što bi bilo da je bilo" razmišljanja, teško se oteti dojmu, a to i iskustvo govori, da ni Poljaci, a ni Riječani, ne bi tako lako dolazili do prilika za udarce izvan 16-erca da je Ademi predvodio Plave.

Međutim, treba tu spomenuti i pasivnu ulogu bočnih braniča, koji bi morali u začetku onemogućiti suparničkim bočnim napadačima ulazak u sredinu i udarac prema vratima. Posebno je u ovih osam utakmica bio osjetljiv Dinamov desni bok, Ristovski nije bio na željenoj razini (umor, ili...?), često stoji predaleko od igrača i tako daje suparniku vremena i prostora za okomiti prodor, ili ubacivanje lopte u kazneni prostor.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ne treba sumnjati da je trener Plavih, Damir Krznar, zajedno sa svojim stožerom, uočio pogreške u igri svoga sastava i da je ukazao igračima na propuste. Nadajmo se da u Varšavi hrvatski prvak neće biti dekoncentriran, te da će agresijom i obrambenom čvrstinom stvoriti uvjete za kvalitetne napadačke akcije i poentiranje. Povratak Ademija bio bi golemi dobitak za Dinamovu momčad, kapetanov bi nastup mogao biti prevaga na uzvratu.

149
pogodaka primio je Livaković u Dinamu
95
puta sačuvao je čistu mrežu na golu Plavih
192
utakmice odradio je Livaković za Dinamo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 11:59